Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

10 manieren om aan je zelfvertrouwen te werken

Jij kan het ook...

 1. sonja
  Iedereen wordt met zelfvertrouwen geboren, vanaf we onze eerste minuut hier op aarde doorbrengen durven we al gekke bekken trekken of zullen resoluut wenen als we iets nodig hebben. We weten wat we willen en denken er niet bij na, ik wil dit dus ik zal er alles aan doen om dat te krijgen. Naargelang we ouder worden laten we vaak aan ons zelfvertrouwen vreten. Mensen zijn het niet altijd eens met wat we willen en vlug ontdekken we dat niet alles meer gemakkelijk te verkrijgen is. Regels over andermans normen en waarden worden ons opgespeld zodat we er ook naar leren leven. We volgen niet langer ons eigen pad maar laten ons opvoeden met de mentaliteit dat niet alles in het leven bereikbaar is. Of nog erger, dat niet iedereen[​IMG] het talent heeft om zelfvertrouwen op te wekken. Natuurlijk zijn er mensen die van nature uit meer zelfzekeroverkomen dan anderen maar ik geloof ten stelligste dat iedereen zijn zelfvertrouwen kan opwekken. Om dit te doen moet je helemaal nog niet succesvol zijn. Mensen zullen je doen geloven dat zelfvertrouwen gebaseerd is op vorige successen in je leven maar dat is niet helemaal waar. Hoewel veel eerdere, positieve ervaringen op het gebied van succes je zelfvertrouwen kunnen boosten is het eigenlijk gewoon de staat waarin je u bevindt dat uw zelfvertrouwen zal opbouwen of afbreken. Uw zelfvertrouwen zal op de proef gesteld worden bij speeches, voordrachten, ontmoetingen, sollicitaties, familiebezoeken, noem maar op. Als u er niets aan doet om uw zelfvertrouwen op te bouwen zal u altijd slaaf blijven van uw emoties. Wist u dat er mensen zijn dat zo'n laag zelfvertrouwen hebben dat ze zelfs de straat niet opdurven? Wist u dat 90% van de totale bevolking pijn associeert met het geven van speeches? Of dat veel mannen en vrouwen doodnerveus aan een eerste date beginnen? Deze onaangename gevoelens laten u een leven leiden dat u niet wilt, een leven van zorgen en verwarrende emoties waardoor u zeker niet het beste uit uzelf zal halen. Daarom kan u zich door onderstaande regels laten leiden om ook uw zelfvertrouwen op te bouwen.

  Werk aan uw lichaamstaal:

  De lichaamstaal van een persoon zegt veel over hoe deze persoon zich voelt. Zo zal iemand die zenuwachtig is altijd zitten rondkijken en moeilijkheden ondervinden om zijn armen en benen stil te houden. U zal misschien ook al ondervonden hebben dat het gevoel van zenuwachtigheid u niet onmiddellijk fantastisch laat presteren. U voelt zich onzeker over wat komen zal en denkt steeds maar weer aan wat er allemaal kan gebeuren. Meestal zien we dan op een later tijdstip in dat die zenuwachtigheid voor niets nodig was en we ons eigenlijk voor niets hebben opgefokt. Datzelfde vuur kan je omgekeerd in je voordeel laten werken door niet te denken maar te weten dat alles heel vlot zal verlopen. Met die wetenschap in gedachten zal je u veel gemoedelijker kunnen gedragen en kan je het vuur binnenin in uw voordeel laten spelen. Hetzelfde geldt voor uw lichaamshouding. Er wordt evenveel moeite gedaan als je uw schouders laat hangen dan dat je rechtop met een rechte rug en glimlach de mensen zal begroeten. Om zelfzeker te zijn en over te komen zou je nooit of te nimmer uw schouders mogen laten zakken. Een goede manier om je lichaamstaal te analyseren is door gebruik te maken van een spiegel. Zie hoe je staat, waar je je handen legt, welke uitdrukkingen je maakt en probeer ze telkens weer te verbeteren. Bij modellen plaatsen ze een telefoonboek op hun hoofd om leren rechtop te lopen. Wanneer het telefoonboek valt weet men precies wat men fout gedaan heeft, zo maakt men onbewust associaties hoe iemand moet rechtop lopen. Dit werkt niet alleen voor modellen en kan u alleen maar ten goede komen.

  Kleding kan je opkrikken:

  Als we zelfvertrouwen willen uitstralen moet je er u ook naar kleden. Er is niet veel onaangenamer dan kleding aantrekken waarin je uzelf niet goed voelt. Vaak trekt men voor een belangrijke speech een kostuum aan dat men al 5 jaar niet meer gedragen heeft, het zit niet goed meer en voelt onwennig aan. De hele avond zit je na te denken waarom dit kostuum niet meer goed voelt waardoor je minder zelfvertrouwen zal uitstralen. Doe iets aan wat je graag draagt, dit alleen al kan ervoor zorgen dat je u fantastisch zal voelen. Je hoeft niet veel geld te gaan spenderen, shop gewoon naar iets dat je mooi vindt en wat makkelijk draagbaar is. Zie ook steeds dat je goed verzorgd bent, een halfuurtje meer voor de spiegel kan dus zeker geen kwaad.

  Ga voor elke belangrijke gebeurtenis sporten:

  Zenuwachtigheid is de killer van zelfvertrouwen. We hebben heel veel energie in ons lichaam en als we niet sporten of goed bewegen zal deze energie door het brein geconsumeerd worden. Meestal in een niet zo prettige manier. Als jij vol energie een halfuur moet wachten voor je speech begint zal je met teveel energie je gedachten gaan voeden. Hierdoor zal je vaak denken aan wat er kan gebeuren of wat mensen zullen zeggen. Door alvorens te gaan joggen of sporten neem je alle stress weg waardoor je in die wachtmomenten rustig kan blijven. Zo kan je u focussen op de speech ipv te focussen op wat er allemaal fout zal kunnen gaan.

  Leer van de besten:

  Als ik iets aan mijn persoonlijke ontwikkeling wil veranderen kijk ik dikwijls naar mensen die het me al meermaals met succes hebben voorgedaan. Bestudeer wat ze doen, hoe ze zich gedragen en welke lichaamstaal ze aannemen. Hoe ze reageren als mensen proberen om hun neer te halen en hoe ze het voor mekaar krijgen om steeds maar weer in het center van de belangstelling goed over te komen. Ook zijn er wel duizenden boeken geschreven over hoe je aan je zelfvertrouwen kan werken. Toen supermiljardair Warren Buffet in zijn jonge leven een menigte moest aanspreken werd hij telkens ziek, hij ging praktisch dood aan de gedachte alleen om voor veel mensen iets te moeten vertellen. Maar Buffet kennende nam hij onmiddellijk actie en schreef zich in voor een cursus van Dale Carnegie. Hierin leerde hij dat zijn negatief gedrag psychisch was en dat men dit met een klik kan veranderen. Carnegie heeft er zelfs een boek over geschreven: Zo maakt u vrienden en goede relaties. Doe er alles aan om de informatie te vinden die voor jou werkt.

  Spreek luid genoeg:

  Als je zelfverzekerd wil overkomen zal je luid genoeg moeten spreken. De mensen moeten je duidelijk kunnen verstaan. Als je met een timide stem een menigte in bedwang wil houden zullen ze je levend villen. Spreek op een normale, toch overtuigende manier terwijl je nooit vergeet om je hoofd hoog te houden. Om dit te doen moet je in uzelf geloven dat je het gesprek of de speech in goede banen zal leiden. Je hoeft er ook geen vaart achter te zetten, spreek op een normale manier zodat je nog eventjes iets te vertellen hebt.

  Geloof en visualiseer:

  Het vermogen om onze verbeelding op te wekken is één van de krachtigste eigenschappen die we als menselijk wezen hebben meegekregen. Zie uzelf in uw verbeelding een speech houden, verbeeld je dat het goed zal gaan en dat iedereen je contributie zal verwelkomen. Het plezier van juichende mensen kan een goed gevoel opwekken. Ga steeds weer de hele speech in uw gedachten door zodat je hem op de beste manier zal kunnen vertolken. Weet dat je het goed zal doen en laat al je negatieve gedachten voor wat ze zijn. Verbeelding is een krachtig middel, jezelf op voorhand iets goed zien doen zal u in werkelijkheid zeker verderhelpen. Het is vooral belangrijk dat je alleen denkt hoe goed je wel gaat zijn zodat je die persoonlijkheidsstaat in de realiteit kan verderzetten.

  Maak oogcontact:

  Een effectieve manier om uw aanwezigheid te laten gelden is door in de ogen van mensen te zien terwijl u met hun spreekt. Als u in groep of voor een menigte spreekt is het best dat u uw ogen van de ene naar de andere persoon laat glijden terwijl u telkens oogcontact maakt met de betreffende personen. Vergeet zeker niet te lachen want dan krijgt u er naar alle waarschijnlijkheid een glimlach voor terug. En hoe meer mensen lachen, hoe meer mensen blij zullen zijn. U zal er alvast voldoende over gecomplimenteerd worden.

  Zie dat je iets van waarde aan je luisteraars geeft:

  Mensen zullen u graag bezig horen als ze er zelf iets aan kunnen overhouden. Probeer dus ook altijd iets nieuw en interessant mee te delen. Er is niets saaier dan een uur naar iemand luisteren om te moeten vaststellen dat je niets bijgeleerd hebt. Geloof wel eerst zelf wat je te vertellen hebt en wees zeker dat het klopt en dat je het kan staven. Je zal namelijk wel altijd iemand hebben die het tegendeel zal beweren. Als je overtuigd en goed voorbereid bent zal niemand je kunnen stoppen. Blijf ten alle tijde kalm, wat er ook gebeurt, alleen zo zal iedereen respect voor je afdwingen.

  Uitgepraat zijn is uit den boze:

  Heb je dikwijls het gevoel dat je niets meer te zeggen hebt als je in de nabijheid van een menigte personen bent? Als dit het geval is kan je dit makkelijk voorkomen door steeds een notitieboekje mee te nemen. Tijdens de wachtmomenten in je leven vul je steeds de zaken aan waarover je nog is een gesprek wil voeren. Als je dan ergens uitgepraat bent hoef je enkel het notietieboekje boven te halen en je kan weer van start gaan. Denk niet dat de andere wel over iets nieuws zal beginnen want waarschijnlijk denkt hij of zij daar hetzelfde over. Maar als jij 25 onderwerpen in je notietieboekje hebt aangehaald kan je nooit lang zonder onderwerp zitten.

  Werk aan je gemoed:

  Vergeet nooit dat je alleen zelfvertrouwen kan opwekken als je in een positieve staat bent. Doe er dan ook alles aan om zo positief mogelijk te zijn. Denk aan goede zaken en weet dat jij een fantastische persoon bent die niemand kan klein krijgen. Je bent sterk vanbinnen en dagelijks werk je aan uw positiviteit. Voor elke negatieve gedachte probeer je er 3 positieve te bedenken. Zo zal je na verloop van tijd een ontzettend positieve visie op het leven hebben. Zodoende zal men je ook graag zien komen omdat men weet dat er bij jou wel altijd iets te beleven valt. Als je uw emoties kan beheersen is geen brug te ver. Vergeet dat nooit.