Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Aandeelhouder van een bedrijf zijn

Wat betekent het voor jou?

 1. sonja
  Als we het woord investeren of aandeelhouder gebruiken denken de meeste mensen aan veel geld, weelde en luxe. Het aandeelhouderschap wordt dan ook veelal als iets voor de rijken gezien. Nochtans is aandeelhouder zijn voor iedereen mogelijk. We hebben allemaal de kans en mogelijkheden om aandelen te kopen op de beurs. Het is niet langer enkel toegankelijk voor de grote kapitalisten want zowel jij als ik kunnen op een bijna dagelijkse basis aandelen kopen en verkopen. Er zijn buiten het spaarboekje dan ook maar beperkte middelen beschikbaar waar je zo weinig geld voor nodig hebt. Met een klein bedrag kan je dus je geld laten renderen. Maar moet je geen kennis hebben alvorens je aandelen gaat kopen? Je zal je inderdaad moeten informeren over wat een goede en slechte koop is en naargelang je keuze daarop toespitsen. Maar tegenwoordig[​IMG] zijn er met het internet, tv, gsm en dergelijke meer zoveel middelen beschikbaar dat de grootste leek in een mum van tijd de nodige kennis kan vergaren. Een diploma in de economie is dus helemaal niet nodig al kan een basis in de bedrijfscultuur je natuurlijk wel verder gaan helpen. Aandeelhouder zijn betekent niet elke dag kopen en verkopen, dat is voor speculanten weggelegd. Een aandeelhouder zoekt bedrijven die voor hem zonder veel moeite geld gaan opbrengen. Gaat u mee in de wondere wereld van geld verdienen?

  Bedrijven kopen=bedrijven begrijpen

  Veel mensen kopen aandelen op de beurs en raken onmiddellijk in paniek als deze beginnen te dalen. Zolang ze stijgen stellen ze zichzelf gerust dat ze een goede koop hebben gedaan maar met de minste daling verandert hun perspectief dan ook ter plekke. Deze mensen hebben aandelen gekocht maar begrijpen de bedrijven die erachter liggen niet. Ze kopen om snelle winsten te maken en kopen aandelen alsof ze lottocijfers gaan invullen. Als je de toekomstige winsten van het geluk gaat laten afhangen zal je eveneens zoals bij de lotto ook meer verliezen dan winnen. Daarom gaan we eerst een bedrijf bestuderen zodat we onze kansen op winst aanzienlijk kunnen doen toenemen.

  Sommige factoren geven een bijna zekerheid op toekomstige verdiensten. Bedrijven die al 50 jaar succesvolle activiteiten uitoefenen hebben dan ook meer kans om dit de volgende 50 jaar te gaan doen. Grote investeerders zoeken deze bedrijven en zijn dan ook niet schuw om er miljoenen in te pompen. Kijk alvorens je een bedrijf koopt naar wat het zo speciaal maakt tov zijn concurrenten. Welke voordelen heeft het bedrijf in huis om zelfs in slechte omstandigheden goed te blijven presteren? Wie leidt het bedrijf? Wat is het volgens jou waard? Maak een kleine balans tussen het bedrijf zijn inkomsten en schulden en deel dit door de openstaande aandelen. Zo krijg je een eerste zicht op wat het werkelijk waard is. Als de prijs per aandeel hier ver boven ligt koop je het best niet of je moet er natuurlijk zeker van zijn dat het in de komende maanden significant zal stijgen. Vraag jezelf af hoe jij denkt dat het bedrijf het de volgende 20 jaar gaat doen? Als je daar het antwoord niet op weet koop je het best niet.

  Als aandeelhouder ben je eigenaar van het bedrijf, gedraag je er ook naar!

  Wie morgen een eigen zaak begint zal zijn aandelen niet verkopen als er eens een kwartaal tegenvalt. Nochtans doet het gros van de aandeelhouders op de beurs dit wel. Dagelijks gooit men dan ook honderden resultaten naar je hoofd waarom het ene bedrijf slechter of beter bezig is dan het andere. Wie op basis van deze berichten zijn beslissingen neemt kan elke dag kopen en verkopen maar of hiermee veel te verdienen valt is nog maar de vraag. Eens je koopt moet je u van iets gewaarworden. Wie een aandeel koopt is daarmee eigenaar van het bedrijf. Dit betekent dat je gekozen hebt om een bepaald bedrijf te bezitten en zal je het door dik en dun blijven steunen. Je geeft de opvoeding van je kind toch ook niet op als hij eens niet doet wat je verwacht?

  Bij een bedrijf is dit niet anders. Zolang eerdere conclusies gehandhaafd blijven is er bij tegenvallende cijfers geen enkele reden om je bedrijf te gaan verkopen. Laat de media maar onheilspellende berichten verspreiden, zij moeten er trouwens van leven. Wanneer men een klopjacht op je bedrijf start zou je heel blij moeten zijn. Want hoe meer het aandeel zakt, hoe meer je ervan kan bijkopen. Als de heksenjacht een einde heeft genomen ben jij er alleen maar krachtiger uitgekomen. Ga verder op je eigen instincten en niet op deze van een snel opgetrommelde beursspecialist die niet meer weet als jij. Volg je bedrijf op en ga eventueel naar de aandeelhoudersvergaderingen, stuur een mail naar het bedrijf dat je vanaf nu elk jaar de balans in je bus wil krijgen en durf hun zeker iets te vragen wanneer je over bepaalde info je twijfels hebt.