Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Aanstoot aan iets of iemand nemen is nooit een goede optie!

Zoek de problemen niet op

 1. sonja
  Tegenwoordig lijkt iedereen wel met iets in onze maatschappij problemen te hebben. Advocaten en bemiddelaars zitten met hopen werk voor zich omdat we niet geleerd hebben om mekaar te vergeven. Voor het minste gaan we naar de rechtbank waar we als kleine kinderen de tegenpartij beschuldigen omdat ze iets niet volgens onze normen hebben gehanteerd. Op den duur veranderen we in een maatschappij die niet langer mekaar helpt maar die enkel voor eigen rekening lijkt te werken. We hebben nochtans[​IMG] in het verleden al genoeg voorbeelden gehad waar deze vorm van egoïsme enkel tot tragedies heeft geleid. Het doel van een samenleving is om er samen iets van te maken zodat we allemaal naar iets groters kunnen groeien. Alleen kan je maar zoveel bereiken maar in groep lijkt het potentieel wel eindeloos. Het begint allemaal bij onszelf, door in de westerse samenleving opgegroeid te zijn hebben we veelal een verwende opvoeding gekregen. We vinden het dan ook meestal normaal om in de meeste gevallen onze zin te krijgen. Indien dit toch niet het geval is nemen we er aanstoot aan. Vrienden, kennissen, familie en collega's op het werk zullen allemaal weten waarom jij vind dat iets niet kan. Maar is er dan een andere oplossing voor ons probleem?

  We hebben helemaal geen recht om telkens weer aan iets aanstoot te nemen:
  Ik haat het echt als mensen rondom mij weeral aan iets aanstoot nemen. Voor de zoveelste keer is er iets dat niet naar hun zin gaat waardoor ze een ander van hun problemen proberen te beschuldigen. Een gebrek aan verantwoordelijkheid ligt dan ook aan de basis van hun probleem. We hebben allemaal wel eens iets waar we niet tegen kunnen maar bij sommigen breidt zich dit steeds maar uit. Continu aanstoot nemen aan vanalles en nog wat zal u dan ook alleen maar meer stress bezorgen. Mochten we nu voor we ergens aanstoot aan nemen eerst is zelf in de spiegel gaan kijken zouden onze opmerkingen al veel miniemer zijn. Ik ga hier niet zitten verkondigen dat het altijd uw fout is maar dat maakt ook niets uit. Door uw positivisme wat meer bij uw realisme te laten aanleunen kunnen we samen iets aan één van de grootste wereldproblemen gaan doen.

  Het verschil tussen rechtvaardigheid en egotripping:
  Aanstoot aan iets nemen heeft in de meeste gevallen niets met rechtvaardigheid te maken. Veelal hebben we de illusie als we de discussie niet winnen dat we gezichtsverlies zullen leiden. Maar eigenlijk zou een discussie vermijden uzelf en iedereen rondom u veel meer kunnen bijbrengen. Ons ego laat ons vaak zaken doen waar we achteraf vergiffenis voor vragen maar dan is het kwaad al reeds geschiedt. Zal de discussie of aanval tegen anderen voor u veel kunnen betekene? Tuurlijk niet, u mag het dispuut nog winnen, achteraf zal u altijd spijt hebben dat het zo is moeten gaan. Het is niet rechtvaardig om uw mening aan anderen op te dringen, deze vorm van communicatie hoort dan ook enkel in een dictatuur thuis. Een goede samenleving bespreekt zijn problemen op een rustige manier zodat iedereen die er deel van uitmaakt een deel van de gepaste oplossing kan geven. Door vele koppen bij mekaar te steken is het resultaat meestal meer bevredigend. Zorg voor oplossingen ipv problemen te ontwikkelen.

  Relativeer uw problemen:
  Iedereen heeft zijn eigen problemen, de ene wat grotere dan de andere. Allen hebben we echter de kans om iets aan onze problemen te doen maar de oplossing ligt vooral bij onszelf. We maken van een mug een olifant en geloven dat nog ook. Terwijl sommige mensen zich druk maken over de hoeveelheid saus ze op hun hamburger zouden doen zijn er anderen die zelfs de luxe niet hebben om te kunnen eten. Wat u ook meegemaakt heeft, er zijn nog altijd mensen die het veel slechter dan u hebben. Zolang dit het geval is hebben wij dan ook geen enkele reden om aan iets of iemand aanstoot te nemen. Terminale ziektes, hongersnood, verkrachting, moord en zoveel andere negatieve elementen zijn nog steeds onder ons. Lijken de door uw opgegeven probleempjes dan niet wat overdreven? U moet niet alles minimaliseren maar een gezonde dosis aan realistisch vermogen zou bij veel mensen toch al wonderen kunnen doen.

  Door anderen de grond in te boren geraakt u nergens:
  Als we problemen ondervinden zal altijd iets of iemand het moeten ontgelden. Een zondebok is gauw gemaakt en wij voelen ons dan toch zoveel beter! Althans, dat denken we toch maar niet lang erna zal u al de eerste symptomen van uw aanval kunnen ondervinden. U voelt zich schuldig en denkt vaak na of u wel het goede hebt gedaan. Uiteindelijk komen de meesten wel tot het besluit dat zij ook fout waren maar dat is niet altijd het geval. Mochten we gewoon maar op een vredige manier kunnen samenleven zouden ze morgen alle rechtbanken kunnen sluiten. We moeten kunnen begrijpen dat discussies en ruzies enkel voor nog meer frustratie zullen zorgen. Iets wat we allen kunnen missen! Probeer eerst iets te begrijpen alvorens je er aanstoot aan neemt. Het is niet altijd met een slechte bedoeling dat er sommige zaken gebeuren. Wees een probleem oplosser en geen probleem maker zodat we er allen beter van kunnen worden.