Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Alleen gaan wonen als jongere

De wereld ligt aan je voeten

 1. sonja
  Of je het nu goed of slecht thuis hebt gehad, er komt een tijd dat we op onze eigen benen willen staan. Mama en papa hebben je nu wel lang genoeg verzorgd, dat het tijd word dat je zelf een eigen stekje gaat zoeken. Waar vroeger alles door je ouders geregeld werd zal vanaf nu alles door jou moeten beslist worden. Een grote aanpassing maar één die uw hele leven zal kunnen veranderen. Het is belangrijk dat je vanaf het begin enkele vaardigheden aanleert zodat je daar in de toekomst alleen maar voordeel uit kan halen. Een wachtende houding[​IMG] aannemen zoals je soms thuis deed zal nu je problemen niet langer oplossen. Alleen gaan wonen is een grote stap, het is eigenlijk het grote moment waarbij een jongere echt zelfstandig gaat worden. Niet meer langer onder de vleugels van het ouderlijke nest maar eindelijk als eigen persoon de wereld gaan verkennen. Toch komt er heel wat bij kijken als je de eerste keer alleen gaat wonen. Het zal je misschien verbazen maar er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we graag enkele punten waar je best je aandacht even op richt.

  Studio of villa?
  Voor je van thuis uit kan vertrekken zal je zelf een eigen stekje moeten zoeken. Maak een balans op van wat je aan financiële middelen hebt en probeer iets naar je vermogen te zoeken. Hoewel het aantrekkelijk klinkt om onmiddellijk je eigen villa te gaan huren raad ik je toch aan om eerst in een studiootje te beginnen. Hoe groter je woonplaats, hoe meer zorgen je er zal aan hebben. Zowel financieel als kwa onderhoud is een grote woonplaats niet interessant voor jonge mensen die net alleen gaan wonen. Ga ook niet alleen wonen als je geen vaste vorm van inkomen hebt. De waarborg moet je onmiddellijk betalen en vanaf dan komen er maandelijks heel wat vaste kosten bij. Vergeet niet dat je buiten de huur ook nog is elektriciteit en verwarming zal moeten betalen. Ook kabel, internet, telefoon, taksen en algemene onderhoudskosten zal je vanaf nu zelf moeten betalen.

  De eerste weken alleen:
  Als je heel je leven thuis hebt gewoond waar je bijna continu met mensen kon praten kan nu alleen wonen in het begin een beetje angstig overkomen. Het is meer dan waarschijnlijk dat je nu meer periodes zult kennen waar je alleen bent dus wen er alvast maar aan. Het is wel belangrijk dat je jezelf niet gaat opsluiten. Maak afspraken met vrienden en sluit je bij een nabijgelegen vereniging aan. Zo leer je de mensen van de buurt kennen waaruit nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan. Denk ook niet dat je een slappeling bent omdat je in het begin veel naar huis wilt bellen. Het is normaal dat je wat heimwee hebt maar daar kom je heus wel door.

  Geniet van het alleen wonen:
  Waar je vroeger bijna alles met je medebewoners moest delen kan je nu doen en laten wat je wilt. Profiteer er dan ook is goed van om lang in je bed te blijven liggen of naar dat progamma te kijken wat thuis nooit mocht. Decoreer alles hoe jij het wilt en probeer er een warm nest van te maken. Dat is ook veel leuker voor wanneer er bezoek langs komt. Je wilt ze toch niet in een kille sfeer gaan ontvangen, met jou gaat alles goed, toch? Probeer wel niet teveel uit de bol te gaan, je lichaam en geest hebben nog steeds een evenwichtig dag tempo nodig. Fast food en veel cola kunnen nu wel leuk lijken maar binnen de kortste keren wreekt dit gedrag zich tegen jou.

  Neem een huisdier onder de arm:
  De beste manier om wat verantwoordelijkheid te kweken is door een huisdier in huis te nemen. Kijk wel goed na in je huurcontract wat wel en niet toegelaten is. Je wilt namelijk niet eerst een band met het beestje hebben om het dan daarna noodgedwongen te moeten weg doen. Zo'n bol haar om voor te zorgen zal je op de goede weg houden. Ga naar het asiel en kijk wie het meeste zorg nodig heeft. Verzorg het beestje en geef het alle aandacht die het nodig heeft. Eens je dat goed onder de knie hebt kan je pas echt zeggen dat alleen wonen iets voor jou is.

  Hou je eigen dagboek bij:
  Een dagboek hebben klinkt misschien niet sexy maar het is de beste manier om al je frustraties kwijt te raken. Door elke dag neer te pennen hoe je dag verlopen is maak je als het ware een boek van je leven op waaruit je in de toekomst nog veel kan leren. Slechte ervaringen kunnen in de toekomst vermeden worden en op de goede kan je blijven verder bouwen. Weet je niet meer of de elektriciteitsfactuur al dan niet betaald is? Geen nood, je dagboek is je tweede geheugen zodat jij een manier hebt om alles terug te vinden. Begin elke dag met erin te schrijven voor wat je allemaal dankbaar bent, door je op de positieve zaken te gaan focussen zal je gevoel ook meer positiever worden.