Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Avondschool, studeren en werken gecombineerd

Is het mogelijk?

 1. sonja
  Studeren op zich is al geen makkelijke opdracht. Je moet er voldoende tijd kunnen insteken en de zelfdiscipline ontwikkelen om ook daadwerkelijk op een bijna dagelijkse basis te gaan blokken. Maar we hebben vroeger niet allemaal de kans gehad om te mogen studeren laat staan voor iets dat we echt wilden worden. Het kan ook zijn dat u wel de kans hebt gehad maar ze gewoonweg verspeeld heeft omdat er op dat moment voor u leukere activiteiten waren. Veel mensen hebben dan ook spijt omdat ze vroeger niet hebben doorgezet. Ze komen oude klasgenoten tegen en krijgen te zien wat ook zij hadden kunnen zijn. Voor al deze mensen is er een gepaste oplossing, het avondonderwijs! Het is dus mogelijk om je schade van vroeger in te halen en een gelijkwaardig diploma alsnog te gaan behalen. Zowel op secundair, hogeschool of universitair niveau zijn er genoeg mogelijkheden zodat ieder[​IMG] van ons wel een bepaalde opleiding zal kunnen appreciëren. Buiten het feit dat je vandaag de dag niet op geld moet zien zal het nu heel wat van je energie gaan vergen. Je bent trouwens aan het werk, hebt misschien al kinderen en andere hobby's die je nu allemaal zal moeten zien gecombineerd te krijgen. Het is niet onmogelijk maar je moet het genoeg willen, wat heb jij ervoor over om weer te gaan studeren?

  Denk is goed na wat je wilt bereiken:

  Alvorens we ons holder de bolder ergens gaan inschrijven is het van belang dat we even is gaan nadenken over wat we echt willen worden. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat iedereen in het leven een speciale gave heeft meegekregen en dat het aan ons is om deze te gaan ontdekken. Of je nu goed bent in wiskunde, computers, geschiedenis, psychologie, geneeskunde, les geven, sport of wat dan ook maakt helemaal niet uit. Doe even je ogen toe en ga in je hoofd is alle diploma's af. Hoe zou je je voelen als je informaticus, geschiedkundige, psycholoog, verpleegster, leraar of mathematicus zou zijn? Kies alleen iets wat je 100% ziet zitten. Als je teveel twijfels hebt ben je niet zeker van je stuk, dan heb je gewoon nog wat meer tijd nodig maar niet getreurd; je komt het heus wel eens tegen.

  De meeste mensen beginnen aan iets zonder er even bij stil te staan. ,,Is dat wel iets voor mij?'' zou de eerste vraag moeten zijn voor je een opleiding start. Indien je zeker van jezelf bent is het misschien geen slecht gedacht om eens het cursusplan te gaan overlopen. Kijk welke vakken je zal krijgen en denk je gemotiveerd genoeg te zijn om deze ook allemaal af te werken. Indien dit het geval is ben je er helemaal klaar voor en kan je u gewoon gaan inschrijven. Anders zal je toch iets anders moeten gaan zoeken, maar beter nu dan dat je al een halve opleiding tegen je zin hebt afgewerkt alvorens je beseft dat dit helemaal niets voor jou was.

  Planning opmaken:

  Laten we eerlijk zijn, het zal een heel moeilijke opdracht worden om het gehele traject af te werken maar indien je een goede planning hebt kan het alleszins wat meer leefbaar worden. Vergeet niet dat het niet meer zoals vroeger zal zijn, vroeger had je geen zorgen buiten je studie. De dag van vandaag is wel een tikkeltje anders, je zal je tijd buiten het werken dan ook optimaal moeten gaan verdelen. Buiten de vaste avondlessen zal je ook nog tijd moeten vrijmaken om thuis te studeren. Elke week moet je op zijn minst de leerstof van de afgelopen week herhalen zodat je bij de les bijblijft. Dit doe je best in een afzonderlijke kamer waar niet teveel lawaai is en waar ze je niet elke 5 minuten komen storen. In deze studeerkamer zet je ook best zo weinig mogelijk afleidingsmiddelen.

  Geen radio, tv, computer of gsm want dat zal je gedachten alleen maar van de leerstof houden. Het is belangrijk dat we in onze planning tijd om te studeren als heel belangrijk gaan aanvinken. Probeer dit ook op het rustigste moment van de week te gaan doen. Vrijdagavond is na een week zwaar werken bijvoorbeeld ook niet de meest effectieve periode om te gaan nalezen al hangt dat wel van mens tot mens af. Zolang je het maar elke week doet ben je op het goede pad, als het eens niet gebeurt is het nog geen ramp maar weet dan wel dat je de gemiste leerstof zal moeten inhalen.

  De moeilijke momenten:

  Dat het zwaar zal worden weet je al maar er zullen ook momenten zijn waarvan je denkt. Aan wat ben ik begonnen? Vrees niet, dit is perfect normaal en hoeft helemaal niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Deze momenten steken dan ook meestal de kop op als het wat moeilijker gaat om de leerstof te begrijpen. Natuurlijk zal je niet alles van de eerste maal, tweede maal of misschien soms wel twintigste maal begrijpen. Herhaling is het magische woord om te blijven doorzetten. Al zie je het helemaal niet meer zitten, blijf toch verder werken. Je zal namelijk zien dat deze depressieve periodes even snel over kunnen gaan dan dat ze gekomen zijn.

  Het is aan jou om dit doel af te werken. Niet voor iemand anders maar voor jezelf! Iedereen heeft het recht om te worden wat ze willen en niemand heeft dan ook het recht om daarover anders te oordelen. Als je echt iets wil worden, ga er dan voor en laat niemand anders je kop gek maken. Jij verdient het om aan het einde van je studie dat diploma in ontvangst te nemen. Ga met dat beeld in je gedachten elke avond slapen om er elke dag weer mee op te staan. Visualisatie van onze verlangens is één van de sleutels tot succes. Combineer dit met een hard doorzettingsvermogen en niets in de wereld zal nog als onmogelijk beschouwd worden.