Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Bang voor de psycholoog of psychiater

Waarom zouden we?

 1. sonja
  Psycholoog zijn is een niet alledaags beroep. De mensen rondom ons vinden het best vreemd als je naar een psycholoog of psychiater gaat. Voor hun en vele anderen hebben zij nog altijd een verkeerd beeld op wat deze specialisten nu werkelijk doen. Psychologen zijn er niet enkel om persoonlijkheidsstoornissen en mentale stoornissen te behandelen maar kunnen tevens voor heel wat materies worden ingezet. De psychologie en psychiatrie is de laatste jaren zo uitgebreid geworden dat je wel voor bijna elk probleem bij ze terecht kunt. Het beeld dat ze alleen psychisch gestoorden zouden helpen gaat dan ook al lang niet meer op. Zelfs voor een goed[​IMG] gesprek kunnen we terecht bij deze experts op het gebied van ons geheugen. Maar toch vinden de meeste mensen het aartsmoeilijk om die drempel te overwinnen. Men denkt al gauw dat andere mensen zullen denken dat we gek zijn terwijl dit er helemaal niets mee te maken heeft. Het spreekt zelfs van gezond verstand om een psycholoog of psychiater te gaan bezoeken indien we vinden dat we op een bepaald gebied in ons leven toch een probleem ondervinden. Zonder dat we het goed en wel beseffen komen we vaak in contact met psychologen. Ze worden namelijk ingezet voor jobselectie, helpen de overheid in hun dienstverlening en worden zelfs ingezet om onze wegen veilig te ontwerpen. Bang voor de psycholoog, waarom zouden we?

  Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?
  Het grootste verschil tussen een psycholoog en psychiater is het feit dat alleen een psychiater geneesmiddelen mag voorschrijven. Deze heeft namelijk een vooropleiding als arts genoten waardoor de psychiatrie meer medisch getint zal te werk gaan. Binnen de psychiatrie zoekt men namelijk oplossingen door medicijnen te geven terwijl een psycholoog de therapeutische benadering prefereert. Voor de rest is er eigenlijk geen verschil tussen de twee behoudens dat een psycholoog niet perse de klinische toer zal opgaan.

  De klinische psycholoog hangt het meest nauw samen met een psychiater omdat deze ongeveer dezelfde universitaire studie heeft doorlopen. Men treft deze dan ook veelal aan binnen ziekenhuizen en andere centra met een medische uitvalbasis. Beiden hebben zich echter gespecialiseerd in het feit om mensen met kleine en grote psychische problemen te gaan helpen. Het is niet voor niets dat zelfs de grootste CEO's van ons land vaak een beroep op psychologen doen om hun denkvermogen te kunnen verruimen.

  Een afspraak maken:
  Mensen hebben nogal is bang om een afspraak te maken bij een psycholoog of psychiater. Is dat wel iets voor mij en gaan die mij wel kunnen helpen? Normale vragen die door ieders hoofd spoken maar die vaak onterecht blijken te zijn. Bij een psycholoog kan je voor bijna alles terecht, van de nood voor een klein gesprek tot grotere problemen zoals wanen en het horen van stemmen. Wat het ook moge zijn, niets zou er u van mogen weerhouden om een afspraak bij de psycholoog of psychiater te maken.

  Het eerste gesprek is toch altijd een intake gesprek waarbij men u leert kennen en een analyse maakt over wat uw problemen zijn. Indien u geen psychologische ondersteuning nodig heeft zal de behandelend expert u daar ook van op de hoogte brengen. Laat de keuze wel over aan hem of haar daar deze waarschijnlijk door zijn bestudering van het menselijk brein daar een betere kijk op heeft. Het kan dus zeker geen kwaad om eens te gaan horen hoe het met u gesteld is.

  Wat vertellen tegen de psycholoog of psychiater?
  Als u niet open durft te zijn over uw problemen zal een psycholoog of psychiater u ook niet kunnen helpen. Het is dus van groot belang dat we op de gesprekken bij deze specialisten durven zeggen wat onze problemen echt zijn. Uw gesprekken staan onder een deontologische code wat wil zeggen dat de psycholoog een beroepsgeheim dient te eerbiedigen. Wat u hem of haar vertelt blijft tussen jullie en mag in geen enkele vorm naar anderen worden overgedragen. Het is tevens de plicht van de psycholoog of psychiater om u ten alle tijde verder te helpen.

  Zelfs als uw probleem niet onder diens specialisatie valt heeft deze de plicht om u aan een collega door te verwijzen. In ieder geval hebt u dus geen enkele reden om niet openhartig tegen deze experts te zijn en zal het enkel maar in uw nadeel zijn wanneer u dit niet doet. Mensen zeggen wel eens dat een psycholoog hun niet heeft kunnen helpen maar ze hebben hem of haar wel niet alles verteld. Wat verwacht u dan? Al bij al is het iedereen aan te raden om op zijn minst is éénmaal naar de psycholoog te gaan zodoende deze kan vaststellen of u wel of geen bijstand nodig hebt. Verwacht niet van uw familie of vrienden dat deze u op een zelfde manier zullen kunnen verder helpen want deze hebben simpelweg niet dezelfde achtergrond om op een objectieve manier uw situatie te kunnen beoordelen.

Recente Reviews

 1. Nele
  Nele
  5/5,
  Mooi geschreven