Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Beleggen in fondsen, laat uw spaargeld wat renderen

Denk aan het rendement

 1. sonja
  Als we het woord beleggen horen als leek denken we algauw aan dure bankiers en specialistische kennis die nodig is om goede aankopen te kunnen uitvoeren. Aandelen, obligaties, fondsen, futures etc. zijn allemaal termen die bij ons speciale kenmerken oproepen. Vaak onterecht denken we dat beleggen alleen een spel voor de rijken is zodat ze nog meer kunnen verdienen. Waar dit vroeger alleszins tot een beperkt clubje behoorde kan tegenwoordig iedereen vanuit zijn luie stoel aandelen of beleggingsfondsen kopen. Het internet heeft heel wat teweeg gebracht en in de wereld van beleggen is dat zeker niet anders. Deze intrigerende wereld van[​IMG] het vele geld doet een mens al eens dromen dat we op een dag wel eens de belegging van ons leven zouden kunnen doen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Om een goede kans in het beleggen te hebben moeten we het op de voet volgen. Van vandaag op morgen kan er ineens iets veranderd zijn waardoor u misschien actie zal moeten ondernemen. Allemaal goed en wel voor diegene die veel tijd ter hunner beschikking hebben maar voor de doorsnee werkende mens lijkt dit praktisch onhaalbaar. Daarom hebben ze fondsen gecreëerd waarin iedereen met een klein bedrag kan instappen en waarvan het beheer door een specialist wordt uitgevoerd. Het enige wat u moet doen is kopen en de rest gebeurt door de fondsbeheerder. Beleggen in fondsen, hoe beginnen we eraan?

  Kies een fonds waar jij je goed bij voelt:

  Wie een doorsnee bank binnen stapt en interesse toont in beleggen in fondsen zal graag geholpen worden. Of je goed zal geholpen worden is de keerzijde van de medaille. Banken verkopen graag hun eigen fondsen omdat ze daar natuurlijk het meeste op verdienen. Dit vertekent natuurlijk het beeld wanneer u naar het beste fonds van dit ogenblik zal vragen. Ze zullen in ieder geval een fonds van bij hun willen aanbieden omdat dit voor hun het meest voordeligst is. Daarom zou ik u absoluut willen afraden om in een bank naar advies te gaan vragen.

  Zoek langs morningstar zelf een fonds waar u zich goed bij voelt en analyseer het volgens uw behoeften. Kijk naar het rendement van het fonds in goede en slechte tijden en probeer een zicht te krijgen op wie de fondsbeheerder is. Hoe volatiel is het rendement en wat zijn de toekomstperspectieven? Allemaal vragen die u zich moet stellen alvorens u er een fonds gaat uitpikken. Het is niet omdat een bepaald fonds de laatste jaren fantastisch gepresteerd heeft dat dit altijd zo zal blijven. Het is uw geld dat ze gaan gebruiken, zie dan ook dat het goed besteed zal worden.

  Bepaal uw koopkracht en koop maandelijks:

  Hoewel het verleidelijk is om onmiddellijk al uw spaargeld in één fonds te gaan beleggen is dit waarschijnlijk het domste dat u kan doen. Als u op een slecht moment gekocht hebt bent u voor altijd de pineut en zal uw geld alleen maar dalen. Door uw aankopen in de tijd te spreiden koopt u zowel in goede als slechte periodes waardoor het risico op een slecht resultaat beperkt blijft. Een leuk begin om in fondsen te beleggen is 100 euro per maand. Elke maand een klein bedrag zal op den duur een mooie portefeuille weerspiegelen dankzij de kracht van de samengestelde interest. In mindere periodes zal u meer deelbewijzen krijgen dan in betere periodes waardoor een groeipotentieel bijna niet kan uitblijven.

  Verkopen, waarom zouden we?

  Beleggen in fondsen doet u best alleen als u dit geld voor langere tijd niet nodig heeft. Anders heeft het totaal geen zin om een meerwaarde te gaan nastreven. Superbeleggers weten dit maar al te goed en kopen dan ook veelal aandelen of fondsen voor het leven. Wie dagelijks aankoopt en verkoopt maakt veelal verlies op de transactiekosten en zal zo nooit een mooi bedrag kunnen verzamelen. Bekijk dit als uw spaarpot voor toekomstige dromen die de eerste 15 jaar nog niet moeten uitgevoerd worden. Wie vanaf het begin een goed fonds eruit pikt zal de waarde van zijn portefeuille ook alleen maar zien stijgen. Waarom zouden we dan verkopen? Om verlies te maken?

  Een fonds is veiliger dan aandelen:

  De diversificatie die een fonds kan doen is voor ons als particulier gewoonweg onmogelijk. Het totale fonds heeft zoveel geld ter beschikking dat het zich die luxe wel kan permitteren. Met een klein bedrag ben je ineens in tientallen bedrijven vertegenwoordigd die allemaal voor jou hun uiterste best zullen doen zodoende dat je een mooi rendement kan behalen. De diversificatie, specialisatie van de fondsbeheerder en het feit dat er meestal vele miljoenen in beheerd worden maakt het voor jou aantrekkelijk om fondsen te gaan kopen. Ga niet meer af op het spaarboekje dat u weinig tot niets meer oplevert maar koop deelbewijzen van een fonds zodat uw geld 24u per dag kan renderen.