Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Beloften nakomen

Kan u zich aan uw beloften houden?

 1. sonja
  Beloven is heel mooi maar komen we onze beloften ook daadwerkelijk na? Een vraag die ons aan het denken zou moeten zetten want eigenlijk zou u toch willen dat uw woord nog iets betekent. Als u weet dat dit niet altijd het geval is zou het misschien beter zijn dat we eerst onze beloften eens gaan wikken en wegen voordat we een verbintenis zouden aangaan. We zeggen al snel is ja zonder er eigenlijk goed bij na te denken. ,,Kan je dit weekend mee verhuizen Johan?"", vraagt je buur. ,,Tuurlijk, geen probleem'' repliceer je snel. Eigenlijk heb je helemaal[​IMG] geen tijd en zeker niet veel zin om het te doen. Maar wat nu? Je hebt het hem tenslotte beloofd en hij zal het zeker niet graag horen als je niet zal meehelpen. Ik zal het dan toch maar doen zeg je gauw of je komt helemaal niet opdagen. Wat je ook verkiest, er valt door je beslissing altijd een slachtoffer te bespeuren. In het beste geval motiveer je jezelf om toch je beloften na te komen maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. We zeggen vaak ja tegen onszelf of anderen in de hoop om ons of hun gerust te stellen. Dit betekent dan wel dat er altijd iemand zal teleurgesteld raken. Een eigenschap van jezelf die je best niet teveel aandacht geeft. Waarom gaan we dan toch zo snel akkoord als men iets van ons vraagt? Omdat het onze menselijke natuur is om anderen te helpen waar we kunnen wat natuurlijk heel mooi is als we ook kracht bij onze uitspraken kunnen bundelen. Kunnen we onszelf dan leren om ons beter aan onze beloften te houden? Ja, dat is geen enkel probleem. Door ons mens zijn kunnen we bijna alles zolang we er onze gedachten maar naar kunnen wijzen. Het zal dus eerst en vooral belangrijk zijn dat u de waarde van een belofte gaat leren kennen.

  Probeer eerst je eigen beloften na te komen:
  Vooraleer je aan andere mensen iets belooft zou je zelf uw beloften moeten kunnen nakomen. De zaken die we aan onszelf beloven dienen dan ook nageleefd te worden. Ikzelf heb dit jaar aan mijn eigen beloofd dat ik elke dag op dit blog een artikel zal plaatsen die mensen met hun vragen over persoonlijke ontwikkeling kunnen verderhelpen. Het is dan ook zeer belangrijk voor mij dat ik deze belofte zal nakomen. Buiten het feit dat jullie mijn getuigen zijn en me best onder mijn voeten geef als ik deze belofte niet nakom is het gewoon een must om iedere dag weer een artikel neer te zetten. Natuurlijk zal dit niet makkelijk zijn omdat ik nog veel andere bezigheden heb maar ik heb aan mezelf beloofd dat ik het doe en dus zal ik het ook blijven doen. Mijn beloften zijn dus heilig voor me en ik zal er dan ook alles aan doen om ze te kunnen nakomen. Mocht ik dit niet doen zie ik ook niet het nut om nog langer beloften te gaan maken. Belofte maakt schuld, een gezegde waarin een wereld van waarheid verscholen zit. Wie zichzelf niet kan motiveren om zijn verbintenissen na te komen heeft ook geen reden om er aan te gaan. Het lijkt misschien klein maar dat is het allesbehalve. Je zou dan ook best beginnen met je eigen beloften waar te maken. Probeer iets te zoeken dat je wil bereiken, hoe klein of groot het is maakt niet uit zolang je maar iets hebt. Om ons brein aan het concept beloften nakomen gewend te laten raken is het misschien raadzaam om je doel haalbaar te houden. We moeten leren accepteren dat aan beloften consequenties verbonden zijn. Als jij met jezelf of iemand anders een verbintenis aangaat zal men er vanuit gaan dat de belofte ook wordt nageleefd. Doe je dit niet vallen er dus slachtoffers. Als je de consequenties van je beloften niet kan naleven heb je eigenlijk geen echte belofte gemaakt. Dan heb je alleen een fantasiebeeld op de wereld gebracht waar niemand gelukkig mee zal zijn. Door elke dag kleine beloften na te komen zetten we ons brein aan het werken. Onbewust gaan we onze eigen gemaakte beloften naleven omdat het brein dit met eerdere handelingen zal associëren. Ons brein kan je best met een spier vergelijken, hoe meer je het traint, hoe meer het zal groeien in de richting die je er in de eerste plaats voor vooropgesteld had. Herhaling is de moeder van alle succes, vergeet dit nooit. Door onszelf aan te zetten om zaken die we nog niet beheersen te leren zal het uiteindelijk aan je vraag van vervolmaking voldoen. Wat je ook vraagt of wilt kan je bereiken, je moet er enkel de consequenties van leren accepteren.

  Neem tijd om na te denken:
  Je moet niet zomaar halsoverkop beslissen aan welke verbintenissen je jezelf gaat houden. Er is geen schande om er eerst is over na te denken. In het moment zelf zeg je soms iets tegen iemand anders en wordt al gauw met beloftes rondgestrooid. Zelfs als we weten dat we er onszelf niet aan gaan kunnen houden zeggen we soms ja om mensen of onszelf te plezieren. Spijtig genoeg kan je niet voor iedereen goed doen. Of soms is het gewoon niet mogelijk en moeten we dat ook durven zeggen. Onze agenda's komen niet altijd overeen dus is het perfect normaal dat je niet alles kan beloven. De realiteit gebiedt ons te zeggen dat slechts een kleine portie van onze tijd voor beloften is weggelegd. Beloof dus niet zomaar alles omdat je denkt dat het wel zal lukken. Denk goed na en hou ten alle tijde een klein agendatje bij. Markeer hierin de uren en dagen die je aan uw beloften wilt besteden. Nu weet je exact wat er mogelijk is als men iets komt vragen. Even kijken en je weet onmiddellijk wanneer iets kan of niet. Als je gewoon geen zin hebt mag je dat ook gerust zeggen. Maar als je een belofte maakt moet je er alles aan doen om ze ook na te komen. Het zal in het begin niet altijd lukken maar na verloop van tijd zal je hier beter en beter in worden!

  Laat je door anderen motiveren:
  Als je een belofte uitspreekt zou je hiervan zoveel mogelijk mensen moeten informeren. Zodoende kunnen ze als je niet echt doet wat je zegt je erop attent maken dat u niet goed bezig bent. Kleine bijsturingen kunnen soms voor grote mirakels zorgen. Waarom zou u alleen met de belofte die u gemaakt hebt moeten rondlopen? We zijn hier niet alleen op de wereld, laat anderen u dan ook helpen als u hulp nodig hebt. Mensen die het goed met u voorhebben zullen er u attent opmaken als iets niet volgens plan verloopt. Hoe sneller ze dit doen, hoe sneller u het schip dat naar uw bestemming vaart kunt laten bijsturen.

  Stel een contract op:
  Om één of andere reden heeft een geschreven contract veel meer vat op onszelf. Waarom zouden we dit dan niet gebruiken als we iets aan onszelf of anderen beloven? In het contract kan u dan de voorwaarden en beloften neerpennen zodat u vastbesloten bent om uw doel te bereiken. Hang het contract ergens op waar je het dagelijks gaat tegenkomen. Zo is er geen discussie meer over wie of wat beloofd had en kan je perfect je beloften nakomen. Het verbreken van een geschreven contract gebeurt minder dan de verbreking van mondelinge overeenkomsten. Als jij daarom een echt contract opstelt en ook daadwerkelijk je handtekening plaatst zal het contract je een gevoel geven dat je het moet nakomen. Het stukje papier zal je dus blijven motiveren om je aan uw beloften te houden. Zo zal niet alleen jij maar iedereen rondom jou hiervan kunnen profiteren. Want iemand die zijn woord nakomt is steeds een graag geziene gast.