Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Beter in je job worden

Stap voor stap naar meer competenties

 1. sonja
  De meesten onder ons hebben een job waarin ze gemiddeld vijf dagen per week, 8u per dag moeten werken. Een job zal dan ook het grootste deel van elke weekdag in beslag nemen. Het is dan ook verbazingwekkend te moeten vaststellen dat de meesten onder ons hun job helemaal niet graag doen. We willen allemaal voor zo weinig mogelijk uren zoveel mogelijk verdienen. Want daarom gaan we tenslotte werken, om eraan te verdienen. Zonder job zou het dan ook heel wat moeilijker zijn om de eindjes aan mekaar te knopen. Hoe komt het dan toch dat het zo moeilijk is om bij veel mensen hun motivatie terug te vinden? Je kan ze er zo van tussen halen, diegene die daar enkel zitten om hun uren vol te krijgen. De passie[​IMG]bij die mensen is dan ook veelal zoek en ze zijn het zo gewoon geworden om te klagen dat ze denken dat dit een job weerspiegelt. Voor die mensen kunnen 8u dan ook oneindig lang duren. Als je ergens met tegenzin bent kan de tijd toch zo traag vooruitgaan. Ik begrijp dan ook niet dat er zoveel mensen zijn die elke dag opnieuw weer ditzelfde ritueel willen volhouden. Is het voor de centen of is er meer aan de hand?

  Vind de passie in je job:

  Wat je ook doet of voor wie je ook werkt, er is altijd een mogelijkheid om passie in je job te vinden. Als je ze niet kan vinden heb je niet de juiste job gekozen. Dan kan je maar beter van afdeling of van werk veranderen. Je moet goed begrijpen dat je een job nooit ten volle kan uitvoeren als je er geen passie in kan terugvinden. Als je bv. graag met mensen in contact komt en je met hele dagen alleen op een bureau zit zal je nooit voldoening kunnen vinden. Zonder voldoening kan je niets lang volhouden, wat je met tegenzin doet, doe je meestal niet te lang. Vind iets waarvoor je 's morgens wil opstaan, denk nog niet aan het geld dat je er verdienen mee kan maar denk gewoon aan het gevoel dat een bepaalde job voor jou zou kunnen doen.

  Geld is leuk maar als je hiervoor hele dagen van je leven met tegenzin moet beleven kan geen enkel bedrag hoog genoeg zijn. Verdien in het begin liever ietsje minder maar heb vreugde aan wat je doet. Het moet voor jou een speciale betekenis hebben zodat je er zelfs buiten de uren kan aan terugdenken. Beter in je job worden kan alleen als je de job die je uitvoert ook daadwerkelijk graag doet.

  Een beetje meer kan nooit geen kwaad:

  Het grote probleem bij de meeste mensen is dat ze dikwijls wel doen wat van ze gevraagd wordt maar dat het daar ook stopt. Ze zullen niet dikwijls eens iets extra doen waardoor ze hun jobomschrijving mooi afbakenen. Als je de beste in je job wil worden moet je u ook als de beste gaan gedragen. Een overuurtje meer of minder zou dan ook niet op je lever mogen liggen. Het hoeven niet altijd wereldschokkende zaken zijn, soms zijn de kleinste dingen al van groots belang. Je moet is iemand die goed in zijn job is observeren. Zij doen altijd ietsje meer dan de rest, het is ook hierdoor dat zij meestal de eerste kans op promotie zullen krijgen.

  Blijf altijd bezig:

  Een goede werkkracht ziet werk en heeft hierdoor wel altijd iets te doen. Niets doen is dan ook totaal verkeerd! Je gaat niet werken om te chatten of om de krant te lezen. Er moet nog altijd werk verzet worden. Ik lach weleens met mensen die zeggen dat ze zo'n zware job hebben terwijl ze met ganse dagen de roddelblaadjes zitten te lezen. Iemand die altijd bezig is zal het voor zijn werkgever en vooral voor zichzelf veel makkelijker maken. Door er een gezonde constante op na te houden zal je dag ook voorbijvliegen. Het grote voordeel van iemand die altijd aan het werken is, is dat ze over hem of haar niet snel met een slecht woord zullen reppen. Dit bevordert ook je kansen om later gepromoveerd te worden.

  Wees sociaal met anderen:

  Een werkplaats omvat meestal een grote verscheidenheid aan karakters. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om met iedereen op de juiste golflengte te zitten. Toch moet je proberen om het zoveel mogelijk collega's naar hun zin te maken. Collegialiteit is één van de belangrijkste zaken op de werkvloer, zonder collegiaal te zijn zal je nooit goed in je job kunnen worden. Je moet het dikwijls van je collega's hebben en het is ook op hun dat jij in moeilijke tijden kan steunen. Wees dus geen eenzaat maar meng je dagelijks in de groep zodat je echt één van hun zal worden. Als er een feestje of drink wordt georganiseerd zou jij ook altijd aanwezig moeten zijn.

  Blijf weg van de zeurende negativisten:

  Op elke werkplaats vind je ze wel, de mensen die er al jaren werken en op wel alles hun opmerkingen zullen kenbaar maken. Voor die mensen zal het nooit goed zijn en zal iedereen altijd tegen hun zijn. Maak niet de fout om een vaste partner binnen dit groepje te worden want zoals bij elke ziekte zal het uiteindelijk ook op jou verspreid worden. Blijf er altijd vriendelijk tegen maar verder hoeft u ook niet te gaan. Omring u daarentegen met mensen die het zelfde denkvermogen bezitten zodat jullie samen nieuwe opportuniteiten kunnen beleven. Negativisme kan je denken vertroebelen, u kan er is naar luisteren maar probeer het zeker niet te benutten.