Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Buurtcomité opstarten

Geef de bewoners een stem

 1. sonja
  Waar men ook woont, overal is er altijd wel iets aan de hand. Zelfs de netste buurten hebben hun eigen handelingen en problemen die ze moeten oplossen. Iedereen heeft een mening maar zonder een mogelijkheid om die te uiten gaan we geen stap vooruit. Moest iedereen wat meer rekening met mekaar houden zouden er niet zo veel dagelijkse problemen meer opduiken. Frustraties en ruzies kunnen dus zeker een halt worden toegeroepen met de oprichting van een buurtcomité. Een buurtcomité is een overlegorgaan waar bewoners uit de buurt en eventueel andere functionelen op regelmatige basis zullen samenkomen. Zodoende heeft iedereen zijn zegje en kan er met zoveel mogelijk mensen rekening worden gehouden. We zullen nooit voor iedereen goed kunnen doen maar we kunnen zeker en vast op deze manier een heleboel problemen voorkomen. Het heeft trouwens ook veel andere voordelen zoals meer samenhang en iedereen van de buurt te leren kennen. Veel buurtcomités[​IMG] organiseren dan ook jaarlijks een feestje waar iedereen uit de buurt op uitgenodigd wordt. Allemaal mogelijkheden dat een buurtcomité met zich meebrengt. Maar daarvoor moeten we natuurlijk eerst een buurtcomité oprichten. Hoe beginnen we eraan? Is het voor iedereen mogelijk en welke stappen kunnen ondernomen worden?  Buurtonderzoek:

  Voor we een buurtcomité kunnen oprichten moeten we eerst de noodzaak ervan gaan onderzoeken. Indien uw buurt momenteel al 25 comités telt heeft het misschien weinig zin om er nog één aan toe te voegen. Dan is het voor u misschien meer interessant om u bij een bestaande vereniging te gaan aansluiten. Indien er nog geen bestaan hebt u carte blanche om er één op te richten en zal u met niet veel concurrentie te maken krijgen.

  Alvorens we halsoverkop een bestuur gaan samenstellen kunnen we best eerst een lijst opmaken met wat de meest prangende problemen van de omgeving zijn. Ga hiervoor langs bij inwoners, zelfstandigen, verenigingen, sportclubs enz. en leg hun uit wat uw doelstellingen zijn. Geef hen ook de mogelijkheid om deel uit te maken van het buurtcomité zodat u bij problemen op zoveel mogelijk mensen beroep kunt doen. Vergeet zeker niet om het stadsbestuur in te lichten over uw plannen en dat u graag zou hebben dat deze ook een vertegenwoordiging binnen het comité zouden opnemen.

  De oprichting zelf:

  Bij de oprichting van het comité zal u een keuze moeten maken of u een feitelijke vereniging begint of dat u voor de meer veilige structuur van een vzw zal kiezen. Bij een feitelijke vereniging zijn alle leden mee aansprakelijk voor de daden van hun vereniging terwijl dit bij een vzw beschermd is. Het zal natuurlijk wat geld kosten om een vzw op te richten maar naargelang het buurtcomité groeit zullen er op den duur toch niet veel andere keuzes zijn. U kan mogelijks voor de oprichting van het comité op subsidies van het stadsbestuur rekenen of u kan altijd iets organiseren om de nodige fondsen bij mekaar te krijgen. Veel steden zien buurtcomités graag komen en zullen meestal dan ook iets willen geven om de werking ervan te blijven garanderen.

  Vergaderen, bent u er klaar voor?

  Wie een vereniging in zijn buurt wil oprichten om het welzijn van diens omgeving te verbeteren kan maar beter op vergaderen verzot zijn. Zoals u zelf wel zal weten is het niet altijd makkelijk om met een heleboel mensen tot een overeenkomst te komen. Het zal dus van het bestuur van het buurtcomité moeten afhangen om hier ergens een lijn in te vinden. Het is meestal beter om met een vaste afvaardiging te werken waarbij zowel buurtbewoners, handelaars, sportclubs enz. betrokken zijn. Een vergadering met een klein dorp houden is misschien nog mogelijk maar als u in een grote stad woont is dat al minder evident.

  Voor de afvaardiging kan u bv. een verkiezing organiseren waarbij gewilligen zich kunnen kandidaat stellen om dat deel van de buurt te verdedigen. Als u dit om de paar jaar organiseert heeft iedereen is de kans om in het buurtcomité te zetelen zodat er veel wrevel kan weggewerkt worden. Organiseer minstens eenmaal per maand een vergadering zodat u enig soelaas kan brengen op de vele problemen waar de buurt mee kampt.

  Het vrijwillig karakter:

  Een buurtcomité is er om de mensen te helpen. Denk dus niet omdat je er deel van uitmaakt dat je meer dan een ander zou zijn. Het opnemen van een mandaat binnen het buurtcomité zou dan ook volledig vrijwillig moeten zijn zonder dat iemand er verdiensten aan over houdt. Het oprichten en onderhouden van een vereniging is niet te onderschatten maar het geeft de omgeving wel een boost om zaken anders te gaan bekijken. Wanneer iedereen een stem heeft, is iedereen betrokken waardoor het algemeen welzijn van de buurt er niets dan vooruit op kan gaan. Als u geeft om de mensen en graag een helpende hand wil bieden wanneer het nodig is, is een buurtcomité alvast iets voor jou!