Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Coachen, hoe word ik een goede coach?

Leer een leider te zijn

 1. sonja
  Coachen van mensen is een heel intensieve bezigheid. Door middel van bepaalde technieken te gebruiken willen we het beste uit iemand anders halen. Iemand gemotiveerd krijgen zal wel iedereen lukken, maar we weten ook dat motivatie geen lang leven beschoren is. Omwille van het feit dat we allen zo uniek zijn is het coachen van een individu elke keer opnieuw een uitdaging. We kunnen tijdens het coachen in vorige sessies met anderen een doeltreffend resultaat hebben neergezet, doch wil dat niet zeggen dat dit bij iedereen op dezelfde manier zal lukken. Een goede coach worden kan dan ook enkel wanneer men bereid is om mensen terdege te gaan evalueren. Leiders die willen coachen hebben niet alle antwoorden op zak maar zullen alles in het werk stellen om deze te bekomen. Wie mensen wil coachen begrijpt dat iedereen verschillend is en dat men enkel met veel werk een verschil zal kunnen maken. Buiten de wijze woorden van de coach tijdens het coachen, zullen diens volgelingen prestaties moeten neerzetten die ver boven deze van anderen zullen uitstijgen. Met onderstaande tips help ik je dan ook graag op weg om een goede coach te worden.

  Geloof dat het coachen iets zal bijbrengen:
  De eerste stap om met coachen ook succes te halen is het besef dat jouw inzet een individu of een groep verder zal helpen. Als jij er al niet in gelooft zullen jouw leerlingen dit zeker niet doen. Hoe slecht het er ook aan toe gaat en hoe erg jullie ook van mekaar afstaan, verlies nooit uw geloof in dat het morgen beter zal gaan. Coachen is niet veel verschillend van lesgeven met dit ene verschil dat uw lessen wel eens het leven van de gecoachten zouden kunnen veranderen. Praat er dikwijls in groep over zodat iedereen het geloof in een beter resultaat niet zal vergeten. Leef voor uw leerlingen en jullie zullen samen prestaties kunnen neerzetten welke niemand ooit voor mogelijk achtte. De beste coaches in de wereld weten maar al te goed dat coachen zonder geloof geen enkele waarde met zich meedraagt!

  Luister naar uw aanhangers zodat het coachen hierop wordt afgestemd!
  Zoals eerder vermeld is het heel belangrijk om naar uw volgelingen tijdens het coachen te gaan luisteren. Niet iedereen is hetzelfde en soms zijn er dan ook kleine aanpassingen nodig om bepaalde personen in het gareel te doen lopen. Bespreek minsten 1x per week jullie vorderingen en vraag gerust aan jouw leerlingen waarom zij denken dat bepaalde dingen zouden moeten veranderd worden. Natuurlijk moet je niet altijd onmiddellijk klakkeloos gaan overnemen maar veelal kan je door te luisteren iemand echt leren kennen waardoor je deze zonder twijfel ook beter zal kunnen coachen.

  Wees een rolmodel:
  Waarom zouden mensen jouw uitspraken volgens als je ze zelf allemaal negeert? Wees als coach een voorbeeld voor anderen zodat men als leerling aan den lijve ondervindt hoe succes bereikt kan worden. De meest succesvolle mensen in deze wereld behouden niet hun status omdat ze zo talentvol zijn, maar eerder omdat ze goede mensen achter hun hebben staan, die van coachen naar succes hun beroep hebben gemaakt. Zijzelf geven elke dag opnieuw het goede voorbeeld zodat hun volgelingen hun gewoon maar hoeven te kopiëren.

  U bent de coach, niet hun vriend:
  Mensen die gecoacht worden hebben vaak de neiging om tijdens het coachen hun mentor op andere gedachten te brengen. Ze willen bv. geen driloefeningen doen of vinden het lopen in rondjes wel genoeg geweest. Laat u niet intimideren en hou voet bij stuk zodat discipline wordt opgebouwd. Toegeven aan hun wensen zal het vooropgestelde resultaat alleen maar verder doen wegzakken. Tijdens het coachen doet men wat u hen beveelt en indien ze daarmee niet akkoord zijn mogen ze nog altijd vertrekken.

  Iedereen is gelijk voor de wet:
  Sommige coaches geven hun meest talentvolle mensen wel eens meer privileges dan de anderen. Geen wonder dat er binnen de kortste keren wrevel tussen de groep zal ontstaan. Wat men ook doet of wat men ook kan, vergeet nooit dat iedereen gelijk is en dat er niemand boven de wet van het coachen staat. Laat ook voelen dat u de leider bent waardoor men alleen naar u kan luisteren. Team spirit ontstaat enkel als iedereen hetzelfde gewaardeerd wordt. Misschien denkt u er goed aan te doen om uw beste speler iets meer te geven, doch geeft hem dit een reden bovenuit de groep te steken waardoor er meer ruzies zullen ontstaan.

  Herhaling maakt het verschil in coachen:
  Het verschil tussen iemand die veel of niet veel in zijn leven bereikt ligt hem niet in het feit dat de ene meer talentvol is als de andere maar wel dat de ene van herhaling een levensvisie heeft gemaakt. Michael Jordan, Tiger Woods en Mike Tyson waren op een zeker moment allen de beste binnen hun veld omdat ze soms wel 1000 keer een bepaalde techniek hebben herhaalt. Herhaling maakt het verschil in coachen en het is alleen zo dat de kunst van een vaardigheid kan aangeleerd worden. Elke keer opnieuw tot het lukt en hierna nog 100x tot je zeker bent dat ze het onder de knie hebben! Laat uw leerlingen tijdens het coachen nooit met iets stoppen maar moedig hen aan om het te blijven proberen zodat ze ook op het gewenste moment een verschil in prestatie kunnen neerzetten.