Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De 4 opvoedingsstijlen nader bekeken

Welke opvoeding verkiest u?

 1. sonja
  De correcte opvoeding van onze kinderen is als ouder waarschijnlijk de meest belangrijke taak waar we ooit mee opgezadeld worden. Het is van essentieel belang dat we de juiste opvoeding aan onze kinderen gaan geven willen we zeker zijn dat ze in de toekomst iets van hun leven gaan maken. Er is niets meer deprimerend dan te moeten vaststellen dat onze kinderen de kansen niet benutten die ze van de geboorte hebben meegekregen. Het is heel waarschijnlijk dat hun identiteit niet met deze van ons zal stroken doch hebben we als ouder meer in de pap te brokken dan we aanvankelijk voor mogelijk achten. Hoe onze kinderen[​IMG]zich gedragen in de maatschappij is een weerspiegeling van de opvoeding die ze van ons genoten hebben. Ze hebben allemaal hun eigen karakter maar dit is maar deels door hun eigen ervaringen gecreëerd. De mentaliteit van de ouders bepaalt in grote mate welke richting hun kinderen zullen gaan volgen. Agressieve ouders zullen bv. agressieve of angstige kinderen voortbrengen terwijl permissieve ouders minder doorzettingsvermogen in de hand zullen werken. Denk dus niet dat het kind zijn eigen weg zal vinden die los van de opvoeding staat. De genoten opvoeding is een deel van het kind zijn leven en indien deze negatief was zal deze het in het latere leven veel moeilijker hebben om er alsnog afstand van te nemen.

  1. Autoritaire ouders:
  Wanneer gehoorzaamheid primeert en de thuissituatie gemakkelijk met een legerbasis vergeleken kan worden spreken we over een autoritaire opvoeding. De ouders verlangen van hun kinderen volledige gehoorzaamheid en vinden niet dat er aan de kinderen veel moet uitgelegd worden. Er is één wet die gevolgd moet worden en daar valt niet over te praten. Het is de bedoeling dat de kinderen een gedienstige houding gaan aannemen waarbij hard werken en respect voor autoriteit hoog aangeschreven zijn. Indien het kind niet luisteren wil zal het belachelijk gemaakt worden en indien dit niet werkt zal een lichamelijke straf volgen. Het gevolg van deze opvoeding is dat men teruggetrokken, humeurige en onzekere kinderen vormt die wanneer ze hun zin niet krijgen vaak geweld als enig alternatief zullen zien.

  2. Permissieve ouders:
  Permissieve ouders zijn waarschijnlijk de grootste droom van elk kind hoewel het hun in de toekomst niet veel zal verder helpen. Bij een permissieve opvoeding zullen ouders de mening van hun kinderen aanvaarden en bevestigen. Zo zijn de kinderen in de meeste zaken zo vrij als ze maar zelf willen en zijn de ouders van deze kinderen weinig betrokken bij de opvoeding. Er zijn weinig tot geen regels en het kind mag zelf zijn plaats in de maatschappij zoeken. Men laat als het ware de kinderen op een veel te vroege leeftijd beslissingen nemen waartoe ze eigenlijk in vele gevallen nog niet toe in staat zijn. Straffen worden ten alle tijde vermeden zodat de kinderen zelf een vorm van autonomie kunnen verwerven. Omdat deze kinderen altijd mogen doen waar ze zin in hebben zal dit in hun volwassenheid tot uiting komen. Zo zullen ze veelal ongehoorzaam, overdreven veeleisend en opstandig zijn.

  3.Verwerpende-verwaarlozende ouders:
  Dit zijn ouders die bewust of onbewust weinig tot geen tijd met hun kinderen doorbrengen. Ze zijn weinig veeleisend en bemoeien zich zelden met de opvoeding van het kind. Er is een algemene onverschilligheid en laten de kinderen veelal aan hun lot over. Sommigen denken dat ze het gewoon niet aankunnen terwijl anderen een gebrek aan energie naar voor schuiven. Voor verwerpende-verwaarlozende ouders is het kind geen prioriteit in hun leven en zullen ze hun focus meestal op andere zaken zoals carrière maken richten. Het lijkt hun onmogelijk om een balans tussen gezin en andere bezigheden te vinden en hebben vaak geen nood te weten wat hun kinderen zoal doen. Kinderen van verwerpende-verwaarlozende ouders stellen zich vaak agressief op en hebben meer kans op delinquentie. Ze zijn over het algemeen ongehoorzaam en bekijken de wereld op egocentrische manier.

  4.Gezaghebbende ouders:
  De beste opvoedingsstijl wordt aan gezaghebbende ouders toegeschreven. Gezaghebbende ouders staan open voor de mening van hun kinderen en proberen samen naar een werkbare situatie te streven. Ze houden er een controlerende visie op na. Deze ouders zoeken wel naar een balans tussen de autonomie van het kind en de maat van discipline die nodig is om een goede opvoeding te garanderen. Naarmate de leeftijd van het kind vordert zullen ze stapsgewijs het kind meer autonomie geven maar kijken er wel op toe dat het zich aan de regels van de maatschappij blijft houden. Deze opvoedingsstijl lijkt uiteindelijk het meeste vruchten af te werpen omdat de kinderen hierdoor meer en meer onafhankelijk zullen worden. Hun nakomelingen zullen over het algemeen vriendelijk en begripvol zijn. Ze zullen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid de wereld verkennen terwijl ze op een zelfbewuste manier hun eigenheid bewaren.