Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De aanval op hoger opgeleiden

Doet u er ook aan mee?

 1. sonja
  Hoewel we onze kinderen leren dat een diploma absoluut noodzakelijk is worden de hoger opgeleiden in ons land steeds zwaarder bestraft dan onze laaggeschoolde medemens. Iedereen kan fouten maken en een hoger diploma wil natuurlijk niet zeggen dat u er immuun voor bent. Toch worden dokters, advocaten, ingenieurs en informatici met de regel bijgehouden. We zijn dan ook een land aan het worden waar de mensen die een diploma behaald hebben steeds meer zullen moeten oppassen dat ze gedurende hun gehele carrière niets fout zullen doen. Dit zal in 95% van de gevallen dan ook nooit gebeuren. Mensen maken fouten en die zijn niet altijd met een slechte bedoeling gemaakt. Sterker nog, de meeste fouten [​IMG]bij hoger opgeleiden gebeuren dan ook omdat ze gewoonweg op dat moment het geluk niet aan hun zijde hadden. Zoals we allemaal weten maakt ieder van ons wel eens een fout en we weten dan ook dat dit in veel gevallen niet met een slechte bedoeling is geweest. Waarom zouden we onze dokters, advocaten, ingenieurs en informatici dan wel zo moeten behandelen? Ik geef toe dat hun fouten mensenlevens kan veranderen maar waarom zou die ene fout duizenden anderen die ze wel goed geholpen hebben moeten schaden. Dat iedereen voor zijn fouten verantwoordelijkheid moet opnemen lijkt me logisch maar moet men daarom onmiddellijk hun vergunning gaan intrekken?

  De verdiensten van universitairen:
  Een doorn in menig mens oog is het feit dat deze afgestudeerde universitairen vaak imense bedragen verdienen. We vergelijken al gauw ons mager loontje waarvoor we de volle 38 uren werken tegen dat van een dokter of een advocaat. Dat deze mensen daar doorgaans meer dan 5 jaar universiteit voor hebben gedaan en vaak de eerste jaren als stagair weinig hebben verdiend verliezen we dan ook liever uit het oog. Het is wat ze nu verdienen dat ons blijft aanmoedigen om te blijven aanvallen. Nochtans gooit u daarmee uw eigen ruiten in. Het is namelijk door deze mensen dat wij van onze ziekten, processen en andere problemen kunnen verlost worden. Kunnen we dan zo moeilijk verkroppen dat er tegen deze zware studies en ettelijke dagelijkse uren aan praktijk een redelijk loon tegenover staat?

  Als we de vele rechtzaken en mediabelangstelling mogen geloven is dat inderdaad het grootste probleem. We willen een deel van de grote koek en het liefst zo gigantisch mogelijk. Dat bv. dokters hiermee hun licentie kunnen kwijt geraken raakt onze koude kleren niet. Om nog maar te zwijgen over de vele duizenden die door deze aanval niet langer van een bepaalde specialist kunnen genieten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat onze hoger opgeleiden niet op het matje mogen geroepen worden maar laten we dit dan doen in functie van hun fout en niet aan wat wij eraan kunnen verdienen.

  Zijn we jaloers op wat ze bereikt hebben?
  De jaloezie op universitairen en grootverdieners neemt in tijden van slechte economische groei dan ook maar toe. Nochtans is het voor iedereen mogelijk om te gaan studeren. Zelfs als u vroeger geen enkel diploma behaalt heeft kan u dit op latere leeftijd wel doen. Flexibele diensten als avondonderwijs en afstandsonderwijs zouden dan ook voor u het gat naar kennis moeten kunnen dichten. Maar het zal niet gemakkelijk worden eens u eraan begint. Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn dan ook broodnodig als u ooit iets van uw carrière zal willen maken. Laat u niet verleiden tot de armoede van uw geest die zegt dat uzelf niets kan bereiken want zelfs voor mensen met een leerachterstand zijn er bepaalde oplossingen. Met de vinger wijzen dat anderen ons een fout leven bezorgen zal u dan ook nooit kunnen verderhelpen.

  Het modelleren van succesvolle mensen zou u trouwens moeten triggeren om ook iets aan uw leven te veranderen. Maar u moet verder durven zien dan de tunnel lang is. U alleen hebt de kracht om je toekomst te bepalen. Laat fouten van anderen u alleen aanmoedigen om zelf niet hetzelfde te doen en stel vandaag een plan op van hoe uw leven er binnen 5 jaar zal moeten uitzien. Want niets hebt u al dus eigenlijk kan u nooit verliezen. Wat u ook bereikt, het zal altijd meer zijn dan wat vandaag u bestaan zou moeten vertegenwoordigen.

  Kunnen we het zelf beter?

  De vraag die we ons vaak zouden moeten stellen is: ,,Kunnen we het eigenlijk beter?" Of zijn we eigenlijk in staat om fouten te erkennen? Vaak geven onze eigen gedachten aanleiding om anderen te gaan beschuldigen. Dit wil daarom niet zeggen dat we een fair oordeel over iemand anders vaardigheden zouden kunnen maken. Weet u bv. zeker dat een dokter of advocaat wel degelijk een ethische fout heeft gemaakt als we zelf niet in de materie zijn gespecialiseerd? Of is het ons ego dat deze mensen eens een lesje wilt leren? Vergeet niet dat het beschuldigen van iemand nooit zonder gevolgen is. De beschuldigde mag zelfs vrijgesproken worden, zijn naam is ondertussen al onterecht door het slijk gehaald. Durft u echt die verantwoordelijkheid te nemen en wat zou er dan met u moeten gebeuren als blijkt dat u verkeerd was?