Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De alleenstaande papa heeft het ook niet gemakkelijk!

Als single een kind opvoeden

 1. sonja
  Er wordt veel over de alleenstaande mama geschreven en gesproken, maar de alleenstaande papa komt meer frequenter voor dan gedacht. Een scheiding of overlijden zijn maar enkele van de mogelijkheden die de kinderen bij hun vader kunnen laten terechtkomen. Hoewel ik zeker geen verschil tussen de seksen wil veroorzaken moet het wel gezegd worden dat in het algemeen de vrouw hierop meer is voorbereid. Natuurlijk zullen er wel uitzonderingen rondlopen die het tegendeel bevestigen, doch zullen ze zeker geen meerderheid vormen. Een vader die alleen met zijn kinderen komt te staan heeft het dan ook niet altijd even gemakkelijk. Buiten de normale bekommernissen zal deze ook veel huishoudelijke taken terug tot zich moeten nemen. Daar komt de opvoeding van diens kind of kinderen dan nog is bovenop. Geen wonder dat nieuwe, alleenstaande papa's dan ook niet altijd onmiddellijk weten van welk hout pijlen te maken. Ze hebben een zwaar leerproces voor de boeg en zullen dit alleen met vallen en opstaan kunnen doorstaan. Maar niet getreurd want de beloning is dan ook enorm, buiten het plezier van hun kinderen zullen ze een hele, nieuwe levenswijze leren kennen. Hun doelstellingen zullen nu meer dan ooit binnen het gezin liggen. Met onderstaande tips kan je als verse, alleenstaande papa dan ook meteen aan de slag.

  Nieuw betekent niet onmogelijk:
  Omdat iets nieuw is betekent dat nog niet dat het onmogelijk is. Als alleenstaande papa zal je wel honderd en één dingen naar je toe krijgen gesmeten waarvan je niet het flauwste benul hebt. Zelfs al was u vroeger de perfecte huisman dan nog krijgt u nu een zware tijd te verduren. Een balans binnen je gezin vinden is voor iedereen mogelijk maar het zal tijd vergen voor dit bereikt is. Denk dus niet dat je van vandaag op morgen alles voor mekaar zal hebben want dan zal je van een kale reis terugkomen. Om een gezin terdege te kunnen leiden zal je heel wat ervaring moeten opdoen. Net zoals een manager zijn bedrijf moet leren kennen zal dit bij jou niet anders zijn. Het opvoeden van een gezin wordt dikwijls zwaar onderschat maar wie dit kan zal met alle gemak een bedrijf kunnen leiden. Neem vandaag de stap naar een nieuwe morgen zodat jij en je kinderen stapsgewijs een gelukkige toekomst kunnen vooropstellen.

  Hoe zit het met je financiën?
  Als koppel kan je de kosten delen maar als alleenstaande sta je er helemaal alleen voor. Er is dus geen marge voor grote fouten omdat je simpelweg op niemand anders kan terugvallen. Vergelijk maandelijks je inkomsten met je uitgaven en evalueer waar er nog bijgeschaafd moet worden. Rekeningen onbetaald laten zal je achteraf eens zo zuur opbreken. Noch jij, noch je kinderen hebben er baat bij om als een losbol te gaan kopen om dan achteraf op de blaren te moeten zitten. Een slimme papa voorziet voor ieders behoeften voldoende budget terwijl hij maandelijks wat centen spaart, zodat jullie als gezin bij speciale gelegenheden ook eens iets kunnen doen. Elk lid van het gezin zal volgens een vooraf bepaald budget zijn maand moeten zien rond te komen. Wie dit niet kan, zal ervoor moeten werken. Je bent heus geen slechte papa omdat je niet altijd aan hun verlangens toegeeft. Kinderen moeten leren dat voor alles in deze wereld een zekere prijs betaald moet worden. Hun blijven verwennen zal ze op den duur alleen maar tegen je doen keren, terwijl ze op die manier helemaal niet klaar zijn om de echte wereld te betreden.

  Breng tijd met de kinderen door:
  Naast uw vele taken mag je uw kinderen als alleenstaande papa nooit uit het oog verliezen. Het zijn trouwens zij die het meest belangrijk voor ons zijn. Stel een vast schema op waarbij u elke dag op zijn minst twee uur met uw kinderen zal doorbrengen. Ze hebben dit nodig willen ze uiteindelijk een goede opvoeding voltooien. Afhankelijk van hun leeftijd is het van belang dat u hen de wereld leert kennen. Een wereld waar ze binnen een paar jaren klaar voor zullen moeten zijn en het zal mede van u als ouder afhangen of ze al dan niet goed zullen kunnen starten. We verwijten dikwijls mensen omwille van hun daden terwijl ze een heel andere opvoeding dan ons hebben genoten. Wie met negatieve gevoelens het ouderlijk nest moet verlaten zal zijn gehele leven daarvan de littekens moeten dragen. Doe dat uw kinderen niet aan door daar voor hun te zijn wanneer ze u nodig hebben! U mag nog al het geld van de wereld hebben, een ouder die met zijn kinderen niet genoeg tijd heeft doorgebracht laat een falende indruk achter.

  Stel u open voor een nieuwe relatie:
  Niemand is gemaakt om alleen te blijven. Alleenstaanden zullen evengoed kunnen overleven maar de warmte en samenhorigheid van een relatie hebben toch dat ietsje meer. Niet alleen voor u als alleenstaande papa maar zeker ook voor uw kinderen. Het is niet omdat je niet langer met hun biologische mama samenwoont dat je geen recht hebt om iemand anders te leren kennen. Wees hier wel voorzichtig in en breng zeker niet elke week een nieuwe vlam mee naar huis. Het spreekt voor zich dat de kinderen zich ook moeten kunnen wennen en dat het voor hun ook niet altijd onmiddellijk klikt met de persoon waar jij nu toevallig verliefd op bent. Bespreek dit met hun en luister echt naar hun vragen bij deze nieuwe relatie. Voor hun ben jij nog altijd hun echte papa en een nieuw iemand wordt in het begin meer als indringer aanzien. Geef het wat tijd en je zal zien dat ook dit alles kan loslopen. Het enige wat een kind wilt is dat jij en zij gelukkig kunnen worden en wie zouden wij dan zijn om hun dit te ontnemen? Een goed gesprek kan soms wonderen doen, neem niet onmiddellijk een dictatoriale houding aan maar zoek samen naar een gepaste oplossing.

  Verzorg jezelf!
  Een papa die zich niet verzorgt is niet alleen voor zichzelf maar zeker ook voor zijn kinderen een triestige bedoeling. Als de enige ouder zich al laat gaan, waarom zouden de kinderen zich dan anders gedragen? Vergeet nooit dat jij het rolmodel van hun leven bent, voor hun ben je God en ze verwachten van jou dan ook niet minder dan de wereld. Wees diegene waar ze naar opkijken en op wie ze later willen gelijken. Ik kan me geen slechtere opvoeding voor een kind voorstellen dan een ouder die er zich allemaal niets meer van aantrekt. Op hun jonge leeftijd zijn ze niet altijd in staat om goed van slecht te onderscheiden waardoor ze veelal jouw weg klakkeloos zullen volgen. Een papa waar ze fier op zijn is wat ze echt verdienen! De vader die voor altijd in hun geheugen gegrift zal staan kan dan toch ook moeilijk een zwakkeling zijn. Wees een man en verzorg uzelf en uw kinderen zodat iedereen er goed bij zal varen. Wat nu misschien zwaar lijkt zal op een dag als routine beschouwd worden, terwijl je lachend kijkt naar wat je tot dan toe al verwezenlijkt hebt.