Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De dag van het examen is eindelijk daar!

Wat nu?

 1. sonja
  Examens zijn meestal een stressvolle aangelegenheid. Niemand doet ze echt graag omdat de uitslag van het examen waarvoor je u ingeschreven hebt zal bepalen of je de leerstof voldoende beheerst. We kunnen wel zeggen dat we een cursus of vak kennen maar eigenlijk kan alleen een goed opgesteld examen daar uitkomst in bieden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen hier zenuwachtig van worden. Als we er niet door zijn voelen we ons dom en als we geslaagd zijn hebben we de attitude van een God. Maar hoe gedraag[​IMG] je u op de dag van het examen zelf? Het zal je misschien verbazen maar we hebben als mens de kracht om onze emoties te controleren zodoende de concentratie van onze hersenen optimaal te kunnen benutten. Want al bij al wil je de tijd van je examen zo goed mogelijk gaan besteden. Vaak kennen we het antwoord wel maar laten we ons leiden door negatieve gedachten waardoor we aan onszelf beginnen te twijfelen. Als je voldoende gestudeerd hebt zou er nochtans niet veel twijfel mogen zijn dat je het niet gaat halen maar we blijven natuurlijk maar mens. Op momenten zoals deze durven we niet snel zeggen dat we zeker geslaagd zullen zijn doch zou dit uw wezen heel wat kunnen verder helpen.

  Opstaan, examen, het is zo ver!
  Het zoemend geluid van je wekker laat weten dat de dag van de waarheid eindelijk aangebroken is. Dit is de dag waar je zolang voor gestudeerd hebt en vandaag kan je laten zien wat je echt waard bent. Het eerste wat je op een examendag moet doen is bewegen. Hoe rustig je ook van aard bent, een goede beweging is essentieel om opgekropte stress uit je lichaam te krijgen. Ga joggen, fietsen, tennissen of wat dan ook maar zie dat je op zijn minst een half uur gesport hebt. Hierna zal je u al heel wat rustiger voelen waardoor je met een kalm gemoed het examen kan tegemoet gaan. Denk tijdens het sporten even aan niets maar geniet van de buitenlucht en laat al de negatieve energie uit je lichaam lopen. Dit moet een ontspannend moment worden zodat na de weken van veel studeren je nu even kan relaxen en genieten.

  Vergeet niet voor je examen te ontbijten:
  Iedere dag is een ontbijt nodig om onze reserves voor de komende dag te kunnen opbouwen. Bij een examen is dit nog meer het geval dus wees slim en nuttig een gevarieerd ontbijt zodat je lichaam de energie krijgt om zijn volledig potentieel te gaan gebruiken. Veel jongeren ontbijten niet maar dit geeft een druk op hun maag omdat ze de eerste uren van de dag zonder voeding doorbrengen. Een goed ontbijt bestaat uit een voldoende aan vitaminen zodat bv. fruit zeker niet zou mogen ontbreken. Neem zeker geen producten die cafeïne of andere opwekkende middelen bevatten zoals energiedrankjes want dan ga je uw zenuwachtigheid nog meer in de hand helpen. Laat dat nu net het laatste zijn wat je op deze examendag nodig hebt.

  Herhaal nog even je cursus:
  Daar we vandaag een beroep op onze analytische intelligentie moeten doen spreekt het voor zich dat we best alles nog is gaan doornemen. Dit betekent niet dat we nog snel nieuwe zaken gaan bijleren want onderzoek heeft uitgewezen dat we in dat geval andere informatie gaan verliezen. Overloop je aantekeningen en samenvattingen nog is grondig maar doe dit op een rustige manier. Als je bepaalde leerstof wat minder beheerst is het misschien niet dom om dit wat meer te gaan bekijken. In ieder geval moet je ervan uitgaan dat je nu geen nieuwe info meer mag leren, niemand kent heel zijn cursus dus het is perfect normaal dat bepaalde zaken niet echt binnen je kennisdomein vallen. Doe het met wat je beheerst en denk niet op voorhand dat je zal falen.

  Aangekomen, daar ben je dan:
  Nu is het moment echt daar! Hier heb je al die moeite voor gedaan, het moment van de waarheid is aangebroken. Feliciteer jezelf alvorens te beginnen met de wetenschap dat je echt je best gedaan hebt en wens jezelf succes! Daar liggen ze dan, de vragen die je lot van die dag zullen bepalen. Wees slim en los eerst alle vragen op waar je zeker het antwoord van weet. Hierna geef je uzelf een opkikker door te zeggen: ,,die punten heb ik alvast binnen!" De resterende tijd kan je dan aan de rest van de vragen gaan besteden zodat je bij elke ingevulde oplossing je cijfer weer naar boven brengt. Gebruik de gegeven tijd van het examen volledig ook al heb je alles al opgelost. Soms schiet er ons nog iets op het laatste moment binnen waardoor je punten hoger kunnen uitvallen. Ga wel altijd van je eerste gedacht uit, mensen beginnen nogal is te twijfelen na verloop van tijd maar meestal is ons eerste gedacht het juiste gedacht. Eens de tijd verstreken is mag je ontspannen, doe dat dan ook voldoende. Je hebt hard genoeg gewerkt en dit verdien je echt wel!