Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De facebook verslaving en wat u er tegen kan doen...

Leer de technieken om er vanaf te geraken

 1. sonja
  Facebook is het ultieme sociale netwerk bij uitstek. Het staat als een paal boven water dat de sociale media markt de laatste jaren bijna volledig door facebook is ingepalmd. Met bijna een miljard gebruikers is het een populaire bezigheid van heel wat mensen geworden. Facebook is gemakkelijk te gebruiken, is voor iedereen toegankelijk en is vooral volledig gratis. Bedrijven en hobbyisten kunnen er een eigen webpagina op maken waardoor de hele wereld opeens jouw zaken kan volgen. Buiten de voordelen zijn er spijtig genoeg ook heel wat nadelen aan verbonden omdat facebook ontzettend verslavend werkt. Het is trouwens de bedoeling van facebook om zoveel mogelijk mensen een zolang mogelijke tijd op hun website te houden. Tot nu toe overstijgen[​IMG]ze telkens weer hun eigen verwachtingen waardoor adverteerders hier wel pap van lusten. Voor grote bedrijven is facebook dus een paradijs waar ze naar believen hun diensten en/of producten kunnen aanbieden. Maar hoe zit het met de gebruikers van facebook want eens men er zich aan waagt lijkt men moeilijk te kunnen stoppen. Deze digitale vriendenkring vraagt dan ook constant naar uw aandacht wat op zich heel stresserend op het gemoed kan werken. U zal ver moeten zoeken om nog iemand zonder facebook profiel te vinden, maar is het mogelijk om er maar met mate gebruik van te maken? Hoe zit het met uw facebook gebruik en kunt u het nog in de hand houden?

  Ben ik aan facebook verslaafd?
  Net zoals bij elke andere verslaving kunnen we niet meer zonder. We vinden het moeilijk om een dag zonder facebook te zitten en zullen er dan ook alles aan doen om toch maar is naar de status updates van anderen te kunnen gaan loeren. Indien u wekelijks meer dan 5u op facebook zit kunnen we van een verslaving beginnen spreken. Het fijne aan facebook is dat je over al je vrienden en collega's onmiddellijk alles te weten kan komen. Het is daarom dan ook de grootste roddelplaats van het internet. De mogelijkheden die de dienst ons gratis ter beschikking stelt lijken oneindig. Ons profiel verkopen we als zoete broodjes door, want natuurlijk willen wij ook populair op facebook worden.

  Maar wanneer is iemand aan facebook verslaafd? Wel zoals bij andere aan middel gebonden verslavingen zal de verslaafde er alles aan doen om op het netwerk te geraken. Dit gaat zover dat men de dienst van facebook op de gsm installeert alsook op het werk elk uur is gaat piepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel werkgevers de dag van vandaag facebook op hun bedrijfsnetwerk blokkeren. Denk je ook veel aan facebook? Post je er elke dag foto's en berichten op zonder een commercieel doel na te streven? Is een dag zonder facebook voor jou ook een dag die snel mag overwaaien? Indien ja, bent ook jij aan dit platform verslaafd geraakt!

  Waarom gebruik ik facebook?
  De eerste vraag die je u moet stellen is waarvoor je facebook eigenlijk gebruikt? Is het om in contact met je vrienden te komen of eerder om eenzame avonden door te brengen? Vind je echt dat jan en alleman continu moet weten wat jij aan het doen bent? Facebook is een leuke dienst maar het is wijs om deze met mate te gaan gebruiken. Op den duur ben je een dienaar van dit platform waardoor je je eigenheid wel is kan verliezen. Vergeet niet dat het daar voor jou is en dat jij het niets verplicht bent. Dat berichtje van die ene vriendin staat er morgen heus ook nog wel op, een dag zonder facebook is een dag waar je andere dingen kan gaan doen.

  Facebook houdt ons binnenhuis, ga eens naar buiten:
  Het probleem van de digitale wereld is dat het de mensen achter hun pc's houdt. Men verkoopt een digitaal platform waar iedereen zich naar believen kan veranderen in iemand die ze echt willen zijn. Hoewel heel wat mensen dit denken is facebook geen kopie van het echte leven. Het is een opgesmukte versie van één of andere slechte tv film waar alles altijd perfect verloopt. Ok, we zullen wel is een kwaad bericht posten of mensen laten weten dat het ons dagje niet is maar al bij al liegen we over onze prestaties en laten we alleen onze beste foto's aan de facebookvrienden zien.

  Als je echt wilt leven heb je een break van facebook nodig, ga eens wandelen, lees een boek of maak een uitstapje naar waar dan ook! Verzet je zinnen en denk is na over wat sociale media echt voor jou betekent. Je zal snel kunnen uitmaken dat dit eigenlijk een verwaarloosbaar iets is, en dat je dit gerust met een beetje goede moed aan de kant kunt schuiven. Iedereen met een beetje brein ziet ook dat facebook ons helemaal niet socialer maakt, integendeel, het houdt ons tegen om met de beperkte, levensechte contacten die u nu heeft meer te gaan afspreken.

  Als het echt niet wilt lukken!
  Als het echt niet wil lukken is er maar één oplossing, er volledig mee kappen. Verwijder je facebook profiel en laat je IT verkoper facebook op jouw pc blokkeren. Zo kan je er niet langer heen en ben je er binnen de paar dagen vanaf. Gebruik de gegeven tijd om nuttige zaken mee te doen en probeer terug gewoon met mensen te praten. In deze digitale revolutie lijkt het wel een must om één of ander product voor onze meest natuurlijke expressie "spraak" te gaan gebruiken. Wees echt sociaal en durf facebook verlaten, u zal er alleszins een heleboel vrienden mee kunnen winnen.