Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De functie van ons brein

Leer meer over de hersenen van de mens

 1. sonja
  Ons brein is waarschijnlijk het meest kostbare iets dat ons lichaam bezit. Het is namelijk door de werking van ons brein dat we onbewust en bewust handelingen kunnen treffen. We moeten niet nadenken over onze ademhaling of het pompen van ons hart want ons brein zorgt ervoor dat dit allemaal automatisch gebeurt. Het is het meest complexe deel van het menselijk lichaam en daarmee ook onmiddellijk het meest interessant om te bestuderen. Elk deel van onze hersenen heeft een bepaalde functie te vervullen zodat eens we dit begrijpen het veel duidelijker wordt waarom we bepaalde dingen gaan doen. Ongeveer 1/5 van ons bloed gaat naar de hersenen en indien de toevoer nog maar een paar minuten zou stoppen is er kans op een zware handicap. Het is ook om die reden dat dokters[​IMG]bij noodsituaties hieraan de hoogste prioriteit geven. Want zonder een goed functionerend brein zijn we enkel nog als een plant waarbij de lichaamsfunties nog maar gedeeltelijk werken zodat we kunnen overleven maar niet langer kunnen genieten van wat dit leven allemaal in petto geeft. Hieronder leggen we dan ook graag de verschillende processen uit die in de hersenen gebeuren zodat we een zicht krijgen hoe deze fantastische machine werkt.

  Onze hersenen opgedeeld:
  We beginnen met de frontale lob, hier rood gekleurd. Dit deel zorgt voor de planning van ons gedrag en controleert het op de uitvoering daarvan. De pariëtale lob in het donkerblauw gekleurd zorgt dan weer voor de integratie van informatie vanuit de verschillende zintuigen. Het rijtje wordt vervolgd door de temporale lob welke hier in het geel gekleurd is. Deze zorgt vooral voor het herkennen van voorwerpen, geluiden en taal. De occipitale lob ligt achteraan in het groen gekleurd en zal zich bezighouden met het verwerken van visuele info. Het cerebellum of ook wel de kleine hersenen genoemd vinden we in het bruin terug. Het is door het cerebellum dat we nauwkeurig kunnen bewegen en zal eigenlijk de volledige gelijkstelling van beweging voor zijn rekening nemen. De hersenstam ligt onder het cerebellum en is verantwoordelijk voor onze vitale functies zoals het regelen van onze hartslag en ademhaling alsook ons slaapgedrag. De thalamus is een soort verbindingsstation tussen de hersenen dat in staat voor de stroom aan informatie tussen hersenhelften om deze zo te kunnen coördineren. De hypothalamus daarentegen zorgt voor onze natuurlijke gedragspatronen zoals paren, vechten en eten. Als laatste in het rijtje vinden we het limbisch systeem terug dat onze emoties zal regelen en staat tevens in dat we informatie in onze hersenen kunnen opslaan.

  Hoe kunnen we de hersenen lezen?
  Nu we weten hoe de verschillende hersendelen werken is het ook van belang dat we eventuele misvormingen of aandoeningen op tijd zullen kunnen opsporen. Want een hersenletsel is gauw gebeurd dus is het van het opperste belang dat we dit indien mogelijk ook gaan voorkomen. Van sommige breinschade kan je wel recupereren doch blijft het een veel moeilijkere opgave dan bv. terug te leren lopen. Hieronder leggen we de twee meest voorkomende apparaten om dit te doen uit:

  EEG: Bij een elektro-encefalogram is het de bedoeling dat we de hersenactiviteit gaan meten dmv een elektro-encefalograaf. Hierbij worden er een aantal elektroden op het hoofd van de patiënt geplaatst welke meestal in een soort muts verweven zitten. Tussen de huid en de elektroden wordt er een soort vloeistof gebruikt om de geleiding beter te laten verlopen. Door de machine in werking te stellen krijgen we een grafiek met op -en neerwaartse bewegingen waaruit we hersenactiviteit kunnen afleiden. Een EEG machine wordt ook gebruikt om specifieke prikkels naar de hersenen te sturen waaruit we de werking ervan kunnen afleiden.

  FMRI: De laatste nieuwe techniek is een FMRI ofwel function magnetic resonance imaging. Hierbij gaan we de kernspinresonantie meten van het verschil van de rode bloedcellen die geen zuurstof bevatten en die wel zuurstof bevatten. Hiermee weten we onmiddellijk in welk deel van de hersenen veel zuurstof wordt afgevoerd en waar wat minder. Vroeger moest men bij een position emissie tomografie (PET) een radioactieve geladen stof in de patiënt inspuiten maar dit is bij de FMRI helemaal niet nodig meer. Sinds de komst van de FMRI kan men veel nauwkeuriger hersengebreken gaan opsporen doch blijft men nog steeds met één groot gebrek zitten. Men kan nog steeds niet de evolutie van het gebrek in tijd gaan evalueren.