Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De koopziekte en hoe je er vanaf kan geraken

Erken het probleem

 1. sonja
  Koopziekte, al is van gehoord? Ondanks het vele werken dat veel van onze beschikbare tijd in beslag neemt kopen we graag iets dat als waardering voor de gepresteerde uren zou moeten dienen. Buiten het kopen van levensnoodzakelijke middelen laten we ons al is dikwijls verleiden door inventieve reclames of eigen gemoedstoestanden. Het probleem situeert hem in het feit dat we denken dat het kopen van producten en/of diensten in een oplossing voor onze dagdagelijkse problemen zou voorzien. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Afleiding en verveling kunnen ons ook dikwijls aanzetten om iets bepaald te gaan aanschaffen. Maar hoe kunnen[​IMG] we nu bepalen wat wel en niet nodig is zodanig dat we ons budget in evenwicht kunnen houden. Want iedereen weet dat kopen erg verslavend kan zijn en dat we ons vaak door momentopnames laten leiden. Duizenden Vlaamse en Nederlandse gezinnen gaan jaarlijks in schuldbemiddeling omdat ze gewoonweg niet langer weten wat wel en niet kan. Het begrip verslaafd zijn aan kopen is dan ook nog niet echt overal geaccepteerd. Vaak lacht men dit weg denkende dat het probleem zichzelf wel eens zal oplossen maar natuurlijk zal deze methode u van het probleem niet afhelpen. Erkennen dat u koopziek bent is dan ook de eerste naar een oplossing.

  Lijd ik aan de koopziekte?
  Er lopen veel nietsvermoedende koopzieke mensen rond die telkens weer hun negatieve gedachten met kopen willen veranderen. Ik gebruik de term nietsvermoedend dan ook voor een reden. De meeste mensen hebben er dan ook zelfs niet de minste gedachte aan gewijd dat ze wel eens koopziek zouden kunnen zijn. Het wordt dus is tijd dat we de symptomen van een koopziekte gaan opnoemen zodat u ook kan uitmaken of u wel of niet koopziek bent. Veel kopen betekent niet automatisch dat u aan de koopziekte zou leiden. Het is het veelvuldig kopen van onnutige producten dat aan de basis van het probleem zal liggen. Koopt u ook wel eens iets wat u nooit gebruikt? Tuurlijk, maar daarom alleen bent u nog niet verslaafd aan kopen. Het is wanneer we dit op massale schaal gaan beoefenen dat we over koopziek zijn kunnen spreken.

  De koopziekte wordt veelal door depressieve mensen ervaren. Met het aanschaffen van veel producten denkt men dat zijn of haar leven een betere welvaart zal ondergaan. Natuurlijk is het tegengestelde meer van toepassing. Door het opeenstapelen van onbetaalde rekeningen zal de financiële situatie van deze personen door de koopziekte dan ook peilsnel naar beneden gaan. Hierdoor worden ze nog meer depressief waardoor ze vervolgens nog meer zullen willen kopen. Een koopziek persoon wil vooral afgeleid worden van het feit dat zijn of haar leven heel wat problemen aan het ondergaan is. Door deze vicieuze cirkel geraakt men uiteindelijk op een punt waarin men zichzelf van niets meer kan voorzien. Levensnoodzakelijke kosten kunnen dan ook niet langer betaald worden zodat er nog een groter financieel probleem zal veroorzaakt worden. Mensen die aan de koopziekte leiden zullen doorgaans ook goed kunnen liegen zodoende hun daden te verbergen. Sommige fases van koopziekte zullen stelen van anderen ook gaan aanmoedigen. Want om aan hun gewilde producten te komen zijn ze tot veel in staat. Om zichzelf van een illusie te voorzien zullen ze vaak aan de hun omringende mensen vertellen hoe goed ze wel met geld kunnen omgaan. Met deze praktijken proberen koopzieke mensen dan hun eigen schuldgevoel in bedwang te houden zodat ze het kopen van onverantwoorde hoeveelheden aan producten kunnen goedpraten.

  Hoe kom ik van mijn koopziekte af?
  De remedie van elk probleem begint met het feit dat men bewust moet zijn dat men een probleem heeft. Mensen die niet geloven dat ze met een persoonlijk probleem te kampen hebben zullen natuurlijk ook niet voor een oplossing willen gaan. Als u de facturen blijft opstapelen en ziet dat u meer ongebruikte dan gebruikte goederen heeft gekocht kan u er vanop aan dat u een lichte of zware vorm van koopziekte heeft. Men zal zich dus met iets ander dan kopen moeten gaan bezighouden. Een drankprobleem of drugprobleem kan verholpen worden door simpelweg de voorziening van deze middelen te gaan ontlopen maar we weten allemaal dat door het groot aantal aan winkels u onmogelijk kunt stoppen met kopen. Kopen op zich is dan ook zeker niet onverantwoord, het kopen van grote hoeveelheden ongebruikte goederen is dit natuurlijk wel.

  Probeer uw budget al dan niet met professionele hulp op orde te krijgen. Creditcards en andere bankkaarten zijn dan ook uit den boze als je uw probleem daadwerkelijk wilt aanpakken. Het probleem met plastieken kaarten is dat ze niet langer de waarde van fysiek geld vertegenwoordigen. Hierdoor denken we makkelijker en vooral foutief over terug maar weer iets te kopen. Ga alle meningen van anderen uit de weg en ga terug met echt geld de straat op. Door alleen mee te nemen wat u mag op doen kunnen er ook geen schulden worden aangegaan. U moet vooral terug de waarde van echt geld gaan ontdekken zodat uw brein begrijpt dat het kopen van onnuttige zaken uzelf niets zal bijbrengen.

  Omdat de koopziekte niet altijd zelf te behandelen lijkt is het consulteren van een psycholoog geen overbodige luxe. Deze professionele specialist kan uw gedrag gaan observeren om er vervolgens een persoonlijke diagnostiek over uit te brengen. Omdat koopzieke mensen vaak aan een depressie leiden kan deze met u de depressie op zich gaan aanpakken zodat uw drang naar kopen vanzelf zal verminderen.