• Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De moeilijke collega en hoe je daar het beste mee omgaat!

Moeilijke collega's komen gelukkig genoeg niet al te veel voor, doch is het hoogst waarschijnlijk dat ook jij hier vroeg of laat mee te maken zal krijgen. Waar mensen vertoeven zullen problemen rondhangen en het is nog maar de vraag hoe we het best met iedereen op het werk omgaan. Het spreekt voor zich dat ieder van ons enigszins een beetje collegialiteit in zich moet hebben zodat we als een team de vooropgestelde targets kunnen behalen. Spijtig genoeg denkt niet iedereen op deze manier waardoor ze veelal hun moeilijk karakter de bovenhand laten nemen. Geen wonder dat zowel de moeilijke collega op zich als
de rest van het werkvolk hier last van zal ondervinden. In de meeste gevallen zal de groep ten opzichte van een moeilijke collega afstand nemen maar is dat wel de beste manier om dit probleem op te lossen? Iemand in een hoekje duwen terwijl je hem labelt zal niet bepaald diens karakter doen openbloeien. Het is dus veel interessanter als we de mens achter deze moeilijke collega leren kennen zodat we met enig begrip voor de situatie andere oplossingen kunnen voorzien. Het wegpesten van een moeilijke collega wordt mijn inziens niet gedaan omdat we zo de mens op zich niet gaan helpen. Ontdek liever de psychologie achter hun verstandelijk vermogen zodat ook u een switch in diens instelling kan voorzien.

Met een moeilijke collega zal je veel moeten praten:
De meeste mensen verdistantiëren zich van een moeilijke collega en willen er zo min mogelijk mee te maken krijgen. Ze gaan hierin zo ver dat na verloop van tijd bijna alle communicatie met deze moeilijke collega via iemand anders of per mail zal gebeuren. Natuurlijk zal het slachtoffer hier niet gediend mee zijn waardoor er nog meer wrevel op de werkvloer zal ontstaan. Wie echt met een moeilijke collega inzit zal er mee moeten praten zodat jullie mekaar beter kunnen leren kennen. Dit maakt het zowel voor jou als voor deze moeilijke collega een heel pak aangenamer om in de toekomst met mekaar om te gaan. Vraag sporadisch wat deze zo tegensteekt en probeer elke keer opnieuw kleine oplossingen te voorzien, zodat deze zich beter in de groep zal kunnen hechten.

Neem het nooit persoonlijk:
Sowieso zullen er tussen jou en die moeilijke collega wel eens moeilijke momenten ontstaan, waardoor deze vaker een persoonlijke aanval zal lanceren. Zeker wanneer deze juist een zoveelste opmerking over diens gedrag heeft moeten verwerken zou jij wel eens de kop van jut kunnen zijn. De belangrijkste les om met een moeilijke collega te kunnen omgaan bestaat erin door niets persoonlijk op te nemen. Dit wordt uiteraard een moeilijke opdracht maar net zoals bij psychische afwijkelingen zal je ook hier enorm je best moeten doen. Al verwijt deze jou van alles wat misloopt, dan nog lach je vriendelijk terug, knikkend dat je de gegeven reactie wel begrijpt. Empathie tonen gaat veel verder dan wat sociaal aanvaardbaar is, het is het oprecht openstellen van ons binnenste zonder angst over wat men van ons zou kunnen zeggen.

Bewaar je kalmte met een moeilijke collega:
Ten alle tijde je kalmte met een moeilijke collega bewaren is niet altijd evident. Toch is het hoogst noodzakelijk dat je nooit je kalmte gaat verliezen. Zelfs al beschuldigt men jou van schijnheiligheid en meeloperij, dan nog repliceer je in kalmte waarom jij daar een ander gedacht over hebt. Jullie hoeven het niet altijd met mekaar eens te zijn, maar het is wel belangrijk dat jullie beiden een werkbare situatie gaan opbouwen. U zal snel genoeg merken dat mensen heel beïnvloedbaar zijn en dat ook u van een moeilijke collega een meer sociaal wenselijk iemand kan maken. Soms duurt het maanden om mensen te veranderen maar het resultaat zal er dan ook mogen zijn. Collega's die het eerst met mekaar niet konden vinden worden vaak de beste vrienden achteraf. Schrijf die moeilijke collega dus niet te snel af!

Maak een evaluatie van uw vorderingen:
Het wordt pas echt leuk als we onze vorderingen gaan optekenen zodat we in de toekomst kunnen zien waar we vandaan komen. Met progamma's zoals microsoft excell en SPSS kan iedereen de dag van vandaag zijn eigen bevindingen op een ordentelijke manier gaan bijhouden. Maak van je moeilijke collega een proefproject en verbind je ertoe om zo snel mogelijk resultaten te kunnen voorleggen. Zo wordt het aangenaam om dagelijks het verschil met de vorige dag te gaan weergeven, zodat jullie evolutie naar een meer aanvaardbare collega niet teveel van het oorspronkelijk doel zal afwijken. Na verloop van tijd krijg je een professionele analyse waarmee je de kennis van "hoe je die moeilijke collega kan veranderen" vergaard zal hebben. Geef niet op en blijf proberen want het is alleen door verschillende technieken te gebruiken dat ook jij op een dag succes zal kunnen boeken. Haal de psycholoog in je naar boven!
Auteur
sonja
First release
Last update
Beoordeling
0,00 star(s) 0 ratings

More resources from sonja