Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De stress binnen je gezin verminderen

Ontdek de geheimen achter een stressloze ontwikkeling

 1. sonja
  Ons gezin is waarschijnlijk het meest kostbare bezit waarvan we ooit zullen mogen genieten. Kijken hoe je kinderen opgroeien is fascinerend maar het kan voor de nodige strubbelingen zorgen. Hetzelfde met je partner als er elke dag opnieuw ruzies en discussies je bestaan domineren. Dit beeld had je allerminst in gedachten wanneer jullie mekaar voor de eerste keer hadden ontmoet. Toen zat je in de waan van verliefdheid en leek niets anders nog belangrijk te zijn. Hoe tijden kunnen veranderen maak je vanaf nu elke dag mee waardoor je begint te twijfelen of dit wel het leven is wat je altijd al wou. Vele pogingen om de rust in huis terug te laten keren zijn op niets uitgedraaid en je weet niet langer van welk hout pijlen te maken. Stress is[​IMG] een vervelend iets en brengt het slechtste in ons naar boven. Het is namelijk een natuurlijk instinct om je tijdens stress situaties in opperste paraatheid te houden. We zeggen wel eens tegen onze partner dat ze niet meer dezelfde persoon als voorheen zijn en gelijk heb je. Niemand laat zich van zijn beste kant zien als hij onder stress staat. Het is dan ook betreurenswaardig te moeten vaststellen dat zoveel mensen uit mekaar gaan simpelweg omdat ze verkeerdelijk denken dat hun partner te erg veranderd is terwijl het eigenlijk de situatie is dat hun zo erg op een slechte variant van hun zelve laat gelijken.

  Durf erover te spreken:

  Een relatie kan enkel werken als er goed met mekaar gesproken kan worden. Als je vind dat het uit de hand aan het lopen is kan je best onmiddellijk een familievergadering organiseren. Laat iedereen zeggen wat ze te zeggen hebben en kom niet te autoritair over. Niemand woont graag bij een kolonel van het leger, gedraag je daar dan ook niet naar. Als iedereen vrij kan spreken heb je de beste kans om voor de conflicten een oplossing te vinden. Iedereen zal wat moeten geven en nemen wil je tot een goede consensus komen.

  Bekijk samen jullie levensstijl en vraag aan iedereen wat hun daarin het meeste stoort. Als we voor ieder lid van het gezin een probleem kunnen oplossen ben je goed op weg. Het is vooral belangrijk dat de kalmte bewaard kan worden en dat jullie vanaf nu op een rustige manier jullie dagen kunnen verderzetten. Een gezin zal altijd de nodige dynamiek met zich meebrengen doch hoeft dit niet te betekenen dat je er helemaal gek van word.

  Zorg voor de nodige ontspanning:

  De vorming van stress gebeurt niet omdat wij mensen zo moeilijk met het leven kunnen omgaan maar heeft vooral als oorzaak dat er te weinig mogelijkheden tot ontspanning zich aanbieden. Elk lid van het gezin zou op zijn minst één avond in de week volledig vrij moeten zijn. Een dag aan hem of haar besteed zodat de batterijen opnieuw opgeladen kunnen worden. De beste manier om dit te doen is door te bewegen al hangt dit af van persoon tot persoon. Zoek in elk geval iets waarin je je kan uitleven zodat al je frustraties tijdens deze dag kunnen weggewerkt worden.

  Niemand heeft het in zich om weken aan een stuk goed te blijven functioneren zonder dat er op tijd en stond in de nodige ontspanning wordt voorzien. Een weekendje weg als koppel alleen om terug de liefde te laten opborrelen kan ook een positief effect op je relatie hebben. Het is niet omdat jullie nu een gezin hebben dat je geen recht hebt op liefdevolle momenten.

  Gezonde voeding is essentieel:

  Hoewel u niet onmiddellijk voeding met stress zal relateren staat het buiten kijf dat een onevenwichtig dieet veel meer kans op stress geeft. Wie elke dag junk food en zakken snoep verorbert laat zijn suikerspiegel de hoogte invliegen waardoor je ook sneller geïrriteerd zal raken. Het is al vaak gezegd maar elke dag de nodige portie groenten en fruit zijn essentieel voor een gezonde bewustwording. Hetzelfde geldt voor wie teveel cola of andere frisdranken drinkt, probeer dus veelal de nodige hoeveelheid aan water per dag te drinken.

  Stimuleer de zoektocht naar sociale contacten:

  Veel stress is het resultaat omdat we ons gewoonweg te veel vervelen. Dit schaadt ons humeur waardoor de anderen van het gezin hier ook last van zullen ondervinden. Dit kan tegengegaan worden door de zoektocht naar nieuwe sociale contacten te gaan bevorderen. Laat de kinderen gerust lid van de jeugdbeweging worden en zoek zelf ook manieren om nieuwe mensen te leren kennen. Door deze nieuw gevormde contacten zal het je makkelijker afgaan om de continuïteit van je gezin te blijven garanderen. Zo kan je buiten het gezin ook met andere personen over je conflicten spreken waardoor er nieuwe ideeën kunnen ontstaan die alleen maar ten goede voor het gezin zullen zijn.