Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Demotivatie geeft kink in de kabel

Demotivatie is vaak een probleem voortkomend uit eerder ontstane problematiek

 1. OnlineHulpverlener
  Demotivatie levert stof tot kritisch nadenken op
  Wanneer je als mens te maken hebt of te maken krijgt met een gebrek aan motivatie, spreken we van demotivatie. Je ziet het dan niet (meer) zitten om nog langer energie te stoppen in een bepaalde activiteit. De aanwezigheid van demotivatie brengt doorgaans gevoelens van frustratie met zich mee. Het weerhoudt je ervan om een ingeslagen weg emotioneel stabiel en dus prettig te vervolgen. Maar demotivatie kan ook al optreden voordat je überhaupt al aangevangen bent met een bepaalde bezigheid. Demotivatie kan zich op verschillende momenten uiten en de oorzaken voor deze patstelling en/of passiviteit kunnen een divers karakter hebben.

  Oorzaken voor het ontstaan van demotivatie
  Demotivatie is vaak geen opzichzelfstaand probleem, andersoortige problematiek is dan de veroorzaker. Het ene probleem vormt dan de directe aanleiding voor het volgende probleem. Om dit beeld wat duidelijker te schetsen volgen hieronder een aantal voorbeelden van situaties waarbij het oorspronkelijke probleem leidt tot demotivatie:

  • gebrek aan waardering
  • gebeurtenis die je emotioneel instabiel maakt
  • onverwerkt verdriet en/of teleurstellingen
  • doelstelling blijkt niet haalbaar te zijn
  • activiteit levert geen plezier (meer) op
  In de voorbeelden die hierboven genoemd zijn is demotivatie een direct gevolg van een aanwijsbaar (onderliggend) probleem. Het spreekt dan ook voor zich dat demotivatie in die gevallen bij de wortel dient te worden aangepakt. Alleen dan kan demotivatie weer met succes van het ‘geestelijke toneel’ verdwijnen.

  Demotivatie vanwege angst of aanname
  Onderliggende problematiek is zoals gezegd vaak de veroorzaker van demotivatie. Daarbij kan de oorzaak buiten onszelf ontstaan zijn maar kan dit ook in onze persoonlijkheid terug te vinden zijn. Zo kan de aanwezigheid van angst en/of paniek ervoor zorgen dat je onvoldoende gemotiveerd kunt zijn om een bepaalde activiteit aan te vangen of voort te zetten. Ook een persoonlijke aanname kan er toe leiden dat een passieve houding wordt aangenomen. Zo kun je bijvoorbeeld een situatie vermijden, uitstellen of negeren… en kun je een taak of bezigheid de rug toekeren of al helemaal niet aanvangen omdat je deze als negatief beoordeeld hebt. Deze beoordeling vindt plaats vanuit jouw persoonlijke ervaring en kennis waaruit jij jouw informatie put. Het maakt jou gemotiveerd of ongemotiveerd om in actie te komen voor een bepaald doel, ongeacht het feit of deze motivatie of demotivatie een juiste weerspiegeling is van de beleving die de bezigheid jou brengt.

Recente Reviews

 1. ankatrien
  ankatrien
  5/5,
  Mooi geschreven. Demotivatie heb je wel zelf in de hand vind ik. Het is een karaktertrek die je kunt aanpassen.
  1. OnlineHulpverlener
   Antwoord van Auteur
   Dank je wel voor de mooie beoordeling en jouw waardevolle aanvulling op het artikel ankatrien!