• Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Denken als je partner, kan u het ook?

Het is bijna niet te geloven hoeveel mails en reacties ik van lezers krijg, omdat ze weigeren om hun partner te begrijpen. Ze denken als zichzelf en leven in hun eigen wereld. Zowel mannen als vrouwen verwachten bij hun partner hetzelfde denkpatroon terug te vinden. Hoe ridicuul dit ook mag klinken, vele mensen blijken het maar niet te willen begrijpen. Neen, jouw partner denkt helemaal niet zoals jij! Erger nog, het is meer waarschijnlijk dat jullie visie op het leven mijlenbreed uit elkaar ligt. Telkens men het jaarlijks aantal scheidingen publiceert, snapt niemand waarom het cijfer altijd maar blijft stijgen. Nochtans is het overduidelijk. We denken veel te veel als onszelf en vergeten dat een relatie enkel kan slagen, wanneer het koppel op zich de intentie toont om elkaar te begrijpen. Buiten het feit dat jullie beiden een ander geslacht hebben, is het verschil in persoonlijkheden niet te onderschatten. De kans dat jouw partner er dezelfde gedachtegang als jij op nahoudt is kleiner dan winnen met de loterij. Uiteraard geven we dit niet graag toe, omdat we dan het geloof in onze relatie zouden durven verliezen, maar als we echt eerlijk zijn, weten we wel beter. Denken als je partner is moeilijker dan je denkt. Toch zijn er bepaalde manieren om grip op diens denkpatroon te verkrijgen.

Oh nee, mijn partner is anders dan mij?
Voor diegenen die het nog niet zouden opgemerkt hebben. Er is een grote kans dat het geslacht van uw partner anders dan het uwe is. Dit betekent dat jullie anders denken, leven en vooral doen. Waarom verwachten we dan hetzelfde gedachtegoed bij de partner te vinden? We weten allemaal dat mannen graag naar borsten kijken en dat vrouwen meer naar romantiek lonken. Toch schrikken we telkens weer op als onze man naar een andere vrouw kijkt, of als onze vrouw een gezellig avondje uit wenst. Tot grote ontsteltenis van velen is het proberen veranderen van de partner een onbegonnen taak.

Je kan een leeuw wel wat temmen, maar het blijft een leeuw. Enkele bijschavingen zijn dus niet onmogelijk, doch mogen we het compleet veranderen van een individu niet als doel stellen. Dit kan onmogelijk werken omdat je op die manier aan iemand vraagt om zijn hele wezen te ontkennen. Noch jij, noch je partner zal hier baat bij hebben. Probeer verder te denken dan dat. Evalueer het denkpatroon van het andere geslacht zodat jij dit in jouw voordeel kunt gebruiken. Een man zal altijd naar andere vrouwen blijven kijken en een vrouw zal steeds weer opnieuw, een romantisch droomleven verwachten.

Maakt dit jullie als koppel meer afstandelijk? Helemaal niet, wie de psychologie achter het andere geslacht ontdekt zal een mooie relatie kunnen verderzetten. Denk niet dat jij het middelpunt van zijn of haar leven bent, want waarschijnlijk denkt je partner ook wel eens aan een ander. Daar is helemaal niets verkeerd mee, dit ontkennen des te meer.

Jaloezie over intimiteit, wat had je dan gedacht?
Twee mensen vormen een koppel waarna ze de verwachting scheppen om alleen voor elkaar te bestaan. In de beginperiode lukt dit nog wel, maar achteraf zal dit haast onmogelijk werken. Leven voor elkaar betekent niet dat er buiten jullie relatie niemand bestaat. Er zijn familieleden, vrienden, collega's en kennissen die elk een stuk van de taart opeisen. Sommige koppels denken dit te kunnen oplossen door alle tijd bij elkaar door te brengen. Jaren later komen ze dan tot het besef dat ze zoveel gemist hebben en dat het nu tijd wordt om orde op zaken te stellen. Geen wonder dat er zoveel affaires dreigen te ontstaan.

Intimiteit behoort niet enkel tot je relatie. We kunnen met veel mensen intiem zijn, dat is je waarschijnlijk ook al opgevallen. Voor de ene persoon doe je al wat meer of mag die wat meer dan de andere. Hoewel we dit allemaal doen, verwachten we van onze partner dat ze zich voor de rest van de wereld opsluiten. We willen geenszins dat er nog maar een kleine kans bestaat dat hij of zij zou kunnen vreemdgaan. Als mens willen we altijd wat we niet mogen. Wat denk jij dan dat er zal gebeuren als jij jouw partner tot opsluiting verplicht? Inderdaad, je verhoogt de kans dat er met iemand anders iets kan gebeuren.

Is dat eigenlijk zo erg? Zou de wereld vergaan mocht onze partner met iemand anders het bed delen? Natuurlijk niet! Toch forceren we onze gedachtegang om zo te denken. Velen van ons zijn trouwens zo opgevoed. Trouw en eer zijn al honderden jaren vaste waarden van elk gezin. Ze worden bijna dagelijks geschonden, doch blijven het vaste waarden. Begrijpen wie begrijpen kan.

Sociale wenselijkheid, nee bedankt!
De sociologie probeert al jaren om maatschappijen te begrijpen. Hoewel hun zoektocht nobel is, zullen ze spijtig genoeg nooit in hun opdracht slagen. Wij zijn allen individuen en zoeken allen naar de bevrediging van onze verlangens. Met veel trots stellen we maatschappelijke regels op, maar vergeten daarbij dat niet ieder van ons in een groepje te duwen valt. Hoe groter de groep wordt, hoe verder de illusie van coherentie reikt. Zolang we die illusie niet aanbidden, zullen we een mooie samenleving kunnen opbouwen. Anders zullen we meer en meer van elkaar vervreemden.

Jouw relatie is niet anders. Stimuleer de verlangens van je partner in plaats van ze te verbieden. Geef hem of haar de ruimte om andere mensen te leren kennen. Geef niet onmiddellijk bij de eerste misstap op, maar leer van elkaar zodat jullie een gemeenschappelijk doel kunnen nastreven. Denk verder als je eigen gedachtegang en laat je partner de mogelijkheid om diens leven te leiden.

Jij bent jij, hij is hij, zij is zij. Nooit zullen jullie hetzelfde zijn. Streef dat dan ook niet langer na. Over wat de maatschappij van jullie als koppel verwacht, zou ik niet teveel piekeren. Het is diezelfde sociale wenselijkheid die ervoor zorgt dat het aantal scheidingen elk jaar blijft stijgen. Leef voor je relatie en niet voor wat een ander ervan verwacht.
Auteur
robby
First release
Last update
Beoordeling
5,00 star(s) 1 ratings

More resources from robby

Latest reviews

In dit opzicht laat ik meestal te wensen over.