Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Depressie, hoe geraken we er vanaf?

Zet je er over

 1. sonja
  De laatste jaren horen we meer en meer dat mensen een depressie mogen ervaren. Niet dat dit vroeger onbestaande was maar toen waren de mensen nog niet zo open om daarover te praten. Een depressie is geen ziekte die je overwelmt zoals je de griep kunt krijgen. Er zijn bepaalde factoren die aan de grondslag van een depressie liggen. Ten eerste moeten we er als mens voor open staan want anders zullen we nooit in een depressie kunnen geraken en ten tweede moet je echt moeite doen om de depressie in stand te houden. Mensen denken wel is dat gemakzucht aan de grondslag van een depressie ligt maar niets is minder waar. Depressieve mensen moeten echt moeite doen om hun depressie in de hand te houden. Deze mensen[​IMG] moeten de zwaartekracht continu zijn gang laten gaan. Al hun lichaamsdelen wijzen namelijk allemaal naar beneden. Hoofd, schouders, armen enz. laat een depressieve persoon allemaal naar beneden hangen. Hun spraak kan niet meer vlot verlopen waardoor ze trager en met minder moed beginnen te spreken. Elke dag opnieuw moeten ze uitzichtloos voor hun zitten staren, zonder hoop, zonder toekomst. Als je het mij vraagt doen depressieve personen dus meer dan hun best om dit alles te kunnen opvolgen. Maar hoe geraakt men van een depressie af? Met welke tools is het voor iedereen mogelijk om terug een toekomst voor ogen te stellen?

  Hoe laten we een depressie toe?

  Zoals al eerder gezegd is een depressie geen ziekte of aandoening die ons overvalt zoals bv. een harstilstand. Een depressie laat je zelf gebeuren omdat volgens jou de omstandigheden je geen andere mogelijkheid geven. Doch weten we allemaal dat er altijd een andere mogelijkheid is maar wanneer je door een bepaalde gebeurtenis negatief begint te denken komt men dikwijls in een vicieuze cirkel terecht waar niets of niemand nog goed kan doen. Het toelaten van deze negatieve emoties heeft vervolgens een impact op alles wat we doen. Het leven heeft op den duur geen zin meer waardoor je op een bepaald punt er het nut niet meer van inziet.

  Depressies toelaten is een gevaarlijk iets omdat ze ons bewustzijn terdege kunnen besmetten dat het levensbedreigend kan worden. We mogen daarom ook niet te snel van een depressie spreken als de patiënt bv. even een negatieve bui heeft. Een depressie is een langdurige periode waarin mensen zichzelf door enkel negatieve gedachten laten sturen. Gedachten die weinig tot niets aan het mens zijn bijbrengen en waarbij we niet altijd zeker zijn door wat ze gestuurd worden.

  Leven met een depressie:

  Leven met een depressie is niet gemakkelijk. Je moet je maar eens voorstellen hoe het zou zijn mocht je elke dag opnieuw weer met negatieve gedachten moeten ontwaken. Op den duur zou je er ook de brui aangeven en zelfs de moeite niet meer doen om jezelf nog uit het bed te tillen. Depressies hebben diverse oorzaken zoals liefdesverdriet, werkverlies, ouderdom en andere negatieve gebeurtenissen maar uiteindelijk beslissen we nog altijd zelf welke kant we willen opgaan. Indien je kiest om met een depressie te leven ga je een zware tijd tegemoet want zelfs de sterkste persoon zal uiteindelijk voor een leven van negativiteit moeten breken. Als er niets goed meer lijkt, lijkt alle hoop verloren en wie van ons zou dan nog blijven vechten? Gelukkig zit het hem allemaal tussen onze oren en kan elke depressie bestreden worden.

  Hoe geraak je er vanaf?

  Van een depressie afgeraken is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je moet doen is voor jezelf uitmaken dat je het niet meer wilt. Het is geen ziekte dus het moet niet genezen worden. Iedereen heeft in zijn binnenste de kracht om er snel weer bovenop te geraken. Het is een natuurlijk, ingenieus herstel-mechanisme dat zich alleen door onze gedachten laat sturen. Van vandaag op morgen kan het dan ook gedaan zijn met je depressie. Je moet het gewoon graag genoeg willen. De meeste mensen zullen niet altijd de nodige wilskracht kunnen opbrengen om zich door een depressie te loodsen. Daarom kan een psycholoog voor deze mensen een uitkomst bieden.

  Uiteindelijk is het gewoon onze gedachten naar een meer realistische visie proberen om te zetten. Door u alleen te focussen op zaken die u laten groeien kan iemand binnen de kortste keren van zijn depressie af zijn. Het is bewezen dat algemene lichaamsbeweging ook een vlotte helper kan zijn om onze gedachten terug op punt te zetten. Wat er ook gebeurt of nog gebeuren kan, het leven is veel te kort om elke dag opnieuw negatief te gaan denken. Iedereen heeft moeilijke periodes maar we moeten hieruit ook kunnen klimmen zodat we zelf de basis voor een nieuwe toekomst kunnen leggen. Bent u depressief, doe er dan iets aan en probeer de positiviteit weer in uw leven te brengen. U hoeft niet alles als positief te ervaren noch hoeft u alles op een negatieve manier te bekijken. Probeer een balans te vinden tussen wat echt en fictie is en geloof nooit dat het leven negativiteit voorop zal stellen.