• Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Doe jij ook aan zelfevaluatie?

We zeggen wel eens dat mensen ongelooflijk egoïstisch durven zijn, maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Het merendeel van onze tijd proberen we door middel van onze acties, anderen een beter gevoel te geven. Ik geloof niet dat er veel mensen zijn die zo slecht in elkaar zitten, dat ze anderen constant de duivel willen aandoen. Veelal hebben we als mens een bepaald doel voor ogen en zullen we er alles aan doen om dit te bereiken. Vol lof over ons eigen zelve denken we de nieuwe wereldverbeteraar te zijn. Alles wat in onze weg loopt vernietigen we ter plaatse, zoekend naar de volgende mogelijkheid om onze doelen te bereiken. Niettegenstaande dat we goed denken te doen, kwetsen we onbewust de mensen die het beste met ons voorhebben. Op dat moment besef je dat het niet verder kan en dat je jezelf maar eens op het matje moet roepen. Dit is waarschijnlijk één van de moeilijkste momenten uit je bestaan, maar vrees niet. Een wake-up call kan de toekomst alleen maar verbeteren. Al ben je vandaag de grootste klootzak of bitch van het westelijk halfrond, het besef hiervan alleen kan een hele nieuwe wereld voor je doen opengaan.


Waar is het fout gelopen?
Het is niet omdat je vandaag als een arrogant persoon wordt aanzien, dat je dat altijd al geweest bent. In de meeste gevallen ligt er een oorzaak in het verleden. Aan jou om dit te achterhalen! Zelfevaluatie is een moeilijk, doch zeer efficiënt proces. Het leert ons de bescheidenheid terug te vinden, zodat we kunnen groeien naar een meer evenwichtige persoonlijkheid. Voel jij je de laatste tijd ook meer boos en laat je dagelijks je frustraties naar een hoogtepunt opborrelen?

Dan wordt het hoog tijd om jezelf eens aan een zelfevaluatie te onderwerpen. Nee, ook jij bent niet perfect! Al denken we dat veelal van onszelf, niets lijkt meer onwaarschijnlijk. Versta me niet verkeerd, de perfectie nastreven zou geen doelstelling op zich mogen zijn. Ook staat het als een paal boven water dat meer en meer mensen onder de druk van het dagelijks leven aan het bezwijken zijn. Er wordt dan ook heel wat van ons verwacht. Natuurlijk hoef je niet alle verwachtingen te gaan inlossen, dat is haast onmogelijk. Neem een adempauze en handel kwestie per kwestie af. Wat vandaag niet lukt is voor morgen. Laat de stress je humeur niet veranderen.

De goede weg dankzij zelfevaluatie terugvinden...
Wat je altijd al gedaan hebt is super makkelijk om te blijven doen. Veranderen of teruggaan naar wat we ooit geweest zijn, is iets helemaal anders. Dit gebeurt dan ook niet van vandaag op morgen, doch is het jouw verantwoordelijkheid om elke dag opnieuw hiervoor stappen te ondernemen. Maak het jezelf ook niet te gemakkelijk, er moet een duidelijk verschil met gisteren zijn. Anders heeft het weinig zin. Durf jezelf te beoordelen en wees zeer streng. We doen allemaal zaken waarvan we zeggen, dit had ik beter niet gedaan. Durf dat toe te geven zodat er een kans op verandering ontstaat.

Het is niet omdat je iets fout hebt gedaan dat je dat altijd moet blijven doen. Leer uit je fouten en schrijf ze desnoods op, hang ze omhoog en verplicht jezelf om ze nooit meer te maken. Zelfevaluatie is een sterke motivator om meer van jezelf te verlangen. Vergeet niet dat dit het doel van je hele leven zou moeten zijn, niet wat jij voor jezelf kan betekenen, maar in hoeverre je jezelf tot omvorming dwingt.

Luister naar de mensen rondom jou:
We denken het meestal beter te weten dan de mensen rondom ons, doch zijn het deze verblindende oogkleppen die onszelf heel wat last bezorgen. Vrienden, collega's en familie zijn daar om jou te steunen. Je hebt vast ook wel iemand heel speciaal waar je alles tegen kan zeggen. Die ene die alles voor je betekent, die je adem wegneemt en waarvan haar oordeel alleen je over alles en nog wat doet nadenken. Als deze speciale persoon je op een dag vertelt, dat je maar beter kan veranderen, omdat ze je niet meer herkent, kan je niets anders doen dan haar raad op te volgen.

Deze goede raad doet je beseffen dat er meer is dan je eigen vooroordelen en pretentie. Luister naar die stem want ze kan zoveel voor je betekenen. Besef dat de meeste mensen het beste met je voorhebben, maar dat het aan jou is om er daadwerkelijk iets aan te doen. Wat je vandaag verkeerdelijk hebt aangepakt, kan je niet meer veranderen. Maar er is altijd een morgen om je gratie terug te winnen. Zelfevaluatie is grensverleggend, het enige wat je hoeft te doen is accepteren en zorgen dat het morgen anders zal zijn!
Auteur
robby
First release
Last update
Beoordeling
5,00 star(s) 1 ratings

More resources from robby

Latest reviews

We moeten ons meer en meer die eerste vraag durven stellen