Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Durf ook nee te zeggen!

Zo moeilijk is dat nu ook niet

 1. sonja
  Tussen het zeggen van ja en nee zal u niet veel verschil merken. Doch hebben we er vaak problemen mee om tegen iemand nee te kunnen zeggen. Men zegt wel eens dat de mensheid een egoïstisch karakter aan het vormen is maar eigenlijk proberen we anderen rondom ons zoveel als mogelijk te plezieren. We hebben namelijk bang dat diegene waar we nee tegen zeggen ons niet meer graag zal hebben. Met deze filosofie in gedachten proberen we dan ook voor zoveel mogelijk mensen goed te doen. Doch kunnen we niet altijd kiezen en zal je van tijd tot tijd eens op je strepen moeten staan. Omdat je anders zo toegeeflijk was zal dit de mensen rondom u ten stelligste verrassen. Maar hebben we daar niet zelf voor gezorgd? Wat houdt ons tegen om nee te kunnen zeggen? Het is toch normaal dat we niet met alles akkoord kunnen gaan. Ieder mens heeft namelijk met zijn eigen[​IMG]visie op het leven, karakter en andere ervaringen te kampen. Het is trouwens nog een groot geluk dat we niet altijd ja moeten zeggen. Moest iedereen in deze wereld het met mekaar eens zijn zou het hier maar een saaie boel zijn. Het zou ook heel onnatuurlijk zijn waardoor geeneen van ons als nog uniek ervaren zal worden. Zet je rug dus recht en durf op tijd en stond gewoon eens nee te zeggen.

  In de gewone omgang met mensen nee durven zeggen:
  Nee durven zeggen zou een gewoonte moeten zijn. Niet iets waar je eerst eens over moet nadenken of het wel gepast zou wezen. Als je iets niet wilt doen of als je ergens niet akkoord mee bent zou je dat ook moeten durven zeggen. Door altijd met tegenzin ja te knikken doe je jezelf namelijk meer kwaad dan goed. Terwijl je denkt voor een ander goed te doen spiegel je hem of haar een ander beeld van jezelf voor. Maar dit kan je echter nooit volhouden, vroeg of laat zal de bom barsten en komt er maar één iemand als schuldige uit, jij!

  Maak voor jezelf uit wat wel en niet kan. Een eigen levensvisie die je zonder aarzelen op een continu manier zou moeten toepassen. Wil je weer eens niet babysitten op de kinderen van je broer of ben je het moe om altijd maar weer boodschappen voor je buren mee te brengen, kom daar dan ook voor uit. Mensen hebben vaak niet door dat je iets met tegenzin aan het doen bent. We zijn allemaal anders waardoor het niet altijd makkelijk is om u in een ander zijn gedachten te kunnen verplaatsen. Daarom baseren we ons vaak op onze eigen gedachten die niet altijd met dat van een ander stroken. Leg dat dan ook aan de persoon in kwestie uit zodat die meer empathie voor jouw denkbeeld kan opwekken.

  Op de werkplaats nee zeggen:
  We hebben nog altijd het meeste bang om nee te zeggen op de werkplaats. Met de illusie in gedachten dat omdat we betaald worden men alles van ons kan eisen zal niet bepaald een leuke werksfeer creëeren. U zal soms wel eens iets tegen uw zin moeten doen, wie niet? Maar als dit op een dagelijkse basis moet gebeuren zal niemand dat ooit kunnen volhouden. De grootste leiders zijn niet diegene die nooit eens iets durfden zeggen. Leiders zijn namelijk de eerste om nee te durven zeggen. Alleen zo is er een kans dat er ook daadwerkelijk iets kan veranderen. Met ja te knikken bent u van één ding zeker, alles zal altijd hetzelfde blijven!

  Mensen die iets willen bereiken hebben allemaal één ding gemeen, ze durven op tijd en stond nee te zeggen. Probeer wel altijd op een goede manier uw denkwijze te verklaren zodat men uw beslissing van nee te zeggen zal respecteren. U hoeft niet kwaad te worden, nee zeggen is simpel, hou het ook simpel! Indien de andere daar wel kwaad van wordt heeft alleen hij of zij een probleem. Probeer dit nooit op u persoonlijk te nemen. Men blijft namelijk met een probleem opgescheept zitten waardoor men al sneller eens opgeklopte frustraties de vrije loop laat gaan.

  Alternatieven zijn geen must maar komen beter over:
  Indien u iets niet wilt of kunt doen staat het u nog altijd vrij om een alternatief voor de vragensteller zijn probleem te geven. Dit laat de vragensteller niet voor een voldommen feit staan waardoor hij of zij ook minder gefrustreerd zal raken. Ik weet wel dat het eigenlijk uw probleem niet is maar als we mensen kunnen helpen zouden we dat ook zonder meer moeten doen. Het enige waar de vragensteller mee blijft zitten is zijn of haar probleem. Indien u ervoor kunt zorgen dat het niet langer een probleem is zal men ook minder boos zijn als u is nee zegt. Laat wel één ding duidelijk zijn, u bent niet verplicht om in een alternatief te voorzien!