Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Dus u wilt een zaak overnemen...

Zo houdt u bedriegers op afstand.

 1. sonja
  Op een zeker moment in ons leven dromen we allemaal wel eens van een zaak over te nemen. We rijden een winkelstraat voorbij en zien tot onze grote verbazing dat ons favoriet bedrijf ter overname staat. Dit is voor jou misschien wel is de kans om zelfstandig te kunnen worden, om je eigen baas te zijn en om een mogelijkheid te krijgen om je eigen plannen uit te voeren. Je ogen beginnen al te fonkelen en je kan niet wachten om hier meer info over te verkrijgen. Want zodra we iets willen zullen we tot het uiterste gaan om het ook daadwerkelijk in de wacht te kunnen slepen, met de kans dat we een kat in een zak zullen kopen. Net zoals we[​IMG] op een bepaald persoon verliefd worden, word je nu verliefd op een zaak. Hoe mooi dit ook mag klinken, dit is waarschijnlijk de meest slechte zet waar je u als ondernemer aan kan wagen. Iets te graag willen doet ons niet helder nadenken waardoor we soms veel te hoge risico's zullen nemen. Het is gezond als je er als ondernemer voor wilt gaan maar niet tegen elke prijs, wie zijn businessplan niet kan staven zal vroeg of laat er het gelach voor moeten betalen.

  Wat maakt deze zaak zo speciaal?
  Vooraleer je nog maar enig andere vorm van actie onderneemt kan je u best afvragen wat deze zaak zo speciaal maakt. Hiermee bedoel ik niet de ligging of hoeveel cliënteel er vandaag de dag over de vloer komt, maar waarom jij denkt dat dit concept de concurrentie zal omverblazen. Als je niet begrijpt wat deze zaak doet en waarom deze business een ontzettend potentieel heeft, heeft het geen zin om erin te gaan investeren. Hetzelfde geldt als je het businessmodel wel begrijpt maar niet echt kan uitmaken waarom dit een "gat in de markt is". Waarom zouden we in godsnaam in iets gaan investeren dat niet onmiddellijk een greep op de markt heeft?

  Bestudeer het financieel verleden van dit bedrijf?
  Heel wat mensen zouden onmiddellijk met de huidige eigenaar een afspraak maken doch heeft dit geen zin als je de balansen van dit bedrijf nog niet hebt ingezien. Deze zijn sinds een aantal jaren voor iedereen vrij toegankelijk op de website van de kruispuntbank der ondernemingen. Hier vindt u zowel alle publicaties die over het bedrijf in het staatsblad verschenen zijn, alsook de neergelegde balansen van de afgelopen jaren. Met deze betrouwbare info kan u snel zien wat deze onderneming werkelijk in haar mars heeft. Als u bv. uit de laatste balansen kan uitmaken dat het eigen vermogen negatief is en ze al jaren geen winst meer boeken, zal dit wanneer u de zaak overneemt niet veel anders zijn. We denken allemaal dat we het anders zullen aanpakken en hoewel dit zeker mogelijk is heeft het geen zin om op een niet solvabele fundering te gaan verder bouwen. Wees eerlijk met uzelf en vermijd een toekomstig faillissement door in dit precair stadium de juiste beslissing te nemen.

  Hoe goed kent u de business?
  Als het financieel verleden van dit bedrijf niets speciaal voortbrengt mag u zich beginnen afvragen hoever uw expertise in deze business reikt. Natuurlijk kan je dit door ervaring leren doch spreekt het van weinig intellect als we als totale leek een sprong in het diepe gaan wagen. Afhankelijk of u nu een dienst of product zal aanbieden, lijkt het me evident dat u hierin enige ervaring kan voorleggen. Wie niets van de sector weet heeft ontzettend meer kans om uiteindelijk te falen. Mensen gaan niet naar u vragen als u hen niets te bieden heeft of wanneer uw kennis niet verder dan de doorsnee verkoper reikt. Uw business kennen is essentieel om succes te kunnen boeken en vergeet niet dat er sowieso al een ongelooflijke concurrentie met ervaring om de hoek aan het lonken is. Alleen een goed businessplan kan hier uitkomst in bieden, maak dit niet halsoverkop op maar controleer liever 10 maal iets dan achteraf bedrogen uit te komen.

  Hoeveel centen wil u op tafel leggen?
  Laat uw hoofd nog niet gek maken, voor je met andere mensen gaat spreken moet je een prijs in gedachten hebben. Een prijs die je kan en wil betalen. Laat u niet verleiden door banken en andere instellingen om het nodig krediet te verschaffen, want dan neem jij de zaak niet over maar sta je onder het toezicht van een financiële instelling. Hoeveel mensen niet denken hun eigen baas te zijn terwijl de bank al de touwtjes in handen heeft spreekt tot de verbeelding. Investeer met de centen die je hebt en als dat niet genoeg blijkt te zijn heeft het geen zin om de zaak te gaan overnemen. Beginnende zelfstandigen moeten meer dan wie dan ook voor de financiële gevaren van de markt voorbereid zijn. Buiten de overnameprijs zullen er ook heel wat kosten bijkomen, denk dus niet dat hiermee alles vereffend is want het spelletje van de kosten begint nog maar!

  Zoek naar een goede advocaat en boekhouder:
  Indien je zeker bent dat je de zaak wilt overnemen wordt het tijd om de hele handel eens door echte experts te laten doornemen. Terwijl een goede boekhouder een due diligence over het bedrijf zal uitvoeren ziet de advocaat erop toe dat alles volgens het boekje verloopt. Een due diligence zal alle facetten van het bedrijf onderzoeken, zaken waar u waarschijnlijk nog niet aan gedacht heeft en waarvoor alleen een expert ter zake kan ingezet worden. Binnen dit onderzoek zal men alles over dit bedrijf gaan uitspitten en met alles bedoel ik ook echt alles! Buiten de financiële gezondheid van het bedrijf zal men ook de reële kans op succes grondig bestuderen. Als zowel de boekhouder of accountant als de advocaat een negatief advies naar voor brengt betaalt u best enkel hun rekening waarmee u van heel wat miserie bespaard blijft.

  Iedereen heeft zijn eigen manier om een goede investering te beoordelen maar deze mensen vertellen jou echt hoe de vork in de steel zit. Ze zullen u trouwens ook een correcte overnameprijs laten geworden alsook kunnen ze bij de overname onderhandelingen bijstaan. Veel mensen vinden dit specialistenwerk veel te duur en vertrouwen liever op hun buikgevoel, geen wonder dat het aantal faillissementen dan ook jaar na jaar blijven stijgen! Denk niet dat je het beter weet dan mensen die dag in dag uit niets anders doen en die er zelf geen voordeel uithalen wanneer u de zaak nu al dan niet zal overnemen.

  De overnamegesprekken:
  Na dit alles wordt het tijd om met de huidige eigenaar te gaan onderhandelen. Laat hem eerst zijn verhaal doen en geef pas later je opmerkingen aan de hand van de vorige, uitgevoerde onderzoeken. Ga nooit alleen naar een overnamegesprek maar laat u zowel door een boekhouder als advocaat bijstaan. Bespreek alvorens de meeting begint welke koers jullie gaan uitvaren en welke prijs als absoluut maximum beschouwd mag worden. Deze prijs laat je toe om na de overname aan onverwachte kosten te kunnen voldoen, ga hier niet boven en loop liever van de tafel weg dan overmatig te betalen. Met een boekhouder en advocaat aan je zijde zal de overlater met geen prietpraat moeten afkomen.

  Wees je er ook bewust van dat een overname niet van vandaag op morgen gebeurt. Het kan soms maanden duren omdat er gewoonweg veel te veel bij komt kijken. In deze periode kan je ook snel genoeg uitmaken of de overlater wel of niet te vertrouwen valt. Als je daar nog maar de minste twijfel over hebt ga je best niet door met de overname. Laat u niet door bedriegers ompraten maar vertrouw op uw eigen kennis! Ze zullen u namelijk willen wijsmaken dat je "als nog niet zelfstandige" de echte prijs niet kan beoordelen maar daar is helemaal niets van aan. In zaken doen staat eerlijkheid voorop en hoewel iedereen voor zichzelf zal zorgen kan alleen op basis van wederzijds respect een onderhandeling tot een goed einde gebracht worden.

  Het moment zelf:
  Na soms maanden van onderhandelingen mag u zichzelf baas van een bedrijf noemen. Dit betekent niet dat hoogmoed een nieuwe karaktertrek van u moet worden! Hoe meer u met de voeten op de grond blijft, hoe meer kans u heeft om uiteindelijk succesvol te worden. Ik ga niet tegen u liegen, vanaf nu wordt het aartsmoeilijk en zal u zichzelf moeten bewijzen. Als de overname op een eerlijke basis verlopen is zal het alleen van uw inzet afhangen. De kans die u nu krijgt, krijg je soms maar eenmaal in uw leven. Grijp hem met beide armen en leef vanaf nu voor uw zaak. De eerste jaren zal je niet op vakantie moeten gaan, het zal werken worden maar daar zal je later alleen maar de vruchten van kunnen plukken! Geef niet op wanneer het moeilijk wordt maar leer uit uw verkeerde beslissingen die u zonder twijfel zal maken. Ik wens u alvast veel succes toe en het staat u vrij indien u vragen heeft om met mij contact op te nemen! Dat kost u trouwens niets, ga ervoor en deel hieronder uw succesverhalen!