Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Een blog maken, hoe beginnen we eraan?

Het is makkelijker dan je denkt

 1. robby
  Een blog maken is heel simpel. Miljoenen mensen hebben dit al verwezenlijkt, waardoor iedereen de dag van vandaag zijn eigen blog kan maken. Het opzetten van een blog is misschien niet zo moeilijk, maar een succesvol blog creëren is heel andere koek. Velen beginnen ermee en geven na een paar maanden op, omdat ze er meer van verwacht hadden. Ze dachten binnen de kortste keren als helden op het internet aanzien te worden, terwijl de realiteit wel even anders was. Er komt dan ook heel wat bij kijken voor we van een succesvol blog kunnen spreken. Een blog is een business waarover van in het begin moet nagedacht worden. Het is niet anders dan een eigen zaak beginnen, waardoor er heel wat voorbereidingen moeten getroffen worden. Zo maar in het wilde weg met een eigen blog beginnen is misschien interessant voor familie en vrienden, maar veel verder zal je er niet mee geraken. Mensen die op het internet surfen zijn heel specifiek geworden. Terwijl ze enkele jaren terug voor alles te vinden waren, zoeken ze nu enkel naar websites en blogs die hun interesse kunnen blijven aanwakkeren. Naar schrijvers die met passie over hun verlangens vertellen en naar personen die ze diep vanbinnen kunnen vertrouwen.

  Een blog heeft een niche nodig, welke verkies jij?
  De tijd dat je over alles en nog wat kon bloggen is al lang voorbij. In de vroegere jaren van google kon je zowat voor alles op de eerste plaats van de zoektermen geraken. Na de recente penguin en panda updates van google is dit spijtig genoeg niet langer mogelijk. De tijd om ons in een bepaalde niche te gaan specialiseren is dus aangebroken. Nu moet je niet zomaar een onderwerp gaan kiezen, want dan ben je eraan voor de moeite. Bloggen is leuk en leerrijk, maar er komen ongetwijfeld tijden dat je het even niet meer ziet zitten. Dat is heel normaal en daarvoor moet je u helemaal niet schamen.

  Stel je eens voor, dat je dat moment bereikt hebt, terwijl je een blog hebt opgebouwd dat je eigenlijk helemaal niet interesseert. Blog alleen over zaken waar je passioneel door aangetrokken bent. Niet omdat adverteerders veel willen betalen om naast jouw artikels hun advertenties te plaatsen, maar omdat je over dit onderwerp of niche kan blijven praten. Je moet erdoor gepassioneerd zijn, anders geef ik je nu op papier dat jouw blog nooit zal slagen! Denk dus goed na over wat je wilt gaan bloggen en probeer zo specifiek mogelijk te gaan. Als bv. auto's je passie is kan je over een bepaald merk of een bepaalde tak binnen de autosport beginnen bloggen. Denk niet dat ruim gaan beter is, mensen zoeken naar professionals die over een bepaald iets alles weten of alles willen te weten komen.

  Ook jouw blog heeft een eigen URL nodig
  Het gros van beginnende bloggers zoeken naar een gratis dienst om te kunnen bloggen. Daar is op zich niets mis mee, zij het niet dat ze voor hun blog de URL van de betreffende dienst blijven gebruiken. Grote namen als Seth Godin komen er misschien wel weg mee, maar ik denk dat iedereen binnen de bloggerwereld het er wel over eens is, dat een eigen URL the way to go is. Eens de naam van je blog bekendheid verworven heeft, blijft dit in het geheugen van de lezer gegrift staan. Bij de keuze van een domeinnaam is het eveneens belangrijk dat we niet over één nacht ijs gaan. Het later veranderen van een domeinnaam is nooit een goede zet. Andere bloggers hebben links naar jouw url en regelmatige bezoekers vinden je ineens niet meer terug. Nog maar te zwijgen over welke consequenties dit voor je ranking binnen google kan hebben. Denk dus goed na voor je een domeinnaam verkiest, je hele business hangt ervan af.

  Lezen en leren om van jouw blog een succes te maken
  Nu we weten dat mensen naar specialisten op zoek zijn, is het onze taak om deze verwachtingen te gaan inlossen. Lees boeken, artikels, andere blogs en websites over jouw onderwerp, zodat je de nieuwste zaken binnen je niche aan de lezers van jouw blog kan voorleggen. Wees niet de zoveelste die hetzelfde te vertellen heeft, maar ga dieper, doe aan research en verras je lezers elke keer opnieuw. Durf je eigen mening te geven en ga niet enkel af op wat anderen te vertellen hebben. Mensen willen iets anders zien dan wat ze gewoon zijn. Geef hun dit en je blog zal kwa bezoekersaantallen nieuwe hoogten bereiken.

  Egoïsme en een blog gaan niet samen
  Wie niets aan zijn lezers wil geven, kan beter een eigen dagboek bijhouden. Het heeft geen zin om een eigen blog te beginnen als je niets met de wereld wilt delen. Of erger nog, dat je niets belangrijk wilt delen. Mensen komen naar je blog omdat ze iets exceptioneel te weten willen komen. Waarom zouden ze anders je blog moeten bezoeken? Als jij al je grote geheimen voor jezelf gaat houden, heeft de lezer van je blog geen baat om het nogmaals te bezoeken. Zet links naar interessante artikels en vernoem dikwijls concurrenten, zodat hiermee jouw autoriteit alleen maar vergroot wordt.

  Schrijf niet als je leraar Nederlands
  De grootste fout die bloggers maken is dat ze een voorbeeldige tekst willen neerzetten. Ze willen professionaliteit uitstralen en denken dit te behalen door heel moeilijke teksten op hun lezers los te laten. De doorsnee bezoeker van een blog leest als een zestienjarige, niet omdat ze dom zijn, maar omdat dit een aangenaam tempo is, dat ze zonder veel moeite kunnen volhouden. Stimuleer dit gedrag door je teksten zo leesbaar mogelijk te maken. Hoe gemakkelijker men leest, hoe meer men leest en hoe langer men op je website blijft.

  Stel niet langer uit en begin vandaag
  Uitstel is dikwijls afstel. Doe hier niet aan mee en begin vandaag je eigen blog. Laat je door anderen inspireren en zoek een weg om zelf succesvol te kunnen zijn. Schrijf in de eerste plaats voor je bezoekers. Dit kan je alleen door naar hun te luisteren bekomen. Je gaat nog tientallen fouten maken, neem het van mij aan, maar alleen door te beginnen zal je uiteindelijk leren hoe ook jij een blog kan opbouwen. Heb je problemen? Geen nood, laat hieronder een reactie achter waarna ik er alles aan zal doen om jou verder te helpen. (Zie je wat ik hier doe, ik help mijn lezers in alles wat ik kan om zo de populariteit van dit blog omhoog te krikken).

Recente Reviews

 1. kathleen
  kathleen
  5/5,
  Heel simpel uitgelegd. Ik dacht dat het veel moeilijker was.