Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Een gelukkig gezin vormen

Hoe begint men eraan?

 1. sonja
  Gelukkig zijn heeft vele betekenissen. Het meest waardevolle in uw leven is waarschijnlijk uw gezin. We mogen nog de job van ons leven hebben, bakken met geld verdienen en ons alles kunnen permitteren. Zonder dat er iemand is dat dit geluk met u kan delen zullen we diep vanbinnen altijd naar een gezin hunkeren. Hoewel het wel eens leuk kan zijn om een tijdje single te blijven is ons uiteindelijke doel om ooit toch een gelukkig gezin te kunnen vormen. Onze menselijke natuur is er niet één om alleen te blijven, hoe sterk of motiverend we ook kunnen zijn, zonder de liefde van een gezin heeft het allemaal maar weinig zin. Al zeg ik zeker niet dat een gezin hebben alleen maar rozegeur en maneschijn zal zijn. Moeilijke tijden[​IMG] zijn er overal, het is juist de bedoeling dat je er als koppel sterker kunt uitkomen. Spijtig genoeg is de mens niet zo perfect, het is ook daarom dat het aantal scheidingen jaar na jaar blijft stijgen. Vele mensen en kinderen zijn hier dan ook de dupe van. Wat als we ervoor konden zorgen dat dit bij ons minder snel zou kunnen gebeuren? Dat voor ons een gezin hebben het verlengde van onszelf zou zijn.

  Wees daar voor uw gezin:
  Of u nu vader of moeder bent maakt niet uit. Zorg ervoor dat u daar bent voor uw gezin. Uw gezin heeft u nodig en zal veel meer van uw aanwezigheid genieten dan dat je uw tijd voor wat belastbare euro's gaat inwisselen. Veel vaders en moeders maken dan ook de fout om veel te gaan werken. Dat u moet gaan werken spreekt voor zich, maar probeer hierin niet te overdrijven. Niemand heeft baat bij een hardwerkende mama of papa die thuis nooit te bespeuren valt. U kan misschien denken dat er zo meer geld zal zijn en gelijk heeft u maar uw kinderen zullen het u niet in dank afnemen. Voor hun bij jij diegene die nooit met hun tijd wil doorbrengen. Wilt u echt zo als ouder door het leven gaan?

  Een goede ouder die met zijn gezin inzit zal dan ook voldoende tijd met hun doorbrengen. Tijd is veel waardevoller dan geld omdat u tijd nooit kan terugkopen. Voor u het wel en goed beseft zijn uw kinderen volwassen en zal hun jeugd alleen nog op familiekiekjes terug te vinden zijn. Probeer dan ook meer tijd met hun door te brengen, de wereld heeft zoveel te bieden en u kan als ultieme gids fungeren. Kinderen zullen hun gehele leven onthouden wie er wel en niet op die speciale familiemomenten was. Hetzelfde geldt voor de school gebeurtenissen. Iedere school doet wel iets voor zijn kinderen waarbij de ouders naar goede gewoonte worden uitgenodigd. Mijn vader was nooit op die momenten daar, niet omdat hij het niet leuk vond maar omdat hij moest werken. Zoiets vergeet je niet, uw kind doet alle moeite om u te entertainen, er naar toe gaan is dan ook wel het minste dat u kan doen!

  Kinderen hebben een voorbeeld nodig:
  Kinderen en jonge volwassenen hebben een voorbeeld nodig. Wat ze in hun jonge jaren leren gaat dan ook vaak een hele leven mee. Als u echt wilt dat het met hun goedkomt zal u als ouder het voorbeeld moeten geven. Ik zie bv. vaak ouders zeggen dat hun kinderen nooit zouden mogen roken terwijl ze opnieuw een sigaret oplichten. Hoe wilt u nu dat kinderen uw advies ter harte zullen nemen als u nog niet de moeite kan opbrengen om te stoppen met roken? Hetzelfde zal voor uw relaties gelden, als u geen standvastig gezin kunt onderhouden zullen uw kinderen dit naar alle waarschijnlijkheid ook niet doen. Wees een leraar voor uw kinderen zonder hypocriet te zijn. Alleen zo zal u van hun volle respect kunnen genieten. Kinderen zijn niet altijd averechts maar weten goed genoeg wanneer u een verkooppraatje houdt. Eerlijkheid zou u dan ook hoog in het vaandel moeten dragen.

  Communicatie, durft u over alles te spreken?
  Als u respect en gemoedsrust van uw familie wenst te bekomen zal u over alles moeten kunnen communiceren. En hiermee bedoel ik ook alles, iedereen binnen het gezin moet weten dat u er bent als er zich problemen kunnen voordoen. Dit kan u alleen bereiken als u goed kan luisteren, u hoeft uw mening nog niet klaar te hebben, alleen luisteren kan soms wonderen doen. Luister naar uw partner en kinderen en geef ze enkel een oplossing als ze daar ook daadwerkelijk om vragen.

  Als u bv. een vriendje van uw dochter afkeurt kan u dit best voor uzelf houden. Laat iedereen zijn eigen pad volgen, we moeten allemaal leren en kunnen dit het best uit onze ondervindingen halen. Mocht u gelijk hebben zal uw dochter wel snel genoeg inzien dat die gast niets voor haar was. Als u daarentegen op alles gaat mekkeren mag u van één ding zeker zijn, uw dochter zal nooit meer bij u ten rade komen als er zich morgen problemen zullen stellen. Wees een begripvolle ouder zonder altijd onmiddellijk te oordelen.

  Routine, routine, routine...
  Routines aankweken is waarschijnlijk het beste wat u uw kinderen kan leren. Het is algemeen bewezen dat kinderen met dagelijkse karweitjes en taken veel beter op school zullen presteren. Stilletjes aan maak je ze zo klaar voor de echte wereld. Waar men elke week ook weer dezelfde routines moet onderhouden. Wees wel eerlijk en beloon ze ervoor. Zo leert u hen tegelijkertijd wat werken en geld verdienen inhoudt. Iets waar ze in de toekomst nog veel aan kunnen hebben.

  Liefde, warmte en vergeving zijn troef:
  Wees in de eerste plaats liefdevol voor alle leden van uw gezin. Het zijn zij die uw leven zo gelukkig kunnen maken. Zonder hun zou u alleen zijn, hopend om ooit een gezin te mogen stichten. Sommige mensen hebben het moeilijk om hun liefde en warmte met anderen te delen. Ze denken dan verkeerdelijk dat men hun als zwak zal aanschouwen. Liefde en warmte heeft niets met zwakte te maken, het is een gevoel dat u op anderen kan doen uitstralen. Zodoende dat de andere leden van uw gezin erdoor kunnen groeien.

  We kampen nog steeds met ongelooflijke wereldproblemen, alleen al omdat we nooit geleerd hebben hoe we kunnen vergeven. Vergiffenis zou dan ook op ieders brein moeten gegrift staan. Vergiffenis binnen uw gezin is dan ook onontbeerlijk. Buiten gelijkheid en verdraagzaamheid zou vergiffenis op uw lijstje met belangrijke zaken moeten staan. Zowel voor uw echtgeno(o)t(e) als voor uw kinderen zou uw hart vergiffenis moeten uitstralen. Mensen zijn met een zondige natuur geboren, het spreekt dan ook voor zich dat we ooit eens zullen zondigen. Oordeel niet als u zelf niet geoordeeld wil worden maar wees begripvol zodat men van zijn eigen fouten kan leren.