Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Een goede boekhouder of accountant vinden!

Doe grondig je huiswerk

 1. sonja
  Boekhouder spelen is niet aan iedereen gegeven. Als zelfstandige een boekhouding voeren is praktisch een hele job op zich. Hoewel u zelf de eigen boekhouding mag voeren lijkt het me meer aangewezen om deze te gaan uitbesteden. Niet dat we dat zelf niet gaan kunnen maar een goede boekhouder of accountant is sowieso van alle wettelijke regels op de hoogte. Hoewel de kostprijs van een boekhouder niet van de poes is, zal een degelijke vakman u vrijwel niets kosten. Integendeel, indien u naar een goede boekhouder luistert zal hij u veel geld kunnen opbrengen. Naast het voeren van uw boekhouding zijn zij de ideale adviseurs om uw financieel patrimonium naar waarde te laten opbrengen. Zij kennen de knepen[​IMG] van het vak en zullen u waar nodig met raad en daad kunnen bijstaan. Met alle administratieve rompslomp die een zelfstandige de dag van vandaag moet uitvoeren is werken zonder boekhouder gewoon niet meer van deze tijd. U steekt beter uw kostbare tijd en energie in uw handel dan dat u uren per week aan paperassen zit te spenderen. Boekhouders en accountants zijn er in alle soorten en maten, maar het zijn alleen diegene dat met u willen meegroeien dat uw aandacht zouden mogen verdienen. De zoektocht naar een goede boekhouder, hoe beginnen we eraan?

  Wat is een goede boekhouder of accountant?
  Voor wie het verschil tussen een boekhouder en een accountant niet zou weten, ze mogen beiden uw boekhouding voeren doch kan enkel de accountant een controlerende functie op zich nemen. Een accountant is tevens verplicht om jaarlijks bijlessen te volgen, alsook moet deze verplicht een aansprakelijkheidsverzekering aangaan zodat u als cliënt van een grotere bescherming kan genieten. Accountants zijn wel duurder dan boekhouders doch zijn ze veelal die meerprijs waard. Het heeft dan ook niet veel zin om erg op onze boekhoudkosten te gaan besparen als we daarmee heel wat voordelen gaan mislopen.

  Wat u ook verkiest, een goede boekhouder of accountant is iemand die met u kan meedenken en niet enkel aan zijn eigen facturatie denkt. Samen met de boekhouder ontwerp je een financieel plan waarin er met alle mogelijke economische omstandigheden rekening wordt gehouden. De eerlijkheid siert een goede boekhouder en het is dan ook diens plicht om in het belang van zijn cliënt handelingen te gaan uitvoeren. Zonder uw medeweten gebeurt er niets en het is niet meer dan normaal dat jullie elke paar maand de vooruitgang gaan bespreken. De ervaringsdeskundige boekhouding zal u ook precies op voorhand de te betalen of terug te trekken belastingen kunnen opmaken, zodat jij op voorhand de nodige maatregelen kan treffen.

  Een eerste gesprek laat veel zien:
  Vaak zijn onze eerste indrukken het meest correct. Een eerste gesprek met uw boekhouder of accountant kan u dan ook veel wijzer maken. Stel op voorhand een lijst met al uw vragen op zodat je meteen kan uitmaken of deze zijn vak naar behoren kent. Wie veel navraag moet doen heeft uiteraard weinig kennis en laat dat nu net iets zijn dat je u als zelfstandige niet kan permitteren. Hij zal met uw centen werken, waardoor die mee instaat voor de gezonde vooruitgang van uw economische activiteiten. Denk niet dat u teveel van hem eist want u zal er maandelijks genoeg voor mogen betalen. Het moet vanaf dag één tussen jullie beiden klikken, voel je dat dit niet zo is kap je er onmiddellijk mee! Hoe goed deze ook mag zijn, wie met zijn boekhouder of accountant niet overeenkomt zal er later de miserie van ondervinden.

  Vraag naar de boekhouder zijn klanten!
  Het is zeker niet onbeleefd om naar de boekhouder zijn cliënteel te gaan vragen. Ook u moet zich terdege op een nieuwe samenwerking met de boekhouder kunnen voorbereiden, waardoor het aanwerven van een boekhouder niet veel anders dan een normale sollicitatieprocedure zou mogen verlopen. Vergeet niet dat deze boekhouder voor uw bedrijf werkt en dat niet alle boekhouders hun centen waard zijn. Bel gerust zijn klanten op en vraag hun welke positieve en negatieve ervaringen ze ondertussen hebben kunnen ondervinden. Wees gerust, klanten die niet tevreden zijn zullen u met graagte over diens onkunde informeren. Soms kan één telefoontje ons dus van heel wat toekomstige problemen gaan besparen.

  Een forfaitaire prijs is niet meer dan logisch:
  Hoewel de doorsnee boekhouder en accountant liever per uur werken staat het u vrij om naar een forfaitaire prijs per maand te gaan vragen. Anders weet je nooit exact het te betalen bedrag en kan je wel eens bepaalde maanden voor verrassingen komen te staan. Een vaste prijs per maand is zeer gebruikelijk, al zal u het naar alle waarschijnlijkheid wel zelf moeten vragen. Eens afgesproken met je boekhouder kan je op uw beide oren slapen want de prijs van deze maand boekhouding zal niet hoger als die van vorige maand uitvallen. We denken er niet altijd aan maar het is wel een belangrijk gegeven zodat de vaste kosten van een bedrijf stabiel kunnen blijven.

  De inlevering van uw boekhouding:
  Ook hier bestaat er nogal wat verschil in. Vraag zeker op voorhand naar hoe je uw paperassen bij de boekhouder elke maand of driemaandelijks moet inleveren. Waar de ene alles voor u gaat doen zal de andere al wat voorbereidend werk van jouw kant verwachten. Dit is daarom niet altijd slecht en zo kan veelal de kost van de te leveren prestatie gedrukt worden. De nieuwe generatie boekhouders zal meer en meer computergestuurd te werk gaan, waardoor ze met een eigen progamma dagelijks uw financiële verrichtingen kunnen raadplegen. Wie slim is vraagt eerst naar de kostprijs van het forfait, om daarachter af te dingen door zelf ook wat te gaan doen.

  Een boekhouder is niet exclusief!
  Er zijn duizenden boekhouders en accountants die ons landje bevolken. Het staat u dan ook meer dan vrij om bij een negatieve samenwerking naar iemand anders op zoek te gaan. Dit kan op elk moment van het jaar en u zal er in de meeste gevallen zelf niets voor moeten doen. Boekhouders en accountants gaan zelf uw boekhouding ophalen en bespreken met uw vorige boekhouder hoe ze zelf alles het beste overdragen. Dat de klant als een koning behandeld wordt is hier dan ook meer dan van toepassing.

  Al bij al zullen jullie er samen het beste van moeten maken. Jullie hebben beiden bedrijven te leiden en weten dan ook als niemand anders hoe de zakenwereld eraan toegaat. Vertrouw uw boekhouder en hij zal het ook begrijpen wanneer u eens een factuur wat later betaalt. Want vergeet niet dat jullie in hetzelfde schuitje zitten, ook hij is een zelfstandige die net als jij aan zijn verplichtingen moet voldoen.