Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Een goede school voor je kind kiezen

Ga niet over een nacht ijs

 1. sonja
  Scholen zijn er in overvloed, in elke gemeente vind je er wel ettelijke terug. Daar we al jaren in de media horen dat ons onderwijs er goed voor staat lijkt het weinig belang te hebben naar welke school we onze kinderen gaan sturen. Toch is het één van de belangrijkste keuzes die je voor de toekomst van je kind zal kunnen maken. Je wilt later toch niet horen dat je zoon of dochter hun studies niet heeft afgerond omdat de school hun capaciteiten niet liet ontplooien. Alle reguliere scholen vallen onder de bevoegdheid van de minister van onderwijs wat hun een minimum van waarde meegeeft. Op vaste tijdstippen worden scholen[​IMG]dan ook aan testen onderworpen om te zien hoe goed hun kwaliteit in onderwijs er voor staat. Toch zijn er nog grote verschillen als we bekijken dat uit de ene school meer hoger opgeleiden voortkomen dan uit de andere school. De opvolging van uw kinderen speelt hier namelijk ook een grote rol in. Een goede school begeleidt al haar leerlingen omdat het zijn naam wil hoog houden terwijl een minder goede school al een gewoonte heeft opgebouwd om zonder diploma studenten af te leveren. Aan wat kunnen we nu een goede school herkennen?

  Wat wilt uw kind later gaan doen?

  Studeren klinkt saai maar kan heel leuk zijn als we een studierichting kiezen die ons helemaal interesseert. Het tegengestelde is natuurlijk ook waar, studeren voor iets dat onze koude kleren niet raakt zal niet bemoedigend verlopen. Daarom is het belangrijk dat je samen met je kind aan tafel gaat zitten om te vragen hoe hij of zij dit ziet. Probeer uw eigen interpretaties nog voor u te houden en laat hem of haar zelf eens aan zijn eigen toekomst denken. Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen dokter of advocaat worden maar niet elke kind is daar voldoende voor geïnteresseerd.

  Toch zie ik bijna dagelijks ouders hun kinderen pushen voor zaken waar ze zelf geen boodschap aan hebben. Neem het van mij aan, als het kind geen interesse in het onderwerp vertoont zal het vroeg of laat tussen jullie botsen waardoor het naar alle waarschijnlijkheid zijn studies vroegtijdig zal willen stop zetten. Dit wil je niet meemaken dus laat het aub zelf een studierichting kiezen. Je kan wat bijsturen maar probeer niet van iemand die mechanieker wil worden een dokter te maken want dat zal niet lukken. Niet dat het kind dat niet aan kan maar het heeft een verschillend toekomstperspectief met dat van jou.

  Heeft de school wat het kind nodig heeft?

  Je kan op 100 plaatsen voor boekhouder leren maar de beste van het land komen uit een select aantal scholen. Dit komt niet omdat deze topmensen toevallig allemaal dezelfde school kiezen maar omdat ze daar ten volle ondersteund worden. Is er een plaatselijke bibliotheek? Hebben de leerkrachten praktische ervaring? Welke mensen die het gemaakt hebben zijn aan deze school afgestudeerd? Wat is de geschiedenis van deze school op het gebied van vooruitstrevendheid? Allemaal vragen waarop u een antwoord dient te vinden. Kies niet zomaar de eerste de beste school eruit maar geef uw kind wat het nodig heeft om een mooie toekomst uit te bouwen.

  Ontmoet de medewerkers van de school:

  Een school wordt door zijn medewerkers gestuurd. Leerkrachten, directie, studenten, onderhoudspersoneel en zelfs de conciërge kan u een breder inzicht over de school laten krijgen. Natuurlijk zal de directie altijd verkondigen dat alles er picco bello aan toe gaat maar we zijn natuurlijk niet zo naïef om dat onmiddellijk te gaan geloven. Durf vervelende vragen te stellen en u zal versteld staan wat u soms op een paar uurtjes van de mensen te weten kan komen. Liever nu dan dat u kinderen er al naar school gaan, toch? Onaangekondigd langskomen laat u ook zien hoe het er werkelijk aan toe gaat, een gouden tip die u in sommige gevallen veel miserie kan bezorgen.

  Maak u niet druk over de kosten:

  Veel ouders kiezen naargelang hun budget en hoewel dit eigenlijk logisch lijkt is dit veelal nefast voor hun kinderen. Kijk niet naar de prijs maar naar de mogelijkheden van de school. Deze zullen namelijk bepalen welke basis uw kind later zal meekrijgen. Wie goed kan vertrekken in het leven heeft een veel grotere kans om succes te kunnen oogsten. Doe wat nodig is zodat uw kind van het beste onderwijs voorhanden kan genieten. Jullie zullen er later allemaal de vruchten van kunnen plukken. Al moet je gaan bijwerken om de studies van uw kind te kunnen financieren, niets zou teveel mogen zijn om hem of haar te geven wat het nodig heeft.