Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Een proper huishouden, enkele tips om het meer leefbaar te houden

Netheid binnen je gezin

 1. sonja
  Niemand leeft graag in een zwijnenstal. Nochtans is het niet altijd vanzelfsprekend om ten alle tijde in een proper huishouden te voorzien. Naast onze job en relatie hebben we vaak nog kinderen, hobby's en andere bezigheden. Soms lijkt er gewoon niet genoeg tijd in een mensenleven om alles rond te krijgen. Daarom kan het al is gebeuren dat het ineens bij ons thuis een rommelboel begint te worden. Hoe verder deze rommel zich manifesteert, hoe minder graag we er aan willen beginnen. Het zou dus handig zijn moesten we een systeem kunnen ontwikkelen waarbij we nooit met een grote rommelboel achterblijven. Dit lijkt voor de hand liggend doch hebben veel mensen hier enorme last mee. Ze stellen vaak uit waardoor het probleem alleen maar erger zal worden. Uitstellen is [​IMG]puur menselijk, we streven namelijk een zeker comfort na waardoor we uiteindelijk in een comfortzone zullen terecht geraken. In principe is het algemene huishouden helemaal niet zo moeilijk als we wat kunnen organiseren. Door elke dag een bepaalde tijd hieraan te spenderen zal het niet uit de hand kunnen lopen. Planning en motivatie om het uit te voeren zal u zelf wel aan de dag moeten leggen. Bent u er klaar voor?

  De planning:

  Raar maar waar maken mensen dikwijls een planning op doch doen ze dit voor het huishouden zelden of nooit. We weten allemaal hoe belangrijk een planning kan zijn zodat het soms moeilijk te bevatten is waarom mensen dit alleen voor hun werk zullen gebruiken. Ga je huis eens rond en denk na wat er op een week allemaal gebeuren moet. Vrees niet, dit is zowel bij jou als bij mij een hele boel om te verwerken. Koken, wassen, kuisen, afwassen, enz zijn allemaal taken welke door bijna iedere mens moeten uitgevoerd worden. Het lijkt soms wel dat er altijd iets nieuws lijkt bij te komen maar dat komt juist omdat er geen planning is waarop we ons kunnen baseren.

  Zodoende creëert u vanaf nu beter een huishoudagenda waarin u de vrije uren noteert wanneer u iets voor het huishouden wilt doen. Elke dag een uurtje is vaak meer dan genoeg om alles te bolwerken maar veel mensen vinden daar de motivatie niet voor. 's Morgens vroeg is daarom de beste tijd om daaraan te beginnen. Sta een uurtje vroeger op en doe elke dag iets nieuw zodat u op het einde van de week volledig klaar bent en met een gerust gemoed van uw weekend kan genieten.

  Hou voorwerpen met mate bij?

  We doen niet graag zaken weg.? Zeker niet als het een geschenk is geweest of als we er een bepaalde emotionele band mee hebben. Toch heeft het geen zin om 400 glazen, 10 gsm's, 300 balpennen en kleren van 20 jaar terug bij te houden. Maak in alles een keuze, hoe meer u bijhoudt, hoe meer werk u hebt om alles op orde te houden. De slimme huishoudvrouw of man weet daarom dat teveel zaken alleen maar voor veel miserie kunnen zorgen. Durf te kiezen en hou van alles 1 of maximum 2 stuks bij.

  Sorteren, sorteren en nog eens sorteren:

  Probeer alles voldoende te sorteren en geef alles een plek in huis. Zo zal u niet alleen sneller iets terugvinden maar lijkt uw huis ineens veel ordelijker. Komt er iets nieuw binnen, geef het dan onmiddellijk een plaats ipv nog na te denken waar we dit ooit zullen plaatsen. Maak geen berg rommel om ooit is aan te beginnen maar maak er een kunst van om onmiddellijk te handelen.

  Kuis wanneer u kookt:

  Terwijl we koken moeten we veel wachten. De ideale tijd om iets anders te gaan doen. Door zo nu en dan al iets te kuisen of op te ruimen combineert u twee taken met mekaar zodat u achteraf meer tijd aan uw favoriete bezigheden kunt besteden. Een kleine tip die u soms een uur of twee werk kan besparen.

  De nog te sorteren bak:

  Hoe graag we het ook willen, soms kunnen we voor alles niet altijd onmiddellijk een plaatsje vinden. Daarom kan u 1 afgesloten plastieken bak aanschaffen waar al deze rommel eventjes kan thuishoren. Probeer deze wel wekelijks te ledigen en schaf zeker nooit een tweede bak aan! Anders heb je voor je het weet er weer een nieuwe verzameling bij.

  Ga éénmaal per jaar op de rommelmarkt staan!

  Waarom niet een klein beetje terugverdienen aan de zaken waar we soms zo veel geld aan uitgegeven hebben? Door elk jaar op een rommelmarkt te gaan staan kost het u niets om iets weg te gooien. Je doet er de nieuwe eigenaar een groot plezier mee en zelf krijg je wat gespendeerde geld terug. Daarmee kan je iets leuk voor jou of voor het gezin doen zodat je daar ook nog is de vruchten van kan plukken. Het zou u nog verbazen wat sommige mensen verdienen aan rommelmarkten. Voor niet veel moeite krijg je een klein kapitaaltje terug.