Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Eigen zaak beginnen

Bent u er klaar voor?

 1. sonja
  Je eigen bedrijf opstarten gaat misschien één van de leukste momenten uit je leven worden. Daarentegen kan een faillietverklaring één van je donkerste momenten uit je leven worden. Het is dus belangrijk dat we begrijpen dat een zaak opstarten niet over één nacht ijs gaat. Je kan misschien al het idee hebben waarmee je het wil maken maar dat wil nog niet zeggen dat je zal slagen in die opdracht. We moeten dus goed uitkijken voor de valkuilen die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengen want eerlijk gezegd is het niet iedereen gegeven om zijn eigen bedrijf te leiden. Laat staan dat iedereen bekwaam zou zijn om tot de top te gaan behoren. Het onverstandigste dat iemand zou kunnen doen is u in iets gooien waar je weinig of niets van af weet. Denkend dat het wel allemaal in zijn plooi zal komen en dat je naargelang de tijd vordert zult bijleren. Hoewel dit heel[​IMG]onverstandig lijkt maakt 70% van de starters deze fout. Ze kijken naar andere zelfstandigen en zien hoe goed hun zaak draait. Met deze gedachte maken ze onmiddellijk de associatie dat dit voor hun ook wel zo zal zijn. Bijna niemand van de startende ondernemingen houdt rekening met het feit dat ze evenveel kans op slagen hebben als dat ze morgen de boeken moeten neerleggen. Want je moet maar een paar foute beslissingen nemen en het is morgen gedaan met je zaak. Ik wil zeker je euforie om een nieuwe zaak te beginnen niet doorbreken maar wil u door mijn eigen ondervinding in het ondernemersleven even laten stilstaan dat het niet allemaal happy en veel verdienen is.

  Het veel verdienen is zelfs maar voor een klein percentage weggelegd, je zal het misschien niet onmiddellijk geloven maar meer en meer zelfstandigen moeten het stellen met een inkomen dat lager is dan het wettelijk minimum inkomen. En dat is niet omdat ze niet hard werken of er niet voor willen gaan. Soms hebben ze één of meerdere foute beslissingen genomen waartoe ze verbonden zijn. Slechts één foute beslissing kan dan ook uw zaak in de afgrond duwen. Maar wat maakt nu het verschil tussen een goede en een slechte ondernemer? Met onderstaande tips wil ik u een inzicht geven over welke kwaliteiten een goede startende ondernemer zou moeten beschikken.

  Bent u een geboren leider?
  Vindt u van uzelf dat u een geboren leider bent of op zijn minst door ervaring geworden bent? Over welke kwaliteiten en karakteristieken zou een goed leider moeten beschikken? Wat onderscheidt hem of haar van de wannabe leiders die bij de eerste tegenslag zullen opgeven? Een leider is iemand die zijn doelen vooropstelt en alles zal doen om dit doel te bereiken. Hij zal zich met mensen omringen die dezelfde mentaliteit vooruitbrengen om zo zijn targets in de wacht te kunnen slepen. Elke faling op weg naar zijn of haar doel bekijkt de leider als een leermoment want deze faling brengt hem of haar eigenlijk nog dichter naar het doel. Je kan maar zoveel falingen hebben, als je hieruit kan leren om een andere aanpak te proberen zal je nooit verliezen. En wie telkens doorzet, hoe moeilijk het ook is of hoe onmogelijk iets ook lijkt te zijn zal alleen maar winnen in het leven. Dit is een belangrijke les waar je tijdens je carrière als zelfstandige dikwijls op zou moeten terugdenken.

  En eigenlijk zou je voor je zelfstandige wordt moeten kunnen concluderen of ondernemerschap wel op je lijf geschreven is? Als het niets voor jou is hoeft dat ook helemaal geen schande te zijn. Niet iedereen is een leider en dat hoeft ook niet te zijn. Iedereen heeft zijn specifieke talenten. Als leiderschap niets voor jou is moet je dat ook durven erkennen. Een leider van een zaak moet er telkens weer staan, bij ieder probleem, wankeling of vernieuwingen binnen zijn bedrijf. Hij of zij denkt van 's morgens als die opstaat tot 's avonds als die gaat slapen aan één ding, je zaak. Want wie er zich niet ten volle voor wil geven is voor hij of zij begonnen is al reeds verloren. Voor je plannen begint te maken zou je jezelf ervan moeten vergewissen of leider zijn iets voor jou is? Bij de minste twijfel doe je het beter niet, wacht dan nog af, je bent er misschien nog niet klaar voor of je zit nog niet in die specifieke fase. Sommige mensen zijn ondernemer op hun 20 ste terwijl bij anderen de vonk maar op de leeftijd van 40 of ouder toeslaat.

  Denkt u te kunnen verkopen?
  Verkopen is een vak, een kunst, een manier om je inkomen te vergroten. We verkopen onszelf op een dagelijkse schaal aan anderen. We willen goed voorkomen, praten soms anders dan we zijn of durven al eens een verhaaltje te verzinnen. Dat is eigen aan mensen en zowel jij als ik maken er ons schuldig aan. Verkopen heeft alles met overtuigingskracht te maken, hoe jij de man of de vrouw die tegenover je staat kan overtuigen om een product, een dienst of een idee van jou te kopen. Je moet dus als het ware je gedachten over iets kunnen overbrengen. Verkopen kan je aanleren, maar een goed verkoper word je door studie en ondervinding. Als je nog een leek bent op het vlak van verkopen kan ik je zeker het tweedelig artikel hoe word ik een goede verkoper aanbevelen.

  Zelfs als je al een ervaren verkoper bent kan je hieruit veel opsteken. Om een goede verkoper te worden moet je over een voldoende portie aan wil beschikken. Tot hoever wil jij gaan om je product of dienst te verkopen? Heb je het wel al eens gedaan en wat waren de resultaten hiervan? Voor je een eigen bedrijf opstart zou verkopen in je vingers moeten zitten. Je zou moeten weten met welke technieken je een klant kan binnenhalen. Je kan gauw genoeg testen of je een goede verkoper bent of niet. Creëer iets waar volgens jou waarde in zit, dit kan ofwel een product of dienst zijn. Wees zo inventief mogelijk zodat je zeker bent dat mensen dit kunnen gebruiken. Probeer je eigen creatie aan ten minste 50 mensen te verkopen. Je zal zien dat dit niet altijd van een leien dakje loopt, probeer deze oefening zoveel keer tot je uw aantal van 50 bereikt hebt. Als je vroegtijdig opgeeft of maar niets kan verkopen hoor jij nog niet in de verkoop thuis. Dan moet er aan jou nog wat gesleuteld worden, doe dan ook liever wat ervaring op van een goede verkoper of in een verkoopomgeving. Uit het lezen van een goed boek kan je ook steeds veel bijleren.

  Kan u waarde creëren?
  Het belangrijkste deel van een bedrijf is niet dat het geld kan genereren maar dat het zijn aanpak, producten of diensten een zekere waarde kan meegeven. Als geld verdienen uw belangrijkste factor is zal u gauw business moe zijn. Er komen namelijk tijden dat u geen of weinig geld zal verdienen, en geloof me, die tijden komen er! Iedereen krijgt wel is tegenslagen te verwerken en alles zal zeker niet altijd gaan hoe dat je het gehoopt had. Daarom is het belangrijk dat je voor uzelf en voor u klanten waarde kan meegeven. Waarom zou men anders van jou iets moeten kopen? Daarom is het altijd aan te raden dat je uw bedrijf op basis van uw competenties bouwt. Je zou het ook echt graag moeten doen. Als je twee maand geen cent verdiend hebt en je geeft op dan doe je het ook niet graag. Graag geld verdienen is nog iets anders dan graag doen.

  Wat je bedrijf doet zou je ook ongelooflijk moeten interesseren. Iemand die graag een foto neemt zou dan ook beter een bedrijf rond fotografie ontwikkelen. Zelfs al lijken de perspectieven van de sector niet goed zal je kans op slagen veel groter zijn dan dat je iets met tegenzin moet doen. En je kan alleen iets goed doen als je het graag doet. Als je iets met tegenzin doet zal dit ook op je klanten weerspiegelen en ik weet niet hoe het met jou zit maar ik koop liever niets van een verkoper die zelfs niet van zijn eigen producten of diensten houdt. Je moet er buiten het bedrijf ook passie voor hebben. Deze passie laat je moeiteloos om 5u 's morgens opstaan en je zal geen moment voelen dat je aan het werken bent. Doe dus nooit iets wat niet je passie is!

  Hoe zit het met je financiën?
  Geld is niet de belangrijkste factor van een bedrijf maar zonder geld zal je ook niet veel kunnen kopen. We moeten allemaal eten, wonen, kleding kopen en wie weet wat nog allemaal meer. Als je zaak niets opbrengt zal je dus niet aan je basisbehoeften kunnen voldoen. Als de vorige punten allemaal geen probleem opleveren zou geld in het begin wel is voor problemen kunnen zorgen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wat je nodig hebt is een startkapitaal dat van jou is. Ga dus niet lenen want dat is niet van jou en de bank maakt jouw bedrijf tot het zijne de dag je niet meer betalen kan. Ga als starter nooit lenen om een bedrijf op te starten, dit is idioot en kan later alleen maar voor problemen zorgen. Je moet zelf je startkapitaal opbouwen en dit zou al je kosten van de eerste 6 maanden moeten kunnen dekken.

  Waarom? Omdat een nieuwe zaak altijd risico's met zich meebrengt. Een gezonde buffer is dus zeker niet overdreven. Toch gaan de meeste mensen bij de bank ten rade, de bank denkt echter maar aan één ding, de bank zelf! Laat je niet ompraten dat je wel een lening kan krijgen aan een hoger percentage omdat je starter bent want dat is larie. Probeer niet van de bank af te hangen maar gebruik daarentegen je eigen kapitaal. Liever kleiner beginnen dan door een lening jouw winst te laten afromen. Laat je ook niet allerlei verzekeringen aansmeren, neem alleen deze die je nodig hebt en vergelijk kwa prijs minstens 3 verzekeringsinstellingen. Als je 20 bent heb je geen overlijdensverzekering nodig of moet je u niet indekken tegen gevaren die 1x in 100 jaar gebeuren. Ze zullen je ook aanraden om een kaskrediet of straightloan te nemen. Hierdoor krijg je volgens het standpunt van de bank meer ademruimte maar in feite zetten ze hiermee een mes op je keel. Vroeg of laat moet je dit ook terugbetalen en met deze vormen van krediet kunnen ze ineens beslissen om de kraan toe te draaien. Werk alleen met je eigen geld, heb je het niet, doe het dan niet!

  Bent u innovatief genoeg?
  Het bedrijfsleven verandert continu. Kan u hiermee om? Wat u vandaag doet en werkt kan morgen helemaal niet meer werken. Je moet dus innovatief genoeg zijn om je zaak te laten bloeien. Uw innovativiteit zal ook constant moeten draaien want wie aan de top wil staan moet voor de rest zijn. Een van de beste innovators was Steve Jobs. Met zijn creaties heeft hij telkens weer de wereld verbaasd. Onmogelijk stond dan ook niet in zijn woordenboek. Steve zijn passie was om de wereld zaken te geven die er nog niet waren. Om de eerste te zijn in een wereld dat continu innoveert moet je anders zijn dan de rest. Je moet ongewoon zijn in je prestaties, je kunnen en je wilskracht. Als u dit niet heeft zal u ook nooit tot de beste in uw vak kunnen behoren. Hoe anders bent u dan uw concurrenten die al jaren de markt beheersen? Wat heeft u in uw mars om het verschil te kunnen maken? Denk hier allemaal eerst goed over na. De grootste fout die de meeste starters maken is dat ze alles vlug willen laten gaan maar dat staat juist in contradictie met goed ondernemerschap. De beginnende ondernemer die voorbereid is heeft veel meer kans om te slagen dan die dat vlug zijn zaak wou opstarten. Ik begrijp dat u niet kunt wachten maar wees dan wel zeker dat je op alles voorbereid bent. Het komt niet allemaal goed, u zal het allemaal zelf moeten doen. Neemt u die uitdaging aan?