Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Ervaring vs diploma, waar kijkt een werkgever naar?

Uit wat haal je het meeste voordeel?

 1. sonja
  Een diploma hebben heeft heel wat voordelen op de arbeidsmarkt. Buiten het feit dat je zonder diploma voor veel minder functies bekwaam zal ervaren worden geeft het ook een eerste indruk van doorzetting. Om welk diploma het ook gaat, iemand die zijn diploma behaald heeft zal er ook genoeg uurtjes voor gestudeerd hebben. Het hebben van een diploma zal dan ook in de meeste gevallen door een toekomstige werkgever als zeer positief ervaren worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen als je geen diploma hebt je niets in je leven kan bereiken. Het is nog steeds mogelijk om[​IMG] van onderaan de ladder een mooie carrière op te bouwen. Vroeger was dit trouwens de regel, wie begon deed dit door met de laagste functie te beginnen. Tegenwoordig geven diploma's een springplank om vanaf uw debuut op de arbeidsmarkt onmiddellijk met een hoge functie te beginnen. Maar wat is nu het belangrijkste, een diploma of enkele jaren ervaring? Het spreekt voor zich dat een mix van deze twee een uitstekende voedingsbodem zou vormen om aan een job te beginnen. Spijtig genoeg is het in veel gevallen één van de twee, voor wat gaat uw werkgever op de knieën, een diploma of ervaring?

  De nieuwe diplomacultuur van bedrijven:
  Als je de jobsites en vdab vacatures eens analyseert kom je vast tot een schokkende verbazing. Tegenwoordig vraagt men al een diploma secundair onderwijs om aan de kassa van een grootwarenhuis te gaan zitten. Niet dat deze jobs minder waardig zijn maar volgens mijn bescheiden mening durf ik wel te stellen dat veel grote bedrijven de lat voor nieuwe werknemers veel te hoog aan het leggen zijn. Voor een ietwat gevarieerde functie moet je al snel met een Bachelor of Master op de proppen komen terwijl deze diploma's vroeger enkel voor hoge functies gevraagd werden. Laten we toch niet vergeten dat iedereen niet zomaar de kans heeft gehad om te gaan studeren. Het avondonderwijs en de open universiteit geven ons wel mogelijkheden om bij te benen maar dat is niet altijd evident.

  Buiten de hoge kostprijs zitten we nog steeds verveeld met het groot aantal leerstof dat we na onze uren zullen moeten bestuderen. Mijn grootste respect gaat dan ook uit naar mensen die dit in de late uurtjes of weekend nog zien zitten om voor een hoger diploma te gaan. De bedrijfswereld zou mijn inziens dan ook meer inspanningen mogen doen om welwillend personeel naar deze cursussen te laten begeleiden. Iemand die zo een diploma kan behalen heeft iets in zijn mars. Een bepaalde energie die een schat aan waarde voor een bedrijf kan betekenen.

  Ervaring opdoen binnen de bedrijfswereld:
  Nu we weten dat het zonder diploma veel moeilijker is om een gepaste job te vinden vragen we ons nog af in welke mate ervaring uw kansen op aanwerving kunnen verhogen. Gelukkigerwijs wordt ervaring binnen een bedrijf nog steeds als heel belangrijk beschouwd. Zonder diploma kan u nog altijd uw opgedane ervaring als gelijkwaardig laten beschouwd worden. Natuurlijk moeten we wel ergens die ervaring gaan opdoen. Zonder diploma en zonder ervaring wordt het wel heel moeilijk om een leuke job te gaan vinden. Uw enige kans zal dan op uw positivisme en wilskracht gebaseerd moeten zijn. Maar laat hier geen twijfel over bestaan, als u de juiste overtuigingskracht bezit kan ook u een aannemelijke functie in de wacht gaan slepen.

  Denk dus nooit dat ervaring van geen enkel belang is. Het is niet voor niets dat sommige universiteiten gelijkwaardige ervaring met een gepaste Bachelor of Master gaan huldigen. Tenslotte gaat het nog steeds over u en zal jij moeten bewijzen wat je in je mars hebt. Diploma's geven dan ook maar een beperkt zicht op iemands kunnen. Tijdens de eerste maanden na aanwerving zal men snel genoeg weten of men de juiste keuze gemaakt heeft. Een vroege C4 betekent dus gewoon dat u volgens het bedrijf niet voldoende bekwaam bent. Maar niet getreurd, na enkele jaartjes van relevante ervaring kan ook u verder blijven groeien.

  Wilskracht zal je op het juiste pad houden:
  Of je nu ervaring, een diploma, allebei of geeneen van de twee hebt maakt eigenlijk niet zoveel uit als je niet over voldoende wilskracht bezit. Zonder meer in je leven te willen zijn zal je er nooit geraken. De mensen die de meest fantastische zaken in hun leven hebben verwezenlijkt zijn niet altijd diegene met de hoogste diploma's. Het zijn vaak de mensen die nooit van opgeven wilden weten. Waarbij anderen hun verkondigden dat het hun nooit zou lukken bleven deze mensen bij hun eigen gedachten om zo dat ene speciale te kunnen verwezenlijken. Wie zal jij in het leven zijn? Iemand die bij de pakken blijft zitten of alleen stopt wanneer je uw doel bereikt hebt? Kies vandaag waarin jij jezelf wilt verbeteren en begin er zo snel mogelijk aan! Wil je dat ene diploma, ga er dan voor. Ga je liever voor ervaring, doe ze dan op maar weet dat het allemaal van één persoon zal afhangen, jij!