Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Facebook maakt ons socialer!

De invloed van facebook op onze sociale vaardigheden

 1. bieke
  Facebook, de grootste social media site van dit moment telt ongeveer meer dan 500 miljoen actieve gebruikers. Daarmee is facebook ineens de meest gebruikte website ooit, het kleine imperium van Mark Zuckerberg is dan ook wereldbekend en iedereen lijkt het te gebruiken. Hoewel vele andere artikels beweren dat facebook ons associaal zou maken gaat die vlieger niet helemaal op. Een recente studie van Dr. Craig Watkins die 900 studenten gevolgd heeft zou het tegendeel kunnen bevestigen.

  Verdringt internetvriendschap echt contact?
  Volgens Watkins zal internetvriendschap op facebook echte vriendschap niet verdringen. Sterker nog, door het vele terugzien van vrienden op facebook zou dit onze banden alleen maar kunnen versterken. Men zou sneller kunnen afspreken met mekaar omdat men de updates van vrienden op een dagelijkse basis kan bijhouden. Of het nu een bericht, foto of videofragment is maakt op zich niet veel uit. De updates alleen zorgen ervoor dat we hunkeren naar contact buiten facebook. Facebook is enkel een hulpmiddel om onze vriendschap staande te houden. Het zou ook verre vrienden en familiebanden versterken omdat het zo makkelijk is om in contact te blijven. De moeite die men op het sociale netwerk moet doen is dan ook miniem, een berichtje achterlaten of een reactie bij een foto plaatsen is nu niet echt hard labeur maar word wel enorm geapprecieerd!

  Gebruik door man en vrouw op facebook is wel verschillend:
  Mannen zien facebook als een functioneel platform waar ze vooral nieuws, berichten en zaken over werk en persoonlijke hobbies zullen aankaarten. Ze zullen niet zo snel foto's of videobeelden gaan delen met vrienden. Vrouwen daarentegen zullen hun profiel vullen met foto's over het gezin, familieaangelegenheden of uitstappen die ze gemaakt hebben. Vanaf vrouwen het schoolbankje verlaten zijn ze wel iets discreter. De vrouwen die aan dit onderzoek hebben deelgenomen vonden het plaatsen en bekritiseren van foto's die vrienden posten heel belangrijk om plezier te maken. Wat zowel man als vrouw wel gemeen hebben is dat naarmate ze ouder worden hun interactiviteit meer wordt beperkt. Ze zullen iets geslotener worden en minder van zichzelf prijsgeven.

  Wat delen we graag op facebook ?
  In 84% van de gevallen wordt de relatiestatus het meest gedeeld, mensen blijken er helemaal geen probleem mee te hebben dat hun vrienden weten dat ze alleenstaand, verliefd, getrouwd of gescheiden zijn. Persoonlijke voorkeur voor boeken, films en interesses mag ook aan dit lijstje worden toegevoegd. De politieke visie en religieuze overtuiging ligt al een pak gevoeliger en zal men niet zomaar tentoonstellen. Mannen zullen eerder links van culturele pop evenementen en nieuwsgerelateerde onderwerpen met hun vrienden delen dan vrouwen. Bij de jongere generatie zal men vaak links met het verzoek tot spelen van spelletjes binnen facebook posten.
  Al bij al kunnen we besluiten dat dit de eerste studie is die aantoont dat sociale media niet perse als negatief moet ervaren worden. Het is een belangrijke aanvulling op ons alledaags leven geworden. De digitale evenaring van onszelf.