Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Familie relaties 2014-04-02

Prioriteiten stellen binnen het gezin.

 1. OnlineHulpverlener
  Familie relaties

  Wanneer je een (liefdes)relatie aangaat met iemand heb je beiden ook nog een familie die je apart van elkaar 'meebrengt'. Er wordt daarover weleens gekscherend gezegd: "In een relatie krijg je de schoonfamilie er (gratis) bij..". In eerste instantie klinkt dit wat cru of cynisch misschien maar er zit wel degelijk een waarheid in deze uitspraak. De persoon waarvan jij houdt heeft door de jaren heen bepaalde familiebanden opgebouwd en zelf heb je dit uiteraard ook.
  De ene familieband is daarbij niet de ander. Sommige familiebanden zijn verwaterd, andere zijn er door een conflict alleen nog maar in theorie maar er zijn ook familiebanden die heel hecht zijn. En hier wil ik eens wat dieper op ingaan..​

  Hechte familieband

  Natuurlijk wil je een familieband die hecht is ook behouden, je koestert die relatie en je haalt er wederzijdse voldoening uit. Tenminste, dat is over het algemeen wel het geval. Maar er zijn ook familiebanden die benauwend, bemoeizuchtig of voornamelijk eenzijdig zijn. Omdat deze laatste categorie familiebanden een onderwerp op zich kunnen opleveren wil ik dat nu dan ook even laten voor wat het is. Voor nu wil ik even verder inzoomen op de hechte familiebanden die gelijkgestemd zijn en met een wederzijdse behoefte ingevuld worden.

  Het gevaar van de hechte familiebanden voor het eigen gezin

  Ik wil in dit artikel niet pleiten voor het loslaten van hechte familiebanden, laat dit duidelijk zijn. Ik weet dat dergelijke banden een belangrijke meerwaarde kunnen hebben voor beide partijen. Waar ik wel de aandacht op wil vestigen is het bepalen van de prioriteit ten aanzien van hechte familiebanden. Wanneer je als partners in een gezin leeft, wellicht nog aangevuld met kinderen, dan heb je een bepaalde zorgplicht naar elkaar binnen de relatie.
  Nu hoeft dat geen kwestie van een volledige dag- en nachttaak te zijn, integendeel, het is ook belangrijk dat beide partners elkaar de ruimte gunnen in hun eigen vrijheden, met behoud van respect voor de relatie en voor de partner.
  Maar binnen gezinnen moet er voor worden gewaakt dat familieleden buiten dit gezin niet onopgemerkt onderdeel worden van ditzelfde gezin. De hulp, de mening en het fijne contact wat met hechte familieleden mogelijk is, moet op de juiste waarde ingeschat worden. Daarbij moet er voor gewaakt worden dat 'deze bronnen buiten het gezin' zich zeggenschap en invloed toe-eigenen die niet alleen onwenselijk zou kunnen zijn maar bovenal ongezond is.

  Het gezin in ontwikkeling

  De (liefdes)relatie tussen twee partners en hun eventuele kinderen is bovenal een ontdekkingstocht en ontwikkelingsproces wat zich juist tussen de personen van het gezin hoort af te spelen, zonder inmenging van buitenaf. Natuurlijk kan een mening of andere zienswijze een verfrissende visie geven op zaken maar uiteindelijk zijn het de partners zelf die hun eigen verantwoordelijkheden moeten nemen en moeten gaan staan in hun eigen individuele kracht en de kracht van de partners (en eventuele kinderen) samen.
  Een gezin dat een krachtige eenheid vormt, dat is het motto!

  Foto's

  1. family-222131_150 (96 x 96).jpg

Recente Reviews

 1. veerleke
  veerleke
  5/5,
  Versie: 2014-04-02
  Eigen familie boven alles
 2. Loesje1981
  Loesje1981
  5/5,
  Versie: 2014-04-02
  Ontroerend en hard tegelijk
 3. Nientje
  Nientje
  5/5,
  Versie: 2014-04-02
  Je eigenlijke gezin is inderdaad het belangrijkste. De rest komt er maar bij, maar maken er eigenlijk geen deel van uit.
 4. rietje
  rietje
  5/5,
  Versie: 2014-04-02
  Mooi artikel over de familie
 5. jana
  jana
  5/5,
  Versie: 2014-04-02
  Zo waar
 6. robby
  robby
  5/5,
  Versie: 2014-04-02
  Bedankt voor weer een informatieve bijdrage. Een artikel dat je tot nadenken aanzet.