Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Financiële problemen binnen je relatie

Hoe je financiële problemen te boven komt...

 1. bieke
  Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, hoewel je in de sprookjes van de liefde kan leven is dit ver van de realiteit verwijderd. De liefde is mooi en bijzonder maar zonder geld zit je gauw samen in een kartonnen doos voor het Noord-station. Een neerwaartse spiraal in je financiën kan je relatie veel schade toebrengen. Daarom zijn zoals steeds van in het begin goede afspraken onontbeerlijk. Je moet samen bespreken wat kan en wat niet kan en je daar beide aan houden. Doe je dit niet krijg je de bal tien maal harder teruggekaatst. Met de hedendaagse creditcardcultuur is geld niet meer tastbaar en dat is een groot probleem. We spenderen zonder hierover na te denken dat we op korte termijn zullen moeten terugbetalen. Gooi die creditcards de deur uit en geef alleen geld uit dat je hebt! De eerste en belangrijkste stap in je nieuwe uitgavenpatroon is het aanstellen van een persoonlijke boekhouder. Dit moet geen duurbetaalde accountant zijn maar één van jullie kan de rol op zich nemen. Deze persoon beheert de financiën en grijpt in waar nodig. Het is wel van uiterst belang dat in de beginfase hieromtrent duidelijke afspraken worden samengesteld. Je kan moeilijk iemand bekritiseren als je op voorhand nooit geen regels hebt bepaald. Neem je rol als boekhouder van het gezin serieus op en stel een kleine boekhouding samen. Hierin worden budgetten voor huur, leningen, voedsel, kinderen, hobbies en dergelijke netjes gestipuleerd. Behoud ieder een eigen rekening maar beheer samen de kostenrekening van het gezin. Dit is een gezamenlijke rekening waar éénmaal per maand volgens je eerder opgesteld budget door ieder een vast bedrag wordt gestort. Met dit geld moet je het doen, bijstorten is geen optie. Het is dus van belang dat de regeltjes naar behoren worden opgevolgd. Doe je dit niet kunnen er sancties worden opgesteld. Bv. bij een overschrijding van het budget(zonder goede reden) dient er een boete te worden betaald. Langs de andere kant, hebben jullie samen deze maand een overschot op de gezamenlijke rekening behaald, verdien je een pluim.

  Bouw samen een spaar-en funrekening op:
  Naast het beheer van de dagelijkse kosten wil je wel eens iets opbouwen. Daarvoor hebben we geld nodig, geld dat we gaan sparen. We gaan twee rekeningen opbouwen, een spaarrekening en een funrekening. De spaarrekening dient om een reserve te kunnen opbouwen, deze reserve wordt alleen in noodgevallen aangewend. Dus niet om een nieuwe tv of koelkast te kopen. In principe kom je aan deze rekening nooit aan, ze kan dus alleen maar groeien. Als het bedrag voldoende hoog is kunnen we dit gaan beleggen, het liefst op vastrentende producten zodat jullie nooit je opgebouwde rekening zullen verliezen. Zo creëren we een houvast voor slechtere tijden. Dan hebben we de funrekening, hierop storten we maandelijks een klein bedrag. Deze rekening dient voor uw amusement, bv. cinema, pretpark, etentjes, noem maar op. Zo kunnen we ons als koppel op een regelmatige basis amuseren, want sparen zonder amusement is ook maar niets.

  Betaal je rekeningen op tijd:
  Van uitstel komt afstel. Dit geldt eens te meer voor uw openstaande rekeningen. Het is belangrijk dat je uw sovabiliteit niet gaat aantasten. Dit kan enkel met al uw rekeningen ten laatste op hun vervaldag te gaan betalen. Doe je dit niet krijg je even de illussie dat je uitgavenpatroon verhoogt, niets is minder waar. Achteraf vermindert je uitgavenstaat met meer dan het uitgestelde bedrag. Er komen namelijk nalatigheidskosten bij die je meer doen uitgeven dan het oorspronkelijke goed waard is. Dit is onverstandig en kan je op termijn duur komen te staan. Veel succes!