Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Gebuisd voor je examen, wat nu?

Ga er opnieuw voor

 1. sonja
  Studeren is leuk en informatief maar kan ons ook serieus demotiveren. Daar heb je dan maanden zitten studeren om te moeten vaststellen dat je eindresultaat beneden alle peil is. Je begint je vragen te stellen over dat deze studie wel iets voor jou is of we denken al is verkeerdelijk dat we gewoonweg te dom zijn. Zeker hoger onderwijs en universiteiten hanteren de laatste jaren een extreem hoog niveau maar dat heeft ook een reden. Het is namelijk niet voldoende dat je de leerstof kent maar je moet het ook daadwerkelijk kunnen toepassen. Een goede student uit het secundair onderwijs is daarvoor bv. niet altijd genoeg voorbereid om hogere studies te gaan aanvatten. Klakkeloos vanbuiten leren is[​IMG] dus enkel de eerste stap in het begrijpen van de totale materie en zou dus niet als eindpunt bekeken mogen worden. Hoe goed je ook gestudeerd hebt, wie voor zijn examen zakt heeft alleszins iets verkeerd gedaan. In het begin is het misschien niet altijd duidelijk wat er fout gelopen is maar naarmate de tijd vordert zal je hierin meer inzicht krijgen. Geef het dus niet onmiddellijk op maar zoek een andere manier die je beter op het examen kan voorbereiden. Studeren is hard maar wie van geen opgeven wil weten heeft dan ook het meest waardevolle papier binnen onze maatschappij op zak, een diploma!

  De mededeling van je slecht resultaat:

  Het krijgen van slecht nieuws is nooit leuk maar als je hard gewerkt hebt komt dit meestal als een verrassing aan. Heel even zak je door de grond van schaamte en bedank je de examinator voor het verkregen resultaat. Met een gevoel van leegte en verontwaardiging gaat de rest van de dag aan je voorbij. Hoe is het toch zover kunnen komen en waarom moet dit juist bij mij gebeuren? Een typische menselijke redenering die spijtig genoeg niet veel zal uithalen. Het feit dat je dit niet verwacht had maakt het eens zo moeilijk waardoor de oplossing om erdoor te komen steeds verder lijkt weg te zakken. Je zal misschien denken dat je te dom bent of te weinig hebt gedaan maar zowel jij als ik weet dat dit veelal de oorzaak niet is. In de meeste gevallen is het gewoon een verkeerde manier van leren maar daarvoor moet je wel beseffen dat je daaraan iets kan veranderen!

  Opgeven is geen optie:

  Je studie opgeven omdat één of meer examens een totale flop waren is waarschijnlijk het domste dat je kan doen. Wie het toch doet zal deze beslissing voor de rest van zijn leven moeten meedragen. Het is niet dat je zonder diploma geen werk kunt vinden maar de zoektocht zal alleszins veel minder snel resultaat opleveren. Die goed betaalde job waarbij je elke dag in je mooiste kleren op het werk mag verschijnen kun je nu wel op je buik schrijven. Op jonge leeftijd zal je waarschijnlijk nog wel iets van werk vinden maar hoe meer je leeftijd vordert, hoe minder attractief je voor de arbeidsmarkt zal zijn. In ieder geval zijn de goede jobs met een groter inkomen niet meer voor jou.

  Deze houden ze liever aan de kant voor iemand met een volwaardig diploma. Werkgevers houden ook niet van opgeven want dit brengt niet veel goeds met zich mee om nog maar te zwijgen dat vele tewerkstellingen sowieso bij wet een diploma vereisen. Nu opgeven is de rest van je leven opgeven en wie wil er nu zo zijn levenswandel doorlopen? Geloof dus niet dat dit niet voor jou weggelegd is want dat is het wel! Ook jij kan zeker en vast een diploma behalen maar de vraag is hoe hard je ervoor wilt gaan?

  Zoek andere manieren om de cursus beter te begrijpen:

  Zeggen dat het aan de cursus, leerkracht of examinator ligt waarom je niet geslaagd bent is flauwekul. Jij bent verantwoordelijk voor jouw daden dus alleen jij bent nu in de fout geweest! Vrees echter niet want we hebben dit allemaal wel eens meegemaakt. Je bent hierdoor heus geen onmens maar je moet wel beseffen dat het vanaf nu anders zal moeten gebeuren. Anders betekent niet perse harder of moeilijker. Soms zijn een paar technieken genoeg om een heel ander zicht op de info te verkrijgen. Maar deze technieken komen niet bij jou aan de deur kloppen, je zal naar alle waarschijnlijkheid verschillende manieren moeten proberen alvorens je jouw techniek gevonden hebt.

  Begin terug bij het begin en laat tijdsdruk je niet op stang jagen. Elk stuk van de cursus dat je hierdoor beter begrijpt is een stap in de goede richting en geeft je statistisch meer kans om de volgende keer wel te slagen. Overloop alles grondig en maak nieuwe samenvattingen zodat er zich nieuwe schema's in je brein zullen nestelen. Herhalen, herhalen en nog is herhalen is de boodschap maar dat is niet voldoende. Deze keer moet je echt tot het uiterste gaan want je wilt toch liever niet nog een keer onderuit gaan.

  Wees je ergste nachtmerrie!

  Als je dacht dat hard studeren je wel bekend in de oren klonk zal je nu wat anders meemaken. Elk vrij uur zal je vanaf nu aan je studie geven, bekijk het als een intensieve training om een specialisatie te verwerven. Wees een navy seal in het studeren en je bent vrijwel zeker dat je de volgende keer wel zal slagen. Neem je gehele cursus op een bandje op zodat je in de wagen, tijdens het stappen of wanneer je ergens moet wachten op een auditieve manier de cursus overloopt. Visualiseer hierbij de verschillende praktische patronen en verleg je moeilijkheidsgraad met het tikken van de klok. Wanneer je denkt alles te kennen, overloop je alles nog is en nog is zodat je op alle mogelijke manieren de veelheid aan info gaat verwerken.

  Vraag iedereen rondom jou om het moeilijkste uit de cursus te ondervragen zodat je door verschillende visies vragen krijgt voorgeschoteld. Het best van al zoek je mensen die de door jouw gekozen studie al reeds beëindigd hebben en vraag je hun om je op alle mogelijke manieren te helpen. Laat je leven voor een beperkte tijd door deze cursus bepalen en het slagen hiervoor zal ineens niet meer zo moeilijk gaan. Ben je bereid om tot het uiterste te gaan?