Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Geen enkele bank kan zijn depositeurs uitbetalen!

Over banken en hun deposito's

 1. bieke
  De banken zijn onmisbaar geworden in het systeem. Wij kunnen niet zonder de banken en de banken kunnen niet zonder ons. Als de banken vallen is er een depressie, wordt er geen krediet meer verstrekt en gaat alle economie verloren. Daarom zullen alle overheden bijspringen als banken in de problemen komen, ze zijn de fundamenten van onze moderne economie. De overheden kunnen wel zeggen dat er geen bail-outs meer zullen komen, wij weten wel beter. Als de beurzen kelderen en de mensen hun vertrouwen in de banken beginnen te verliezen zullen ze altijd moeten bijspringen.

  Een en al vertrouwen:

  Hoe vreemd het ook mag klinken, alles in onze economie is gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen in onze banken is van cruciaal belang. Als het vertrouwen verdwijnt, verdwijnt ook de solvabiliteit van de bank. En vanaf daar gaat het van kwaad naar erger. Als de banken hun dagelijkse operaties niet kunnen volbrengen zal hun vermogen tot kredietverstrekking opdrogen. Dit betekent dat ook jij en ik zullen achteruitgaan, want als mensen voor hun handel, huis, auto en wie weet wat nog allemaal geen lening meer kunnen krijgen droogt onze economie zienderogen op. De consument zal dan de broeksriem aanspannen wat nog slechter is voor een economie die al geen krediet meer krijgt. Geen enkele bank kan al zijn depositeurs op hetzelfde moment uitbetalen. Een Bankleegloop moet men dus ten alle tijde vermijden.

  Wat de bankencrisis in 2008 veroorzaakt heeft:

  Het is allemaal begonnen met Lehman Brothers, de investeringsbank die zich en vele anderen had blootgesteld aan subprime mortgages. Om het simpel te houden deelden de banken hun leningen voor vastgoed in stukken zodat ze deze op Wall Street konden verkopen en zo meer winst konden maken. Men leende zijn geld uit aan mensen waar men van wist dat ze het eigenlijk niet konden betalen. In het begin is de interest laag maar gaandeweg de lening wordt deze aanzienlijk hoger waardoor banken op woekerwinsten konden rekenen. De banken, en vooral de investeringsbanken dachten dat vastgoed toch altijd zou stijgen + ze verzekerden zich bijna allemaal bij AIG welke een verzekering aanbood op de eventuele verliezen per lening. Maar AIG stond ook op het punt van onder te gaan, het was dus tijd dat de overheid iets ging doen. Dit was niet alleen Amerika! Europa en de rest van de wereld zouden volgen. Daarom hebben ze de banken gedwongen om het TARP PLAN goed te keuren. Het was een kapitaalinjectie van de overheid in alle grote Amerikaanse banken. Een gelijkaardig fenomeen hebben we in Belgiƫ gezien met de kapitaalinjecties van de overheid in Fortis, Dexia en KBC. Achteraf heeft de markt zich deels gestabiliseerd en was zo de grootste kans op het vallen van de wereldeconomie geweken.

  De banken vandaag:

  Zouden de banken vandaag hun lesje hebben geleerd? Wie zal het zeggen, ze zijn alleszins meer gereguleerd maar het blijven banken. En het doel van een bank is om monsterwinsten te maken. De regels zijn verstrengd maar het zullen altijd banken blijven. En wij zullen ze altijd nodig hebben voor onze aankopen, leningen, beleggingen enz. Maar we hebben geen andere keus dan ze te vertrouwen, zonder de banken gaan we regelrecht een depressie tegemoet. Het is dus niet slim om tegen de banken te wedden. Ieder van ons zou er eigenlijk in moeten investeren zodat ook wij van hun activiteiten kunnen winnen. Als je bekijkt dat de meeste banken op dato van vandaag onder hun boekwaarde verhandeld worden is er misschien wel een koopmoment aangebroken. Wil u ook bankeigenaar worden?