Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Geschikte mensen voor uw bedrijf aanwerven

Omzeil de valkuilen

 1. sonja
  Laten we eerlijk zijn, geschikte mensen voor uw bedrijf of organisatie aanwerven is niet meer vanzelfsprekend. Onze economie is zodanig veranderd dat we het niet langer met alleen goede mensen kunnen doen. Ze moeten op alle vlakken kunnen presteren, daar betaalt u hen tenslotte voor. Op zoek gaan naar personeel is een vak apart. Het is niet voor niets dat de laatste jaren de interim -en rekrutering kantoren als paddestoelen uit de grond zijn gekomen. Er is dan ook altijd werk genoeg in het vinden van geschikt personeel. Vroeger namen we een sollicitatie af waarna we snel een besluit zouden nemen of we al dan niet de sollicitant zouden aanwerven. Hierdoor zijn er veel mensen op de verkeerde plaatsen terecht gekomen. Het is dan ook[​IMG] voor uzelf als werkgever van significant belang dat de geïnteresseerde aan alle eisen voor de job voldoet. Zoniet zal u het snel genoeg merken maar dan is het meestal te laat. Dit is noch voor u noch voor de betrokkene een leuke ervaring. Daarom kunnen we beter van meet af aan met voldoende middelen gaan werken zodat we een getrouw beeld van de persoon aan de overkant van de tafel kunnen schetsen. U kan dure assessments door een selectiebureau laten afnemen maar u kan dit evengoed zelf klaren.

  De eerste beoordeling, het cv zelf:

  Het curriculum vitae is het visitekaartje van uw sollicitanten. Aan deze korte beschrijving over hun beroepsverleden en interesses kunnen we ons al een eerste indruk opmaken. Indien langs de post opgestuurd kan u zonder de brief te openen al een eerste beoordeling uitvoeren. Is er zorg aan de omslag besteed? Hoe zit het met de netheid en het geschrift? Vooral voor een administratieve functie kan dit al eens van pas komen. Bij het openmaken van de envelop gaan we nauwkeurig de ingevulde gegevens bestuderen. Kijk het cv op fouten na, als men al fouten in zijn cv maakt kan u er van op aan dat dit in uw bedrijf ook zal gebeuren.

  Vervolgens kan u de studies en eventueel eerdere functies gaan bekijken. Iemand die 14 scholen gedaan heeft om daarna al 25 jobs te hebben gehad is niet bepaald iemand die vastheid in zijn of haar leven nastreeft. Als men diploma's verworven heeft zou ik ook altijd de bewijzen willen zien. Omdat veel werkgevers hier meestal niet op ingaan zijn er nogal eens sollicitanten die diploma's gaan verzinnen. Hetzelfde geldt voor de referenties, vraag tenminste 3 referenties waarnaar u kan bellen en doe dit ook. U zou versteld staan hoeveel er door deze paar checks al door de mand gaan vallen.

  Het eerste gesprek:

  Als het cv aan uw verwachtingen voldoet kan u de sollicitant voor een eerste gesprek naar uw bedrijf laten komen. Aan hun voorkomen en spreekvaardigheid kan u snel merken met welk soort volk u te maken heeft. Vraag hun eerder ingediende cv nog eens na waarna u hen de jobomschrijving uitlegt. Hierin hoeft u niets te verbloemen, leg hun onmiddellijk uit wat er te doen valt en wat u van nieuwe werkkrachten verlangt. Vraag de sollicitant waarom jij aan hem of haar zou aanwerven en waarom ze denken dat ze geschikt voor de job zouden zijn.

  Meestal komt dit enigszins overeen met de verwachtingen maar je weet maar nooit. U zou het interview ook lang genoeg moeten laten duren waarna u andere mensen binnen uw bedrijf wat vragen aan de betrokkene laat stellen. Zonder dit op voorhand mee te delen kan u zien hoe spontaan de sollicitant is. Hij kan ofwel toe klappen of misschien helemaal openbloeien. Voor management -en verkoopfuncties is spontaniteit en durf van groot belang. Een goed manager en/of verkoper moet zich in alle bochten kunnen wringen, de ondervraging door verschillende mensen zou voor een goede kandidaat dan ook een koud kunstje moeten zijn.

  De testfase:

  Waarvoor men ook solliciteren komt, iedereen zou terdege moeten worden getest. Tussen praten en doen is nog altijd een groot verschil, dit kan dmv een goede test onderzocht worden. Laat hem of haar daarom eens een weekje meedraaien. Met een interimcontract of contract bepaalde duur is dit zeker mogelijk. Door hem of haar 5 dagen intensief op te volgen kan je u al een correcter beeld gaan maken. Accepteren de collega's hem of haar? Kunnen ze het werktempo volgen? Hebben ze voldoende capaciteiten om de job tot een goed einde te brengen? Allemaal vragen die u in een weekje wat meer klaarheid zouden moeten brengen. De beste test is nog altijd het werk zelf. Waarom zouden we dan geld aan selectiebureaus gaan verspelen?

  Op huisbezoek:

  Hoewel het niet vaak gedaan wordt is een huisbezoek heel belangrijk. Door een avondje met de kandidaat door te brengen kan u zijn woonomgeving zien. Hieraan kan je snel opmerken hoe iemand echt in mekaar zit en vaak voelt men zich thuis wat meer op zijn gemak. Optimaal voor een gesprek onder vier ogen dat daarom niet altijd over het werk moet gaan. Vraag gerust interesses na zodat u helemaal in de leefwereld van de andere kan geraken. Een huisbezoek kan dikwijls de finale beslissing of we ze wel of niet gaan aanwerven beïnvloeden.

  Als u op de woonst en levensstijl van de sollicitant niets aan te merken heeft kan u haar of hem met een gerust hart gaan aanwerven. Ga met nieuwe aanwervingen niet te snel om, neem uw tijd zodat u zich een correct beeld van de kandidaat kunt scheppen. Alleen zo bent u meer zeker of u wel de juiste werkkracht zult aanwerven.