Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Haal de psycholoog in u naar boven

Analyseer uw omgeving

 1. sonja
  Elke dag komen we in aanraking met de meest verschillende mensen. Zowel op het gebied van denken, wat we willen en over wat we dromen zijn onze gedachten wijd verspreidt. Hoe leuk het ook dan is als we gelijkgestemden tegen het lijf lopen. Spijtig genoeg is dit meestal meer uitzondering dan regel. Het is daarom misschien niet al te onbelangrijk als we zouden weten wat andere mensen bezighoudt. Daarvoor hoeft u geen erkende psycholoog te zijn, met een gezonde dosis mensenkennis en de wil om menselijk gedrag te bestuderen bent u al een heel eind op weg. Vanaf u dit wat onder de knie heeft is het namelijk mogelijk om mensen meer te gaan begrijpen. Meestal denken mensen dat anderen net zoals zij[​IMG] denken maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. We hebben allemaal een andere achtergrond en opvoeding genoten en niet ieder van ons is in alles wat hij wou gestimuleerd geweest. Wrok, haat en teleurstellingen in het leven vormen mee het gedrag van wat we vandaag als persoon geworden zijn. Als u bv. een gelukkige jeugd heeft gehad zal u het moeilijker kunnen begrijpen waarom iemand van 16 jaar telkens weer amok op school staat te maken. Maar wat als we als bezoeker in de denkwereld van iemand anders zouden kunnen meeleven zodat we een gepaste oplossing voor hem of haar naar voor kunnen schuiven?

  Iedereen heeft een verhaal, probeer er achter te komen wat dat is:

  We hebben allemaal vanalles meegemaakt. Waar we de meeste zaken door onszelf kunnen verwerken hebben we soms een helpende hand nodig. Iemand die met een objectieve kijk op de situatie ons een breder perspectief kan laten waarnemen. Het is niet abnormaal dat bepaalde gebeurtenissen iemands leven ondersteboven kunnen halen. Niet altijd omdat ze zo'n grote tragedie hebben meegemaakt maar meer omdat ze nooit geleerd hebben hoe dat ze die kunnen verwerken. Emoties kunnen bij negatieve gebeurtenissen dus altijd twee kanten uit. Of ze stimuleren ons om meer van onszelf te vragen of ze trekken ons nog meer naar beneden.

  Begrijp dus heel goed dat wat jij in je leven hebt meegemaakt niet per se de andere zijn levensverloop zal vertegenwoordigen. Voor we iemand kunnen helpen zullen we dus moeten zien te weten te komen wat die andere persoon zijn levensverhaal juist inhoudt. Mensen die dus onmiddellijk kritiek geven op recente gebeurtenissen geven alleen kritiek hoe anders zij op zo'n moment zullen reageren. Zonder de geschiedenis van de persoon in kwestie te kennen weten we niets en zullen we ook nooit iemand kunnen helpen. Probeer dus op een kalme, uitnodigende manier er achter te komen wat hij of zij heeft meegemaakt. Respecteer absoluut ook als iemand daartoe nog niet bereid is. Soms is professionele hulp dan meer aangewezen.

  Empathie, kent u het nog?

  Wat u ook te horen krijgt, u moet er klaar voor zijn. In alle gevallen zou u moeten proberen om de persoon met het probleem te kunnen verder helpen. Dat kan u alleen als u met zijn denkwereld kan meeleven. Vanaf u met de vinger staat te wijzen creëert u namelijk een aanvallende staat waarbij de andere zijn natuurlijke staat van verdediging zal oproepen. Mensen die veel kritiek op anderen hebben willen meestal alleen laten zien hoe goed zij het wel voor mekaar hebben. Helpen we daarmee iemand anders? Niet echt, in dat geval kan u beter een show gaan geven van hoe de perfecte mens er nu in werkelijkheid uitziet.

  Een goede psycholoog zal dan ook nooit zijn patiënt constant bekritiseren. Dit heeft namelijk een averechts effect, het is toch de bedoeling dat er met de man of vrouw in de ligstoel wordt meegeleefd zodat men achteraf stap voor stap zijn of haar situatie kan veranderen. Bij u zou dit dus niet anders mogen zijn en ik geef grif toe dat dit niet altijd gemakkelijk is. Maar door veel met mensen in interactie te komen zal u zien dat u ook op den duur er veel zal kunnen uithalen. Het is namelijk door onze gemeenschappelijke levensverhalen te vertellen dat we van mekaar kunnen leren.

  Durf door te verwijzen:

  Hoe goed u ook bent, niemand kan altijd alles oplossen. We kunnen wel de eerste schakel in iemands genezingsproces zijn maar dikwijls is de expertise van een professioneel psycholoog de beste keuze. Mensen zullen u namelijk dikwijls zeggen dat u hen geholpen hebt doch blijven ze met dezelfde problemen kampen. Trouwens denken we instinctief toch altijd dat we onze problemen zelf kunnen oplossen. Nog een geluk dat dit in veel gevallen ook zo blijkt te zijn. Anders zouden er maar al teveel mensen met psychologische problemen blijven rondlopen.

  Voor die speciale, persoonlijke problemen durven we niet altijd de hulp van een professioneel in te roepen. Veel te veel mensen denken spijtig genoeg nog altijd dat een psycholoog alleen de mentale zieken behandeld. Maar niets is minder waar, psychologen worden vandaag de dag door allerlei instanties ingeroepen. Als rekrutering mechanisme, als personal coach en zelfs als ervaringsdeskundige. De psycholoog kan dus de dag van vandaag in alle facetten van ons leven een helpende hand zijn. Als u iemand kent met persoonlijke problemen, heb dan ook de moed om hem door te verwijzen. Het kan zijn of haar leven voorgoed veranderen.