Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Het bedrijfsfeest overleven

Wat wel en niet kan...

 1. sonja
  De werkende mens krijgt er vroeg of laat mee te maken, het bedrijfsfeest komt eraan. Een avond waarbij iedereen van het bedrijf wordt uitgenodigd zodat jullie samen op een prettige manier mekaar kunnen leren kennen. Even weg van alle stress en drukte, nu is het moment aangebroken om mekaar eens echt te leren kennen. Er ligt geen werk voor jullie klaar, enkel lekker eten en drinken zodat jullie allemaal van een leuke avond kunnen genieten. Sommige mensen hebben echter een verkeerde indruk als het bedrijfsfeest zich presenteert. Voor hun is dit de ideale gelegenheid om eens goed uit de bol te gaan. Ze drinken[​IMG] erop los en proberen alles wat er rondloopt zo snel mogelijk te versieren. Wat ze dan wel vergeten is dat ze de volgende maandagmorgen weer op het werk moeten verschijnen waarbij iedereen ze zal aanstaren. Je collega's kunnen misschien enorm collegiaal zijn maar als het op roddelen aankomt zullen ze zeker geen blad voor de mond nemen. Het is dan ook meer verstandig om op een correcte manier van het feest te genieten. Hoewel het een bedrijfsfeest is zou je u toch best aan een bepaalde etiquette kunnen houden.

  Wat zal ik aantrekken?

  Je kleding op het bedrijfsfeest is van essentieel belang, het is niet zomaar iets dat je naast u neer kan leggen. Kleed u niet te gewoon maar ook niet te opvallend. Probeer er netter als anders uit te zien maar ga daarom ook geen smoking huren. De kleuren van uw kleren zouden ook niet te opvallend mogen zijn, je wilt liever niet binnen het bedrijf als levende kerstboom bekend staan. Vraag eens rond bij collega's wat er van je verwacht wordt zodat je niet te fel uit de boot valt.

  Eet iets voor je vertrekt:

  Klinkt misschien vreemd maar dat is het helemaal niet. Mensen functioneren veel beter en gemoedelijker als ze wat gegeten hebben. We weten allemaal dat het soms uren kan duren voor je eten op het bedrijfsfeest zal voorgeschoteld worden. Een kleine hap op voorhand zal niet alleen je honger kunnen stillen maar het zal je gedachten op leukere dingen brengen. Zodoende kan je eens aangekomen de tijd van het feest effectief gaan gebruiken zodat jouw kansen op promotie wel eens vaart zouden kunnen nemen.

  Wees voorbereid en op tijd:

  Meestal wordt de datum van het volgende bedrijfsfeest weken op voorhand medegedeeld. Men verwacht dan ook zeker dat je aanwezig zal zijn. Als je tijdens het jaar al niet teveel werkt kan je moeilijk afkomen dat je het nu te druk hebt. Opdagen is dus de boodschap, hoewel veel mensen steeds weer neerkijken op het volgende bedrijfsfeest kan dit best een aangename ervaring worden. Bereid je hier dan ook mentaal op voor, probeer al je negativisme voor een keer aan de kant te schuiven zodat ook jij vanavond plezier zal kunnen maken. Als je op voorhand al denkt dat het bedrijfsfeest helemaal niet leuk zal zijn druk je al een stempel op de toekomst.

  Negatief denken trekt negatieve gebeurtenissen aan. Als je dus denkt dat het niet zal meevallen zal het waarschijnlijk ook een slechte avond worden. Hetzelfde geldt als je van thuis uit met positieve gedachten vertrekt, zie jezelf op voorhand al plezier maken en de werkelijkheid zal er zich naar schikken. Wees ook zeker op tijd, geen uur te vroeg maar ook geen uur te laat. Als je al te laat komt op het bedrijfsfeest zal men snel denken dat je tijdens de werkuren niet anders bent. Gedachten over jou die je kan missen als kiespijn.

  Drinken doe je met mate:

  Op de bedrijfsfeesten drinkt men meestal goed door, de champagne en goede wijn worden dan ook rijkelijk verdeeld. Toch is het geen goed idee om je ladderzat te gaan drinken. Als je dronken bent weet je niet goed wat je doet en heb je veel meer kans dat anderen je met een slechte reputatie zullen bezoedelen. Je wilt trouwens niet bekend staan als diegene die de baas heeft moeten naar huis voeren omdat hij simpelweg niet meer op zijn benen kon staan. Drinken mag, maar doe het met mate. Hou je eer hoog en probeer er zonder teveel drank een leuke sfeer op na te houden. Eet ook voldoende zodat je niet na je eerste pint al stilaan dronken wordt.

  Socialising:

  Het bedrijfsfeest is het ideale moment om wat nieuwe mensen te leren kennen. Je komt wel dikwijls met iemand van een andere afdeling in contact maar niet gauw heb je tijd om mekaar eens echt wat beter te leren kennen. Zoek naar gelijkgestemden en probeer je vriendenkring wat uit te breiden. Als er niemand naar jou komt ga jij naar hun toe. Dit geeft de indruk dat je weet wat socialising is zodat men ook sneller met jou een gesprek zal aangaan. Wachtend in dat ene hoekje terwijl je de minuten tot het einde van het bedrijfsfeest aftelt zal je niet bepaald populair maken. Probeer zowel de mensen die onder als boven u staan met een zelfde graad van respect te behandelen. Feestjes hebben niets met hiërarchie te maken. Het is de bedoeling dat iedereen zich amuseert, probeer u dan ook niet als één of andere baas te gaan profileren. Het leuke aan bedrijfsfeesten is dat de directeur met de kuisvrouw kan dansen. In het echte leven krijgen we al genoeg labels naar ons hoofd geslingerd, laat deze op het bedrijfsfeest achterwege.