Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Het huishouden delen levert voor beide partners voordelen op

Laat niet alles door één partner doen

 1. sonja
  Buiten onze levensvisie, werk en gezin krijgen we allemaal wel eens met huishoudelijke taken te maken. Hoe meer leden uw gezin telt, hoe meer werk u zal moeten verrichten. Tot over enkele jaren terug waren deze opdrachten enkel en alleen voor de vrouw bestemd. De man kwam thuis na het werk en plofte in de zetel neer. Tegen nu en dan is er heel wat water door de zee gevloeid, waardoor we vandaag de dag bijna allemaal een andere koers varen. Vrouwen hebben nu ook heel wat meer om te organiseren, het is niet alleen het huishouden maar zullen hierbuiten er meestal ook nog is een full time job op nahouden. Het is dan ook verstaanbaar dat ze dit niet alles alleen kunnen blijven bolwerken. Een relatie is [​IMG]gebaseerd op wederzijds respect en het wordt dan ook niet langer gedaan om als man het huishouden te blijven verafschuwen. Zowel de mannelijke helft als de vrouwelijke helft van de relatie hebben een plicht om elkaar waar nodig bij te staan. Mannen zien deze evolutie niet altijd onmiddellijk zitten maar nochtans kan het voor beide partners de nodige voordelen opleveren. Laat je desgewenst je partner toch alles alleen opknappen zal je er sowieso vroeg of laat last van ondervinden. Dus wat denken jullie ervan, zijn jullie beide klaar om de handen uit de mouwen te steken?

  Begin met een goed gesprek:

  Voldoende praten met mekaar kan een relatie doen standhouden. Wie weinig tot niets te vertellen heeft moet ook niet klagen dat ze hun onbegrepen voelen. Wees open en vertel je partner waar het schoentje binnen het huishouden wringt zodat jullie beide een reële situatie kunnen voorstellen. Denk als vrouw ook niet altijd dat je partner van alles op de hoogte is want in veel omstandigheden is dit helemaal niet het geval. Bespreek samen wat jullie van taken wel of niet graag doen zodat je dit naar believen kan verdelen. Waar jullie beide een hekel aan hebben kunnen jullie beurtelings uitvoeren. Help mekaar waar nodig en zeg ook onmiddellijk wanneer een taak volgens jou niet goed is uitgevoerd. Het heeft geen zin om dat allemaal te gaan opkroppen om dan je karakter eens te laten ontploffen. Een correcte communicatie is zo belangrijk wil je het goed georganiseerd krijgen.

  Het huishoudplan:

  Je hoort me al afkomen, inderdaad, tijd voor wat huiswerk! Een goed plan zal jou en je partner van veel toekomstige miserie kunnen vrijwaren. Schrijf eerst al de taken van je huishouden op papier zodat jullie een zicht krijgen van wat er zoal op een week moet gedaan worden. In het wilde weg je partner met huishoudelijke opdrachten gaan opzadelen zal frustrerend overkomen. Het is veel leuker als je op voorhand weet wat je op een bepaalde dag zal moeten doen. Hou ook rekening met elkaars werkschema zodat het niet fair zou zijn om je geliefde na een werkdag van 14u nog 2u te laten kuisen. Verdeel de hele boel volgens jullie werk en heb begrip als er soms eens iets niet gedaan wordt. Niet elke dag hebben we ontzettend veel zin om met de stofvod rond het huis te gaan doch mag deze inactiviteit niet te lang duren. Jullie stellen een plan op en het is de bedoeling dat dit wekelijks wordt uitgevoerd, buiten bijzondere omstandigheden zouden jullie er dan ook beide alles aan moeten doen om het te blijven volgen.

  Het is geen schande om hulp in te roepen:

  Met de vele mogelijkheden die ons de dag van vandaag worden toegeworpen zouden we gek moeten zijn om daar nooit op in te gaan. Het is best mogelijk dat jullie job en/of kinderen zoveel energie uit jullie halen dat de organisatie van een huishouden gewoon niet langer mogelijk is. Stel in je leven je doelen voorop en stuur bij waar nodig maar het is ook te begrijpen dat bv. een zaakvoerder van een firma na een lange werkdag niet meer de moed heeft om aan het huishouden te beginnen. Een poetsvrouw of huishoudhulp is dan ook niet langer alleen voor de allerrijksten weggelegd. Zowel jij als ik kunnen het zich veroorloven om hulp in dienst te roepen, en waarom zouden we dat niet doen als we hiermee het welzijn binnen ons gezin kunnen waarborgen.

  Welk voordeel biedt een gezamenlijke, huishoudelijke aanpak?

  Door gelijktijdig het huishouden te doen zullen jullie samen heel wat meer tijd met mekaar doorbrengen. Hierdoor kan de sfeer tussen jullie er enkel maar op vooruitgaan. Bovendien hebben jullie door de verdeling van het huishouden nu meer tijd om andere dingen te gaan doen. Een romantisch weekendje of samen is gaan sporten horen allemaal tot de mogelijkheden. Ook zal je partner veel minder stress hebben, omdat ze er simpelweg niet continu aan wordt blootgesteld. De organisatie van het gezin is zeker geen onmogelijke taak en kan door veel praten en mekaar begrijpen een echt succes worden. Alles op één iemand schuiven is problemen vragen en zal uiteindelijk misschien zelfs je relatie kunnen kosten. Wie om mekaar geeft, doet alles samen en daar zou het huishouden niet anders in mogen zijn.