Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Het kopen van een eigen huis

Hoe Belg bent u?

 1. sonja
  Een eigen huis, we dromen er allemaal van maar toch blijft er steeds een groot percentage van de bevolking dat zijn gehele leven blijft huren. Elke maand weer betalen ze prijzen die soms de pan uitschieten om het meest elementaire van al te kunnen gebruiken. Veel betalen en toch geen eigenaar zijn lijkt dan ook niet echt logisch. Maar een huis kopen doe je dan ook niet van vandaag op morgen. Naast de vele dagen van prospectie en het betalen van schatters om te zien dat er toch niets aan mankeert moeten we ook nog is op zijn minst een klein kapitaal kunnen voorleggen waarmee we de notaris etc. mee zullen moeten betalen. Een goede voorbereiding alvorens een huis te kopen is dan ook meer dan noodzakelijk. Om dit te kunnen[​IMG] bereiken zullen we opofferingen moeten doen. Al zal je dit na verloop van tijd als anders gaan ervaren. Sparen is in het begin moeilijk omdat we het tot dan nog niet gedaan hebben maar eens we onze spaarreserve zien omhoog gaan geeft dit een stimulans zodat we er een spelletje van gaan maken. Wat hebt u over om de mogelijkheid te krijgen om uw eigen huis te kopen?

  Hoeveel kunnen we opzij zetten?
  Hoeveel we opzij kunnen zetten zal van mens tot mens afhangen doch hebben we zelf de touwtjes van onze inkomsten in handen. Of u nu arbeider, bediende of directeur bent maakt dan ook niet veel uit. Iemand dat zijn eigen huis wilt zal desnoods een 2e job er gaan bijnemen om toch zijn droom maar te kunnen behalen. Alles wat geld opbrengt zou dan ook vanaf nu dagelijks door uw gedachten moeten dwalen. Met een gewone job en een hoge huur zullen we niet veel opzij kunnen zetten maar indien we bv. een jaar of twee thuis kunnen wonen hebben we al een mooi kapitaaltje opgebouwd.

  Pas op, ik weet ook dat niet iedereen het even gemakkelijk heeft of dat iedereen de kans heeft om lang thuis te wonen maar waar een wil is; is een weg. Daar durft het schoentje wel eens te schorten, we kunnen ons namelijk even aanzetten om bv. te sparen maar zien ook dat we hierdoor veel zullen moeten laten. Dit zou in de eerste jaren van je jonge leven niet mogen opwegen tegen de kans van een huis te kopen. Een huis is voor je leven en hoe eerder je het in de wacht kan slepen hoe beter het zal zijn. Alles wordt namelijk jaar na jaar duurder waardoor jij met een toekomstig hoger loon(indexatie) veel minder moeite zal hebben om je huis alsnog verder af te betalen.

  Planning is essentieel:
  Als we onszelf geen deadlines durven opleggen zal er ook niet veel gebeuren. Dit is een typische, menselijke natuur die door psychologen en coachen van over heel de wereld erkend wordt. Sluit je ogen en visualiseer wat jij als huis ooit zou willen. Hoe ziet het eruit, hoeveel kamers heeft het en is de oprit voldoende breed? Allemaal vragen die je aan het denken zouden moeten doen brengen. Wie niet weet met wat hij of zij tevreden is zal vaak iets onbewust met tegenzin gaan accepteren. Baken een duidelijk doel af en doe het voor niets minder. Alleen zo heb je kans om ooit in het huis van je dromen te kunnen gaan wonen.

  Denk goed na wat er nodig is om je doel te kunnen behalen, hoeveel heb je nodig om een huis te kunnen kopen? Door een jarenplan op te stellen en te volgen kan je maand na maand zien hoever je nog van je doel verwijdert bent. Dit geeft sommige mensen zoveel moed dat ze soms plotsklaps nog meer gaan sparen omdat ze het gewoon eerder willen behalen.

  Het uiteindelijke moment:
  Wat ooit zover af leek is dan toch eindelijk uitgekomen. Je hebt voldoende centen om je eigen imperium te beginnen. Nu zal het er dan ook vooral van afhangen dat je je door de juiste mensen laat omringen zodat je geen miskoop doet. Laat gerust 2 schatters komen om zeker te zijn, laat de elektriciteit nog is nakijken en zie vooral dat het dak en de ramen in goede staat zijn. Het is geen schande als je dit zelf allemaal niet kunt uitmaken.

  Daarvoor zijn er experts die je met raad en daad kunnen bijstaan. Koop ook niet het eerste het beste om toch maar iets te hebben. Als het je geen 200% aanstaat moet je het zeker niet kopen. Het zou maar al te gek zijn dat je je zuur verdiende spaarcenten aan iets gaat spenderen dat je eigenlijk niet wilt. Ondertussen spaar je bij waardoor je nog meer vermogen krijgt. Maar vergeet nooit dat het voor iedereen mogelijk is om zijn eigen huis te kopen!