Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Het minderwaardigheidscomplex en wat je eraan kan doen

Ook jij bent veel meer waard

 1. sonja
  Het minderwaardigheidscomplex is een gevoel dat we krijgen wanneer we een negatief zelfbeeld van onszelf hebben. We zien onszelf minder als iemand anders en denken dat wij niet dezelfde mogelijkheden hebben om zoals iedereen anders door het leven te gaan. Het kan zich focussen op hoe we eruit zien of ons een verkeerdelijk beeld geven dat de eigen persoon tot niet veel in staat zou zijn. Er zijn natuurlijk ontegensprekelijke verschillen tussen de ene en de andere mens. Waar de ene een heel mooi uiterlijk heeft zal de andere wat slimmer zijn en mensen met heel veel geluk hebben beiden. Doch heeft iedereen met een minimum aan intelligentie de kans om meer in het leven te worden. Mensen met een minderwaardigheidscomplex zouden zich dan ook niet moeten spiegelen aan anderen want laten we eerlijk zijn, er is wel altijd iemand die mooier, slimmer of charmanter is als wijzelf. In plaats[​IMG]daarvan kunnen we beter kijken waar we nu staan en wat we kunnen doen om een beter leven te gaan leiden. Neem de zaken in handen waar je vat op hebt en besef dat bijna niets onmogelijk in dit leven is.

  Omgaan met jezelf:

  Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Is het de persoon waar je altijd van gedroomd hebt of kan er gerust nog wat gecorrigeerd worden? Ik neem aan dat je meer naar het tweede zal toeleunen want anders zou je nooit dit artikel lezen. Laten we één ding duidelijk stellen. Niemand van ons is perfect en zal dat ook nooit worden. We hebben allemaal onze eigen gaven en talenten zodat het geen zin heeft om twee aparte mensen met mekaar te gaan vergelijken. Toch gebeurt dit op een dagelijkse basis waardoor er voeding aan het minderwaardigheidscomplex gegeven wordt. Want jij vind je natuurlijk niet zo knap als die andere en jij hebt natuurlijk niet zoveel charmante eigenschappen.

  Allemaal verzinsels die we stilletjesaan beginnen op te bouwen totdat we uiteindelijk onze eigen sprookjeswereld zullen gaan geloven. Op den duur gaan onze hersenen zich hier dan ook op gaan focussen. Het spreekt voor zich dat dit proces van kwaad naar erger gaat waardoor je uiteindelijk geen enkel zelfvertrouwen meer bezit. Want als iedereen anders beter en slimmer dan ons is zal het niet bepaald leuk zijn om zo door het leven te gaan. Wees niet overpositief maar realistisch in het leven. Iedereen is gelijk en jij kan dus evenveel als een ander bereiken, je moet het alleen maar graag genoeg willen.

  Laat je hersenen voor je werken:

  Zoals ik eerder al zei werken hersenen in twee richtingen, ofwel ga je de positieve kant uit ofwel de negatieve. Het goede nieuws is dat we dit proces helemaal zelf in handen hebben. Mensen die het leven door een roze bril zien zullen dan ook meer positiviteit aan de dag kunnen leggen. Het begint bij kleine zaken, probeer de vertelsels in je hoofd wat om te draaien. Het grote geheim achter een gelukkig leven is bereid zijn om de positieve kant in het leven te durven aanzien. Iedereen kan kritisch zijn of in een hoekje wegkruipen waardoor er weinig tot niets zal veranderen maar er zijn maar weinig mensen die echt een verschil durven maken. Door elke dag meer en meer naar de goede en positieve kanten van je dagverloop te zien kan ook jij binnen de kortste keren veranderen. Het is namelijk een aanstekelijk proces dat op een paar weken tijd wellicht je leven kan veranderen. Probeer bij problemen naar oplossingen te zoeken dan alleen je gal erover te spuien. Wie zijn hersenen voor hem of haar op een goede manier laat functioneren bouwt elke dag mee aan een leuke persoonlijkheid die door iedereen graag gezien zal zijn.

  Leef nu en laat het verleden voor wat het is:

  Door vroegere ervaringen kunnen we soms niet meer in balans met onszelf zijn. Daarom is het uitermate belangrijk dat we het verleden achter ons kunnen laten. Nu zal je denken dat dit makkelijker gezegd dan gedaan wordt maar toch is het helemaal niet zo moeilijk. Begin vandaag met een nieuwe lei en blijf je focussen op de positieve zaken die belangrijk zijn. Negativiteit is er al genoeg om ons heen en vaak is dit het gevolg van niet verwerkte gebeurtenissen. Analyseer jezelf of laat het door een psycholoog doen zodat je weet wat jouw blokkade in het leven is. Wat houdt jou tegen om meer te zijn dan wat je vandaag voorstelt? Wat het ook moge zijn, vind een manier om het te doorbreken want het leven is niet lang genoeg om jaren aan negativisme te verspelen. Hoe erg het ook mag zijn, niets houdt je tegen om van morgen iets anders te maken zodat jij van je leven kan genieten ipv er onder te lijden. Creëer je nieuwe ik en bewijs jezelf dat het minderwaardigheidscomplex helemaal niet voor jou weggelegd is.