Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe bezitterig ben jij binnen je relatie?

Durf los te laten

 1. sonja
  Een relatie met iemand hebben betekent niet dat je partner een bezit van je is. We zijn allemaal mensen en geen een persoon heeft het recht om het doen en laten van iemand anders te gaan bepalen. Toch komt dit meer frequenter voor dan we denken. Het is vaak uit schrik om de partner te verliezen en men bedoelt het niet altijd zo maar ik zal je niet moeten uitleggen dat dit gedrag tussen jullie beiden om een splitsing roept. In het begin zal je partner daar nog mee kunnen leven maar niemand zal graag zijn hele leven gecontroleerd worden. Een belangrijke basis[​IMG] in je relatie is vertrouwen en hoe meer dit ontbreekt hoe meer we onszelf ongegronde waanideeën zullen voorstellen. Want wie denkt dat zijn of haar partner bedriegt zal in alles iets willen zoeken terwijl er in de meeste gevallen helemaal niets aan de hand is. In het begin zal je partner daar nog mee kunnen lachen maar naarmate de tijd vordert zal dit meer en meer problemen gaan vormen. Maar ik hoor je al denken dat je dit gedrag niet altijd in de hand hebt en dat het eigenlijk met jou helemaal niet zo erg gesteld is. Bezitterigheid kan niet binnen een relatie en wie er zich schuldig aan maakt zal vroeg of laat op de blaren moeten zitten.

  Hoe controlerend kom je over?

  Niemand leeft graag met een controleur samen. Het is een natuurlijke afgunst die we door de jaren heen ontwikkeld hebben omdat deze mensen het ons altijd moeilijk proberen te maken. Vrijheid staat gelijk aan leven en het is dan ook niet verwonderlijk als we dit gaan aantasten dat er problemen uit zullen voortvloeien. Je hoeft niet elke 5 minuten te weten waar je partner uithangt noch is het je taak om te zoeken wat hij of zij aan het doen is. Als koppel heb je bepaalde verplichtingen aan mekaar maar dit betekent niet dat je uw geliefde als een gevangene moet gaan volgen.

  Als je het daar echt moeilijk mee hebt zijn jullie dringend aan een gesprek toe waarin jullie mekaar duidelijk maken wat wel en niet kan. Niet jouw wetten of die van je partner zouden doorslaggevend mogen zijn. Enkel in samenspraak kunnen jullie grenzen stellen en wees hier inderdaad niet te strikt in want hoe meer controle je op de situatie wil krijgen, hoe moeilijker de andere het ermee zal hebben. Vertrouw mekaar en denk niet altijd aan je vreselijkste nachtmerrie die in 99% van de gevallen toch bijna nooit uitkomt. Is je relatie daarvoor zoveel ruzies waard?

  Leef vandaag en niet zoals 50 jaar geleden:

  Als je de dag van vandaag met een vrouw of man een relatie wil beginnen moet je er ook alles durven bijnemen dat enigszins tijdgebonden is. Beide partners zijn gelijk en er is niemand die baas hoeft te zijn. Met bazen en controleurs komen we al genoeg in aanraking, dit nog is binnen je thuissituatie meemaken is een tijdbom zetten die vroeg of laat zal ontploffen. Het is geen mannelijke of vrouwelijke eigenschap om de baas te spelen en je bent heus geen deurmat als jullie in samenspraak over alles beslissen.

  Doe leuke dingen binnen je relatie en denk niet altijd dat je partner je zal bedriegen. Ook al komt hij of zij met andere leuke collega's, vrienden of wat dan ook in contact, dit hoeft daarom niet nadelig voor je huidige relatie te zijn. Doe hetzelfde en wees open tegen andere mensen zodat deze ook hun ervaringen op jou zullen loslaten. Op deze manier leer je veel bij en kan dit alleen maar ten goede van jullie relatie komen. Geslotenheid is een voedingsbodem voor controle leggen en laat dat nu net één van de grootste relatie-brekers van deze tijd zijn!

  De spanning van verliefdheid in stand houden:

  Men zegt wel is dat aan liefde gewerkt moet worden maar dat hoor ik zo niet graag. Het lijkt dan wel precies dat je verplicht bent om je gevoelens naar een bepaalde persoon te gaan zetten. Dit zal je misschien enkele maanden lukken maar geloof me dat dit niet voor je hele leven kan gelden. Daarentegen vind ik het veel aangenamer om de spanning binnen je relatie in stand te houden. Weet je nog toen jullie net verliefd waren? Wat jullie allemaal deden en hoezeer dit ten opzichte van nu veranderd is.

  De jaren kunnen een relatie beter maken maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je meer en meer afstand van je huidige partner zal nemen. Dit alles kan voorkomen worden als je de spanning van toen niet laat verloren gaan. Doe niet altijd dezelfde zaken maar wees creatief en ga elke keer een stapje verder. De sleur hoeft niet doorbroken te worden, je moet gewoon zien dat ze geen kans heeft om toe te slaan. Hoe slecht het ook tussen jullie gaat, verander vandaag in wat je toen was, wat op dat moment je partner zo in jou zag en je relatie zal naar nieuwe hoogten kunnen reiken.