Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe een werkloosheidsuitkering aanvragen?

Je bent werkloos maar weet niet hoe je een werkloosheidsuitkering moet aanvragen.

 1. sonja
  Het is niet prettig, van de ene dag op de andere sta je daar. Zonder werk, zonder inkomen, zonder doel. Gelukkig zijn er oplossingen zodat ieder van ons een menswaardig bestaan kan hebben. Het zal geen van luxe zijn, maar je zal in elk geval niet verhongeren. De werkloosheidsuitkering moet mensen zonder inkomen verder helpen. En met de VDAB kan je dan op zoek naar een nieuwe job, eentje met toekomst, eentje met nieuwe doelen. Maar hoe gaan we te werk als we een werkloosheidsuitkering willen aanvragen?

  Eerste stop bij vakbond of hulpkas:

  In België heeft een werkloze 2 keuzes om een werkloosheidsuitkering aan te vragen. Ofwel loopt met langs bij één van de drie vakbonden met name ACV,ABVV of ACLVB, ofwel doet men een beroep bij de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. Ieder van deze 4 zal je werkloosheidsdossier aanvatten teneinde het recht op een werkloosheidsuitkering te verdedigen bij de RVA. Ze zijn allen bij wet gemandateerd om als uitbetalingskas te fungeren en zullen dan ook samen met jou de controlekaart opmaken. Indien je kiest voor één van de drie vakbonden moet je er wel rekening mee houden dat deze van jou maandelijks lidgeld verwachten. De hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen draagt geen politieke kleur voorop en zal dan ook geen lidgeld van jou vragen. Of je al dan niet recht hebt op een uitkering kunnen ze je alleen bij één van de 4 vertellen. Ben je gestopt als zelfstandige en heb je als loontrekkende hiervoor gewerkt dan heb je in principe ook recht op een uitkering als de zelfstandige activiteit niet langer dan 15 jaar heeft geduurd.

  Hop naar de VDAB:

  De volgende halte is de VDAB, hier moet je binnen de 8 dagen na stopzetting van je activiteit melden dat je vanaf heden werkzoekend bent. Men zal je inschrijven en binnen de kortste keren zal men je uitnodigen ter begeleiding van je zoektocht naar werk. Samen met de consulent wordt er een profiel samengesteld. Wat verwacht jij van een nieuwe job en er wordt al dan niet onderzocht of je misschien een extra opleiding nodig hebt. De opleidingen van de VDAB worden in het bedrijfsleven enorm geapprecieerd. Je toekomstige baas zal dan ook blij zijn mocht je je ondertussen bijgeschoold hebben. Een overzicht van de vdab opleidingen vind je hier. Dankzij het ruime opleidingsaanbod is er wel voor iedereen iets te vinden. En misschien het belangrijkste van al, als werkloze kost dit helemaal niets. Je krijgt dus een kwaliteitsvolle opleiding voor niets en meestal krijg je nog extra werkloosheidssteun omdat je een opleiding van de VDAB aan het volgen bent.

  Tellen schoolverlaters ook mee?

  Jazeker, op basis van je verleden als student kan je een wachtuitkering aanvragen. Je hoort het al, je zal dus niet onmiddellijk een uitkering verkrijgen. Afhankelijk van je situatie gelden volgende regels:

  • de wachttijd bedraagt 310 dagen indien u jonger bent dan 18 jaar op het ogenblik van de uitkeringsaanvraag;
  • de wachttijd bedraagt 310 dagen indien u zich in de leeftijdscategorie bevindt van 18 jaar tot jonger dan 26 jaar op het ogenblik van de uitkeringsaanvraag.
  • de wachttijd bedraagt 310 dagen indien u zich in de leeftijdscategorie bevindt van 26 jaar tot jonger dan 30 jaar op het ogenblik van de uitkeringsaanvraag.
  • de wachttijd bedraagt 310 dagen indien u werkloos bent geworden wegens omstandigheden afhankelijk van uw wil.
  Meer info over de wachtuitkering voor schoolverlaters vind je hier.
  Tot slot: Het is een moeilijke tijd als je werkloos bent. Laat je niet ontmoedigen en ga voor een nieuw doel in je leven. Want ook jij verdient het om de job van je leven te vinden. We wensen alle werklozen alvast veel succes in het vinden van een gepaste job!