Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe houden we de arbeidsvreugde in stand?

Leer echt samenwerken

 1. sonja
  We brengen vaak meer tijd met onze collega's dan met ons eigen gezin door. Hoezeer we op een dagelijkse basis de balans in onze thuissituatie willen behouden hoe minder verschillend dit op je werk zou mogen zijn. Onze werkplaats is er in de eerste plaats om arbeid te kunnen leveren maar we weten allemaal dat dit enkel in een voldoende stimulerende omgeving kan gebeuren. Als je het echt met je collega's niet kan vinden zal je daar naar alle waarschijnlijkheid niet blijven werken. Buiten onze relatie thuis die voor het gros van de mensen als het meest belangrijke aanschouwd wordt zijn onze sociale relaties op het werk praktisch even doorslaggevend. Zonder mekaar te begrijpen en samen[​IMG] één team te vormen zal de arbeidsvreugde tussen jullie nooit op één lijn liggen. Of je nu in een grote of kleine organisatie werkt maakt op zich niet veel uit. Wie denkt dat zijn individuele zelf op dat van de groep primeert zal het voor iedereen heel wat moeilijker maken. Als we alleen ons subjectieve welzijn gaan volgen zal er nooit een groepsgeest kunnen ontstaan. De verstoring van de arbeidsvreugde op het werk wordt vaak aan andere collega's verweten terwijl we doorgaans beter eerst zelf eens in de spiegel zouden zien.

  De vorming of hervorming van de groep:

  Alleen kan je sterk staan maar een hechte groep kan een kracht uitstralen die ongezien is. Het bundelen van verschillende talenten om één doel na te streven is denkelijk de beste manier om uiteindelijk in ons opzet te gaan slagen. Maar het bijeenbrengen van verschillende soorten mensen is altijd even spannend. Er zullen er altijd zijn die het wat minder met de ene of de andere kunnen vinden doch hoeft dit geen domper op de feestvreugde te zijn. In ieder geval zal iemand de leiding op zich moeten nemen. Een schip zonder kapitein op zee sturen is de beste manier om de bemanningsleden de dood in te jagen.

  Wie deze verantwoordelijkheid op zich neemt moet goed beseffen dat dit waarschijnlijk één van de moeilijkste taken uit zijn of haar carrière zal zijn. Alleen iemand met voldoende achtergrond, mensenkennis en verstand van motivatietechnieken zou in aanmerking mogen komen. Het is namelijk deze persoon die alles in goede banen zal moeten leiden maar vaak krijgt deze dan ook voor alles de schuld wanneer het fout loopt. Als ieder lid van de groep daarentegen zijn eigen verantwoordelijkheid durft op te nemen zal dat alleen maar in het voordeel van de hele groep zijn. Schuif niet steeds de zwarte piet door maar durf zelf op te staan en zeggen waar jij fout in bent geweest. Andere collega's zullen snel volgen waardoor jullie samen van jullie eigen onvolmaaktheden kunnen leren.

  Respect voor mekaar:

  Respect zou de basis van elke relatie moeten zijn. Wie respectloos anderen behandelt krijgt vroeg of laat het deksel op zijn of haar neus. Hoezeer je ook van iemand denkt te verschillen des te meer het jouw taak is om hier iets aan te gaan doen. Verschillen tussen mensen zijn er om weggewerkt te worden en het zou dan ook heel kinderachtig zijn moesten we ons daarvoor niet durven openstellen. Discrimineer geen mensen op basis van hun afkomst, uiterlijk of persoonlijke voorkeuren want daarin is bijna iedereen verschillend. Een grapje kan zeker geen kwaad maar weet een grens te leggen tussen wat wel en niet meer kan.

  Pesten op het werk is alleszins iets dat je niet doet omdat we daarmee onze collega's die we vroeg of laat toch is nodig hebben mee gaan kleineren. Iemand die wat mensenkennis bezit weet op zich dat dit alleen maar schade aan het slachtoffer en de groep kan veroorzaken. Wie de komiek van het werk wil worden weet dus maar beter waar zijn grenzen te stellen voor het uit de hand loopt.

  Er is een conflict met een andere collega, wat nu?

  Je zal na verloop van jaren wel merken dat het niet altijd met iedereen onmiddellijk klikt. Dat hoeft ook helemaal niet want anders zou deze planeet alleen maar saaiheid representeren. Indien er een conflict tussen de ene en de andere collega ontstaat gaan veel mensen gewoon beginnen roddelen. Ze gaan deze persoon in kwestie vaak zelfs niet over het conflict aanspreken maar zullen liever bij andere collega's gaan roddelen. Het spreekt voor zich dat dit het conflict tussen jullie alleen maar zal doen uitbreiden. Een ruzie hoeft heus geen oorlog te worden en kan best onmiddellijk aangepakt worden. Gedraag je als een volwassene en spreek dit samen uit zodat er minder kans bestaat dat het in de nabije toekomst tussen jullie nog is zal ontploffen.

  De empathie naar je collega's toe:

  Heel opmerkelijk is het feit dat sommige mensen alleen met hun eigen miserie kunnen inzitten. Let er maar is op, als er bij deze mensen thuis iets wringt zal hun hele wereld invallen terwijl als ditzelfde bij een ander gebeurt ze meteen de persoon in kwestie met de vinger zullen wijzen. Als je met mensen wil omgaan zal je empathie moeten kunnen opbrengen. Geen fake acteursrolletje opvoeren maar echt naar mensen hun verhalen beginnen luisteren. Als je genoeg luistert zal je maar al te goed beginnen beseffen dat ieder van ons wel iets te vertellen heeft. Wees daar als een steun en niet als een rechter zodat je mensen helpt in plaats van ze soms nog meer de dieperik in te duwen.

  Beschouw je collega's als je beste vrienden en wees vooral daar wanneer ze je nodig hebben. Denk niet dat het klimmen op de rug van een ander je veel populariteit zal bezorgen. In het beste geval zal je ermee kunnen promoveren maar er zal dan ook niemand meer achter jou staan. Probeer te begrijpen dat de mensen rondom jou waarmee je werkt ook gevoelens hebben. Hoe beter zij zich in hun vel voelen, hoe beter jouw dagen op het werk zullen verlopen. Doe dit niet omdat het moet maar omdat je echt om die mensen geeft. Alleen zo kunnen jullie samen nieuwe doelstellingen binnen het bedrijf bereiken.