Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe jij ook een succesvol forum kan bouwen?

De gids om boven de rest te gaan uitsteken

 1. sonja
  Een succesvol forum maken gebeurt niet zomaar. Ik ga je hier dan ook niet wijsmaken dat je zonder inzet veel resultaat zal mogen verwachten. Het zal veel van u vergen en u zal dikwijls nadenken waarom u er toch ooit mee begonnen bent. Ik weet dat ik nu tegen 99% van de blogberichten over het bouwen van succesvolle forums spreek maar daarom is het nog niet minder waar. Geloven dat een succesvol forum op 1,2,3 te bouwen is zal snel door de waarheid ontkracht worden. U zal er veel uren, dagen, weken en zelfs jaren moeten aan wijden om uw forum tot de allerbeste te laten behoren. Het gaat hem dan ook veelal over de inhoud die op uw forum te vinden zal zijn. Maar dat is niet alles, om aan de top te willen staan zal u er een ongelooflijke moed voor moeten opbrengen. Onderschat het forum bouwen niet. Het is een specialiteit op zich en het is zeker niet voor iedereen bedoeld. Men kan iedereen leren om een forum te installeren maar daarmee heb je nog geen bezoekers. Om veel en vooral regelmatige bezoekers te overtuigen zal u anders dan de rest moeten zijn. Men zal niet naar u komen om het zoveelste antwoord over uw onderwerp te willen zien. Men is op zoek naar iets anders, iets wat men alleen bij u zal kunnen vinden. De meeste gaan de uitdaging aan om een eigen forum te beginnen om er na 3 maanden de brui aan te geven. Ze denken dat de bezoekers zomaar zullen afkomen, maar dat is natuurlijk helemaal niet realistisch. Voor elke lid zal u moeten knokken, bent u er klaar voor?

  Over welk onderwerp wilt u een forum starten?
  Voor u ook maar iets onderneemt in het leerproces om een eigen forum te bouwen moet u over uw onderwerp zeker zijn. Neem hier dan ook voldoende tijd voor om over na te denken. Het moet alleszins iets zijn waarin je sterk geïnteresseerd bent en dat ook denkt te blijven. Niets is vervelender dan elke dag een eigen forum te bezoeken dat een onderwerp weerspiegelt wat u eigenlijk niet meer boeit. U moet er dus binnen 5 of 10 jaar nog in geïnteresseerd zijn. Alleen zo heeft u een kans om het in de forumwereld te maken. Het is beter dat je er maanden over nadenkt dan dat je onmiddellijk met iets begint wat je binnen 6 maanden niet meer ziet zitten.

  Veel mensen denken ook dat je onderwerp zo uitgebreid mogelijk moet zijn zodat je er nooit over uitgepraat raakt. Dat je onderwerp enige potentie tot groeien moet hebben staat vast maar je mag zeker een bepaalde niche aanhalen. Dat er al zo'n 500 andere blogs over het onderwerp bestaan maakt niet uit. Als jij beter bent dan de rest zal je ook hoog kunnen scoren. Daar gaat het hem trouwens allemaal om, hoe toegewijd je bent om echt een verschil met andere forums te kunnen maken. Een forum over bonsai's kan meer bezoekers krijgen dan ééntje over games. Het gaat er allemaal om hoe je het weet aan te pakken. Je zal als forumeigenaar dan ook veel over je onderwerp moeten opzoeken, lezen en mensen verder helpen. Over wat kan jij ganse dagen spreken? Wat boeit je zodanig dat je er niet meer over kunt zwijgen? Van wat of wie weet jij veel of wil je veel leren? Vergeet niet dat deze initiële beslissing één van de belangrijkste in uw gehele forumcarrière zal zijn. Je kan niet zomaar van onderwerp veranderen, kies dus wijselijk!

  Forum hosting en software:
  Eens we besloten hebben over welk onderwerp we een forum willen starten kunnen we er ook daadwerkelijk één gaan bouwen. Maar zoals alle goede en grote bouwwerken zal er veel van uw fundering afhangen. Uw fundering bij een forum bestaat uit uw domeinnaam, software en hosting. Deze 3 zijn zo essentieel dat ze uw forum kunnen maken of kraken. Over uw domeinnaam kan ik kort zijn, zoek iets dat ofwel kort, ofwel makkelijk te onthouden is. Probeer het ook niet te ver te zoeken. Als u een forum over voetbal wil beginnen zou het niet slecht zijn als er een voetbalterm in de domeinnaam terug te vinden is. Ook zullen zoekmachines zoals Google en Bing uw forum sneller aan het onderwerp linken. Hoe langer de naam, hoe moeilijker het voor de bezoeker wordt om uw site terug te vinden. Probeer te denken hoe uzelf denkt als u iets opzoekt, wat zou u als eerste in google ingeven?

  Na de naam is het belangrijk dat we een forum-softwarepakket gaan zoeken. Het liefst eentje dat makkelijk in gebruik is en vooral ook zoekmachinevriendelijk is. Het is zeker geen slecht gedacht om voor betalende software te gaan. Het laatste pareltje in de betalende software is Xenforo waarmee u onmiddellijk een professioneel pakket in huis haalt. Ons forum is er trouwens ook mee opgebouwd. Volgens mij heeft het dan ook niets dan voordelen. Het is heel makkelijk aanpasbaar en het kleinste kind kan er mee aan de slag. Het zijn dan ook niet zomaar de eerste de beste forumontwerpers die instaan voor de realisatie van dit project. Kier Darby en Mike Sullivan zijn voormalige Vbulletin ontwerpers waardoor ze al jarenlange ervaring hebben met het maken van goede forumsoftware. Als u toch niet voor uw forum wil betalen kan u altijd een beroep op phpbb of mybb doen welke allebei zeker niet slecht zijn maar toch niet echt aan xenforo kunnen tippen. Omdat u bij phpbb dikwijls in de forumcode zelf moet kruipen is het voor beginners niet altijd evident om ermee aan de slag te gaan.

  Nu we onze forumsoftware gekozen hebben is het van even groot belang om een goede host te zoeken. Zelf gebruik ik nimbus hosting maar heb ook heel goede ervaringen met hawkhost. Beiden hebben een zeer professioneel netwerk met krachtige servers die uw forum genoeg kansen biedt om ooit groot te worden. De support van beide providers is dan ook uitmuntend te noemen. Dit zijn nog echt mensen die iets voor hun klanten doen. Hoewel nimbus een provider van Engelse oorsprong is kan ik er niets dan lof over uitspreken. Men wimpelt u nooit af en ze zullen u altijd, of u nu beginneling of gevorderd bent, naar behoren verder helpen. Doe uzelf een plezier en kies voor de beste op de markt!

  Wees zelf het hart van uw forum en zoek anderen die uw passie delen:
  Nu we onze domeinnaam, forumsoftware en hosting gekozen hebben kunnen we aan het echte werk beginnen. Eens uw forum geïnstalleerd is zal u de expert over uw forumonderwerp moeten worden. Bereid u al maar voor om veel uren te kloppen. Een succesvol forum bouwen zal alleen door hard werk kunnen gerealiseerd worden. In het begin zal u weinig tot geen bezoekers hebben, vrees niet, dat is helemaal normaal. Het kan zelfs enkele weken duren voor u uw eerste lid zal mogen verwelkomen. Daarom zal u zelf veel moeten posten. Zoveel dat uw forum constant geupdated wordt. Het is voor zoekmachines heel belangrijk dat uw forum elke dag van nieuwe inhoud voorzien wordt.

  Schrijf posten over uw onderwerp in al zijn facetten. Zoek er alles over op, lees boeken en wees vooral orgineel. Wat men overal vinden kan zal weinig tot geen nieuwe bezoekers naar uw website trekken. Bent u daarentegen uniek en weet u over wat u het hebt dan staan alle deuren naar succes wagewijd open. Het succes van uw forum zal dan ook voor het grootste deel van uzelf afhangen. Zoek ook mensen die dezelfde passie als u delen. Vertel hun dat je een nieuwe community aan het bouwen bent en dat je graag hun expertise zou gebruiken. Hoe meer expertise er op een forum te vinden is, hoe sneller bezoekers je forum als interessant zullen beschouwen. En forumgebruikers zijn regelmatige bezoekers, éénmaal gewonnen kunnen ze jaren terugkomen.

  Maak in het begin ook niet teveel verschillende nevenforums. Begin met één en probeer naargelang de vraag zich voordoet steeds uit te breiden. Door onmiddellijk 20 forums te maken, maakt u het zichzelf ontzettend moeilijk. U zal ze namelijk dagelijks moeten updaten. Velen beginnen van bij de start met verschillende forums. Ze denken dat mensen alleen interesse zullen opwekken als ze zoveel mogelijk diverse nevenforums maken. Wat zich dan voordoet is voorspelbaar, bezoekers zien onmiddellijk dat het forum niet veel meer is dan een website zonder inhoud. Ze gaan dus nog sneller weg dan dat ze gekomen zijn.

  Probeer in het begin ook verschillende accounts te maken, door langs verschillende namen te posten wekt u de indruk dat uw forum intensief gebruikt wordt. Maak wel niet de fout om met elke account hetzelfde neer te schrijven. Mensen zijn allen verschillend, uw accounts zouden dat dan ook moeten zijn. Laat elke nieuwe bezoeker zich ook welkom voelen. Bedank hun voor hun bijdragen en probeer er maatjes mee te worden. Door zelf ook veel met deze mensen te praten kan uw succes alleen maar groeien.

  Wees niet verlegen, wordt een internethottie:
  Laten we eerlijk zijn, niet iedereen zal op uw forum aanbelanden. Soms moet u zelf nieuwe leden gaan zoeken. Door zelf in andere forums en blogs van uw niche te participeren zal uw naam snel bekend zijn. Wees iemand die anderen verder wil helpen, eens men dit aan uw naam gaat verbinden zullen de leden blijven komen. Bij elke post die u op een ander forum of blog plaatst kan u steeds een handtekening nalaten. Wees hier wel geen spammer in. Alleen als u waardevolle content bij anderen kunt overbrengen hebt u het recht om een handtekening na te laten. Elke forumhandtekening is een backlink naar uw eigen forum. Het is een doorgangspoort zodat anderen u weten terug te vinden.

  Facebook, twitter, Google+ en dergelijke moeten zeker aan uw website worden toegevoegd. Leden moeten de kans krijgen om belangrijke berichten te delen. Zo kunnen anderen uw forum terugvinden. Vergeet niet dat op deze sociale netwerken honderden miljoenen gebruikers zitten. Het loont dus de moeite om daarvan uw graantje mee te pikken. Op deze netwerken is het trouwens ook mogelijk om uw eigen forumpagina te bouwen. Hoe meer visibiliteit u kunt verkrijgen, hoe beter uw forum zal lopen.