Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe kan ik een goed cv opmaken?

Snel naar een job.

 1. sonja
  We leven in woelige tijden, tijden waarin niet iedereen van een vast inkomen kan genieten. Meestal komt dit omdat men vanaf het begin al verkeerd begint te handelen. Als je een bepaalde job ambieert zou je dan ook een perfect curriculum vitae moeten kunnen schrijven. Hier gaan velen de mist in, ze nemen niet genoeg tijd om de sollicitatiebrief op te maken en denken veelal dat het niet zo belangrijk is. Fout! Uw cv is uw visitekaartje, het eerste wat een bedrijf van u te zien krijgt. We weten allemaal hoe belangrijk eerste indrukken zijn, door een verkeerde samenstelling of andere fouten kunnen uw kansen dan ook zienderogen verkleinen. Het is dus van opperste belang dat[​IMG] we ons cv eens onder de loep gaan nemen. Wat maakt het verschil om wel of niet aangeworven te worden? Naar wat kijkt een potentiële werkgever het meest? Buiten de netheid en correctheid van uw curriculum vitae zal het bovendien ook nog is boven de rest moeten uitblinken. Want men zal het alleen aan de beste willen gunnen, als u er als beste wil uitkomen kunnen onderstaande tips u naar de overwinning loodsen. Lees dit artikel en geef uzelf de kans om de job van je leven te vinden!

  Orde, netheid en grammatica:

  Het lijkt misschien voor de hand liggend maar uit mijn ervaring kan ik zeggen dat de meeste mensen niet veel tijd aan hun cv besteden. Een lelijk geschrift, inktvlekken, dt fouten, ezelsoren enz. zijn maar enkele van de vele cv's die ooit door mijn handen gegleden zijn. Het zal dan ook niet als verbazingwekkend klinken dat vele werkgevers soms zelfs de enveloppe niet openen. Op den duur ben je als werkgever zo getraind dat je de hopeloze gevallen er zo van tussen kan halen. Als jij nog niet de moeite doet om een correcte curriculum vitae samen te stellen zal hij zeker niet de moeite nemen om je van een repliek te dienen.

  Wees ook zeker dat er niets op je netheid aan te merken is. Een slordige cv gaat dan ook snel de prullenbak in. Beschouw je cv als een klein kunstwerkje dat door de koning zelf bekeken zal worden. Dit betekent ook dat je grammatica op punt moet staan. Als je hier niet goed in bent is het geen schande om de hulp van iemand anders in te roepen. Dit betekent niet dat je nooit eens een foutje mag maken maar hoe minder er in staan, hoe professioneler je zal overkomen.

  Personalia, wat moeten ze wel en niet weten?

  Als de werkgever de moeite doet om de brief te openen is het tijd voor de personalia. De personalia op een cv geven de eerste indruk over wie het gaat. Buiten uw naam en adres zal u ook uw contactgegevens moeten invullen. Zie dan ook dat men u op het gegeven telefoonnummer, emailadres en werkelijk adres ook daadwerkelijk kan bereiken. Het komt niet goed over als de werkgever naar je belt terwijl je mams het telefoontje zal beantwoorden. Je moet als een leuke, spontane, vlotte sollicitant(e) uit de bus komen. Dit kan alleen als jij al de regeltjes van je cv ook daadwerkelijk kan waarmaken. Als je een academische titel verworven hebt moet je ook niet nalaten om deze aan je naam toe te voegen. Zo ziet men onmiddellijk met wie men te maken heeft.

  Opleidingen, ben je wel bekwaam voor de job?

  Iedereen, zelfs diegene die hun school niet afgemaakt hebben kunnen wel één of andere opleiding voorleggen. Liegen over gedane opleidingen is not done en kan later als geldig argument voor je ontslag aangehaald worden. Het staat je natuurlijk wel vrij om je gedane opleidingen zoveel mogelijk te verbloemen. Een cv is het visitekaartje van je eigen persoon, je moet jezelf dus leren verkopen; daar gaat het hem tenslotte om. Alle opleidingen die je ooit gevolgd hebt zouden dan ook op je cv moeten vermeld staan. Of ze al dan niet met de job relevant zijn maakt niet uit, hier wordt uw academisch niveau bepaald en dat kan er dan ook beter voldoende uitgebreid uit zien.

  Uw ervaring, wat heb je al meegemaakt en wat denk je te kunnen?

  Uw opgedane ervaring wordt vaak als meest waardevol gezien. Iemand die al jaren ervaring kan voorleggen heeft dan ook meestal een streepje voor tov iemand die voor de eerste maal aan de slag gaat. Mensen die eerder nog nooit voltijds gewerkt hebben kunnen dan ook beter met iets anders op de proppen komen. Vakantiejobs, schoolopdrachten en andere bezigheden kunnen dan ook gerust als ervaring bestempeld worden. Het lijkt misschien stom maar als voorzitter van een postzegelclub kom je bv. als meer matuur en organisatorisch over. Iemand die op vroege leeftijd als chiroleider gewerkt heeft kan ook als een toekomstig leider beschouwd worden.

  Wat betreft voltijdse werkervaringen kan ik kort zijn, noem ze allemaal op! Aan de hand van uw gedane jobs kan men snel uitmaken of er wel of niet meer in u zit. Wees zo duidelijk mogelijk, jaartallen en gedane taken zijn zeker geen overbodige informatie om aan je cv toe te voegen. Hoe kan men anders weten wat je al allemaal gedaan hebt?

  Talen en informatica:

  In ons land wordt er meer en meer nadruk op meertaligheid gelegd. Onze natie heeft dan ook een verscheidenheid aan inwoners die elk hun eigen talen prefereren. Hoe meer je er kan spreken, hoe meer vacatures er zich voor jou zullen opengaan. Schrijf ook niet dat je goed frans kunt als je enkel oui en non kan zeggen. Een verschil tussen de taal spreken en schrijven zou dan ook neergepend moeten staan. Als je talenkennis niet veel voorstelt kan je aangeven dat je bereid bent om de nodige lessen te volgen.

  Naast talen is uw kennis van informatica van essentieel belang, bijna alle bedrijven werken tegenwoordig met een computersysteem. Naast de kennis van het standaard office pakket mag je zeker met de kennis van andere progamma's gaan pronken. Hoe meer je met een pc werken kan, hoe meer men met u iets kan doen. Wat je ook op een pc kan doen, schrijf het op!

  Hobby's en vaardigheden:

  Vaak als weinig belangrijk bestempeld is de rubriek hobby's en vaardigheden. Nochtans kan dit stukje over jezelf als een schat van informatie overgedragen worden. Wie jij bent en wat je graag doet is heel belangrijk voor een potentiële werkgever. Iemand die elke dag gaat fuiven zal men niet snel aan het hoofd van een belangrijke firma zetten. Ben je daarentegen een familiaal persoon kan uw maturiteit het van andere gegadigden halen. Schrijf alleen hobby's en andere zaken op die relevant met de openstaande vacature zijn.

  Laat uw interesse voor het bedrijf blijken:

  Voor een werkgever is het van opperste belang dat u interesse voor zijn of haar bedrijf kan opwekken. Vertel in de begeleidende brief wat u al van het bedrijf weet en hoe u zich in de toekomst zou willen inmengen. Laat zeker ook uitblijken dat u een lange carrière binnen het bedrijf ambieert, tegenwoordig zijn er velen die het niet lang binnen hetzelfde bedrijf volhouden. Door op voorhand te laten zien dat dit bij jou anders is ontwerp je de basis waarop een langdurende samenwerking kan opgebouwd worden. Als je de zoveelste bent die gewoon wilt werken kom je niet als speciaal over. Je moet een passie voor het bedrijf koesteren zodat een uurtje meer niet zoveel zal uitmaken. Het is voor de werkgever ontzettend belangrijk dat zijn bedrijf, zijn kind ook bij u een zekere passie kan oproepen.