Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe kan je een burenruzie voorkomen?

Enkele tips om je op weg te helpen

 1. sonja
  Door de hoge bevolkingsdichtheid van ons land heeft ieder van ons wel een buur op wandelafstand. Mensen waar we niet altijd veel van weten maar die toch heel dicht bij ons wonen. Voor de buitenwereld spelen we allemaal onze rol van goede buur maar dit verandert snel als onze visies van mekaar gaan verschillen. Onze leefwereld speelt zich wel grotendeels binnenshuis af maar toch worden we op regelmatige basis met de nabijgelegen buitenwereld geconfronteerd. Het is dan ook niet verbijsterend te moeten vaststellen dat dit vroeg of laat eens voor een discussie zal zorgen. Dit op zich kan nog zo geen kwaad maar het wordt pas echt een probleem als jullie er niet kunnen uit geraken. Dan beginnen de[​IMG] kopzorgen omdat het ineens niet zo leuk meer is om dichtbij mekaar te wonen. Ruzie met iemand hebben is één ding, ruzie met je buur die je bijna dagelijks tegenkomt is nog iets anders. Sowieso zal je er last van ondervinden omdat het blijven negeren op den duur op je gemoed zal beginnen werken. Maar zo ver moet het natuurlijk helemaal niet te komen. Wie een paar regels der hoffelijkheid in acht neemt zal een goede relatie met zijn buren kunnen uitbouwen. Maar dit betekent dat we uit onze egoïstische schelp zullen moeten komen, bent u er klaar voor?

  Af en toe een praatje maken kan wonderen doen:
  Als jij niets met je buren te maken wil hebben zullen ze ook nooit voor jou in de bres springen. Dit kan voorkomen worden door je sociaal naar hen op te stellen. Hoezeer je ook denkt met hun verschillend te zijn, het kan zeker geen kwaad om af en toe met hun eens een babbeltje te slaan. Zo leren jullie mekaar goed kennen en wordt het heel wat makkelijker om later eens een probleem te gaan uitpraten. Jullie moeten nu niet perse beste maatjes worden maar een elementaire vorm van beleefdheid is zeker op zijn plaats. Zoek naar iets wat jullie samen boeit zodat je nooit zonder gespreksonderwerp kan zitten. Help hun met zware boodschappen en andere karweitjes zodat jullie binnen de kortste keren op mekaar in nood kunnen vertrouwen.

  Respecteer mekaars privacy om een burenruzie te voorkomen:
  Naar je buurvrouw over het hek zitten loeren terwijl ze aan het zonnen is zal je niet meteen populair maken. Weet dat ieder van jullie hun eigen domein heeft en dat je zonder vraag van je buren niet bij hun tevoorschijn moet komen. Er is niets meer irritant dan mensen die hun eigen zelve telkens weer opnieuw gaan uitnodigen. Niemand verwacht je dus heeft er ook niemand rekening gehouden met je eventuele voedsel -en drank behoeften. Als mensen je willen zien zullen ze je uitnodigen en anders effen je enkel maar het pad om een burenruzie te doen ontstaan! Zonder invitatie ben je eigenlijk onbeleefd bezig waardoor je buren een slecht gevoel over je zullen krijgen. Denk maar is na hoe jij het vindt als er dikwijls onverwacht bezoek bij je langskomt. Het kan is leuk zijn maar als dit meerdere malen gebeurt zul je er niets dan negatieve ervaringen aan overhouden.

  Organiseer elk jaar een buurtfeest!
  Om al je buren te kunnen leren kennen is het misschien makkelijker om ze allemaal eens samen uit te nodigen. Dit kan je doen door je eigen buurtfeest te gaan organiseren. Hierop nodig je iedereen uit je directe omgeving uit zodat jullie sociale contacten kunnen versterken. Een barbecue, tuinfeest of gezamenlijk etentje zijn maar enkele van de vele onderwerpen die jullie is kunnen uitproberen. Op zo'n evenementen is iedereen op zijn gemak en kunnen jullie allemaal de dagelijkse stress aan de kant schuiven. Nu is het gewoon van mekaar genieten zodat er misschien wel nieuwe vriendschappen kunnen uit ontstaan. Het grote probleem de dag van vandaag is dat mensen zich in hun huizen voor de buitenwereld afschermen en enkel op hun buren een beroep doen als ze in nood verkeren. Geen wonder dat deze dan ook niet voor je zullen staan springen als je weer eens iets nodig hebt.

  Hou rekening met de behoeften van je buren:
  Niet iedereen houdt er dezelfde levensstijl als jij op na. Probeer te weten te komen hoe je buren leven en wanneer ze werken. Als jij bv. weet dat je buur nachtwerk doet getuigt het ook van geen respect als jij tijdens zijn slaap uren imens kabaal gaat maken. Laat hun ook telkens weten wanneer je gaat verbouwen of veel lawaai gaat maken zodat ze er zich op kunnen voorbereiden. Het kan bv. eens zijn dat je op een zondag wil boren. Indien je buur hier op de hoogte van is zal deze daar heus geen zaak van maken. Het ligt hem er allemaal in hoe je met je buren zal omgaan en in hoeverre je er respect voor zal opbrengen. Hun reactie is dikwijls het spiegelbeeld van onze acties waardoor je zelf in staat bent om vanaf nu een goede buur te worden!

  Wees rechtuit als iets je dwars zit:
  Klagen en zagen kan iedereen maar er zal niet veel veranderen als je buren niet weten waarmee jij problemen hebt. Vraag in dat geval om eens af te spreken zodat jullie rustig tot een compromis kunnen komen. Je zal zien dat heel wat mensen je eerlijkheid ter harte zullen nemen en hun best zullen doen om er ook daadwerkelijk iets aan te doen. Ga zeker niet tegen andere mensen roddelen en klagen, want dit komt dan ook waarschijnlijk in een nog ergere vorm bij je buren terecht. Beschouw je buur als een goede vriend en jullie relatie zal er alleen maar op vooruitgaan!